Dionizos Napisano 25 Kwietnia 2011 Napisano 25 Kwietnia 2011 Witam, Kiedy ostatnio przygotowałem rower do nowego sezonu, to okazało się że przez zbytni przyrost mojej Masy Ciała , opony w rowerze mimo iż napompowane na Full, nie wiem jak to nazwać profesjonalnie. Podczas jazdy czy ogólnie jak usiądę na rowerze to wyglądają jak by miały mało powietrza, wygląd mi nie przeszkadza lecz to utrudnia jazdę, a wjazd w jakąś dziurę spowoduje scentrowanie koła a więc czy istnieją jakieś opony dla osób z nadwagą. Nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji a w sklepie rowerowym powiedziano mi iż powinny wystarczyć opony Drutowane ale zwrotów nie przyjmują z góry dziękuję za odpowiedzi.
ugupu Napisano 26 Kwietnia 2011 Napisano 26 Kwietnia 2011 Eeeeeee, no nie wiem co rozumiesz przez nadwagę, ale ja ważąc 115 kilo jeżdżę na Kenda Small Block Eight (SBE) w rozmiarze 26x2.35 i nic mi się nadmiernie nie ugina mimo, że gumy napompowane są na środek zalecanego ciśnienia. Może to nie wina opon ale wiotkich kół? Bowiem z rozcentrowaniem kół problemu również nie mam.
senjiro Napisano 26 Kwietnia 2011 Napisano 26 Kwietnia 2011 opony w rowerze mimo iż napompowane na Full, nie wiem jak to nazwać profesjonalnie. Podczas jazdy czy ogólnie jak usiądę na rowerze to wyglądają jak by miały mało powietrza, wygląd mi nie przeszkadza lecz to utrudnia jazdę, a wjazd w jakąś dziurę spowoduje scentrowanie koła a więc czy istnieją jakieś opony dla osób z nadwagą. Moim zdaniem powinieneś zaopatrzyć się manometr lub pompkę z manometrem - wtedy będziesz miał 100% pewność czy jest na full
Dionizos Napisano 27 Kwietnia 2011 Autor Napisano 27 Kwietnia 2011 Przez nadwagę rozumie 132 kg poza tym dałem dwóm kolegą się przejechać jeden ok 100 kg a drugi ok 80 kg i kiedy oni jeździli to nic się nie działo z oponami więc raczej moja waga to powoduje. Wczoraj wybrałem się do autoryzowanego sklepu Authora i sprzedawca mi powiedział iż jego zdaniem powinienem mieć opony z ( drutowane z utwardzonymi bokami ) a oni i tak takich nie mają i nie wie gdzie takie mogę dostać więc kapa, ale powiedział żebym przyszedł za tydzień będą mieli jakieś rowery typu downhill i one mają zazwyczaj bardziej wytrzymałem podzespoły więc i opony powinny być mocniejsze, więc pojadę i zobaczę jeżeli ktoś będzie mieć jakiś inny pomysł to proszę pisać z góry dziękuję
spootnick Napisano 27 Kwietnia 2011 Napisano 27 Kwietnia 2011 Według mnie też raczej wydaje Ci się że masz je mocno napompowane. Nawet "papierowe" Fredy mają w specyfikacji maksymalne obciążenie 145 kg.
senjiro Napisano 27 Kwietnia 2011 Napisano 27 Kwietnia 2011 Zwykłe drutówki powinny wystarczyć i nie ma co przesadzać z oponami do DH. Tak jak pisałem i co zauważył kolega powyżej to grunt to odpowiednie ciśnienie.
ugupu Napisano 27 Kwietnia 2011 Napisano 27 Kwietnia 2011 132kg nie czyni z ciebie mamuta. Jakbyś ważył 200kg to byłby problem z oponami. Podjedź na stacje benzynową i sprawdź ciśnienie w oponach. Porządnie napompuj sprawdziwszy wcześniej max ciśnienie dla opon które masz. Jeśli zaś chodzi o koła to w każdym serwisie dociągną Ci szprychy i też nie powinno być problemu z centrą.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.