Skocz do zawartości

[Rower] ARKUS VIP 5.0 vs KROSS HEXAGON V3

kt1982

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Waham się miedzy zakupem tych dwóch rowerów, Kros HEXAGON V3 i Arkus Vip 5.0 rower ma służyć jaki i do jazdy po asfalcie jaki po jeździe po lesie, raczej na piaszczystych ścieżkach. Mój budżet to max 770 zł. Ważę 70kg i mam 182 cm wzrostu. Oprócz tych dwóch nic innego w tej cenie nie znalazłem. A używane raczej odpadają ze względu, że nigdy nie wiadomo na co się trafi ( czytać stan)

LINKI do aukcji:

ARKUS

KROSS

Dzięki za wszelkie konstruktywne opinie i rady

Napisano

A ja bym ci radził rozejrzeć się za czymś używanym. Sam mam Krossa hexagona V3 jeszcze stary rocznik 2008 z amorkiem XCM a ten tutaj to jakiś zoom, to już lepszy jest ten XCM, ale rocznika 2008 raczej nie dostaniesz.

A dlaczego jestem za czymś używanym ? Obydwa rowery podane przez ciebie są na niskiej klasy osprzęcie, weźmy chociaż te ich wolnobiegi. Osie pokrzywią się, połamią a to są koszty. Tak samo gdybyś chciał w przyszłości wymienić na kasetę, to czeka cię zmiana piasty, pozatym pewnie byś chciał 8 rzędową a to oznacza wymianę korby, manetek (tutaj razem z klamkami..) czyli ogromne koszty jak na taki rower. To samo tyczy się amortyzatora - tam są dane jakieś najtańsze z możliwych które szybko załapią luzy a jak nie będziesz ich regularnie smarował to zrobi ci się sztywny widelec. Czyli kolejny minus.

Lepiej kupić coś z przebiegiem nawet 2000 km, ale na lepszym osprzęcie. Ważne tylko to żeby obejrzeć dokładnie przed zakupem, przejechać się i tak dalej. I nie waże że taki rower nie jest nowy, bo jak kupisz którys z tych co wymieniłeś, to gwarantuje że bardzo szybko przestaną być błyszczące i zaczną się tylko problemy. A jak nie masz doświadczenia z rowerami i ich naprawą to nerwy i koszty dojdą.

Napisano

jeżeli mogę się wtrącić, sam miałem podobny dylemat niedawno. zbliżony budżet i wymagania co do roweru. szukałem wśród znanych mi marek rowerów, ale nie byłem pewny. Na forum polecono mi Schwinn'a Mesa, kupiłem (co prawda jeszcze miesiąc temu na aukcji tego użytkownika był tańszy o 100 zł) i jestem 100% zadowolony! Po przejechaniu 300 km nie mogę narzekać kompletnie na nic. cudowny rower na wycieczki zarówno po asfalcie jak i w teren leśny.

nic lepszego za te pieniądze nie znajdziesz, a ten rower jest już na DOBRYM poziomie.

Napisano

Dzięki wszystkim jak się nie uda znaleźć taniej tego SCHWINN'a (lub do zbierać) to się nim zainteresuje lub chyba faktycznie, będę szukał jakiejś lepszej używki.

Ps. Orientuje się może ktoś jak wygląda rozmiarówka SCHWINN'a (L,M etc)

Napisano

Rozmiarówka wygląda tak w jak w innych rowerach. Na Twoim miejscu napisałbym maila do sprzedawcy, bo on te rowery jeszcze niedawno sprzedawał o ponad 100zł taniej, szły nieziemsko, teraz cenę podniósł i sprzedaż mu siadła, tylko 1szt sprzedana...

Napisano

Rozmiarówka wygląda tak w jak w innych rowerach. Na Twoim miejscu napisałbym maila do sprzedawcy, bo on te rowery jeszcze niedawno sprzedawał o ponad 100zł taniej, szły nieziemsko, teraz cenę podniósł i sprzedaż mu siadła, tylko 1szt sprzedana...

Wgląda na to, że sprzedawca trochę przemyślał to i owo :) Mam tylko pytanie czy w przyszłości zmiana amorka na 100 będzie jakimś problemem? bo jak mniemam reszta sprzętu jest ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...