Skocz do zawartości

[tarcza] Hayes HFX9 - jak zwiększyć skok klamki

fuxiu

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam do Was pytanko. Mianowicie chciałbym zwiększyć odległość klocków od tarcz w hayesie HFX 9 co za tym idzie skok klameczki. Problem polega na tym ze jak je ustawie tak ze mi pasuje to system dopasowujacy klocki do tarczy bo taki jest w tym heblu ustawia mi tak jak nie chce. Czytalem o tym zeby wsadzic miedzy klocki cos grubszego niż tarcza i zacisnac klamke, stymże to nie daje efektów, ponieważ jak załoze hampel to ponownie wcześniej wspomniany system dostosowuje sie do tej grubości tarczy CO ZROBIĆ ?? chce mięć wiekszy odstęp bo czasem jest tak cze nawet obciera...DZIEKI ZA SUGESTEIE :)

Mało kto chce zwiększać skok klamki. Ludzie kombinują jak by go tu zmniejszyć. Autopozycjonowanie utrudnia "samowolną" regulację przez użytkownika. Osobiście kiedyś trochę zmniejszałem skok klamki (pisałem gdzieś o tym). Standardowe ustawienie zapewnia dostateczny odstęp klocków od tarczy i nic nie powinno ocierać (zakładając, że hamulec nie jest uszkodzony, jest poprawnie odpowietrzony, dobrze ustawiony zacisk, prosta tarcza itp)

Napotas hehehe spokojnie mie też ociera a wszystko mam nowe.Ociera tylko wtedy jak jade szybciej i co jakiś czas ale syn hayesa wyjasnił mi tą zawiłą sprawe :) Może mam źle ustwione klocki (w tej dziedzinie jestem amatorem) ale nie che mi się w to wierzyć.Jak naciskam hampel klocki równoczesnie dotykją tarczy a pomimo to gdzies coś ociera .

Bizon, jestem spokojny :)

Jak od czasu do czasu przytrze, to nie ma co się przejmować, tylko trzeba się przyzwyczaić. Domyślam się, że chodzi o przód. Bo jak już kiedyś zauważyłem (kolejny przebłysk spostrzegwaczości ;-) :lol: ) jakoś mało słyszy się o ocieraniu klocków w hamulcach tylnych lub w amorach na sztywną ośkę - wiotkość amora na zwykłą ośkę ma tu dużo "do powiedzenia"

no wlasnie mój nie dzwoni tarcza jest prościuteńka ( mph dzwonił :) ) ale haysik nie dzwoni - tlko wydaje mi sie ze mam za mały odstep od tarczy klocków... a nie przeglądałem go jeszczei nie odpowietrałem - czy jest możliwość ze sie zapowietrzył i sie tak dzieje. słyszałem tez ze zmieniając poziom oleju mozna regulowac skok ....

[ Dodano: 2005-12-11, 00:27 ]

jeszcze... wyciagałem klocki wciskałem tłoki do konca i i tak sieustawia tak samo zawsze :)

Jeżeli wciskałeś klocki, to odstep będzie właściwy, czyli duży :)

Napisz jeszcze, czy to nowe heble, czy też może używane. Jeśli używane, to ile przejechałeś i czy kiedyś (kiedykolwiek) działały poprawnie.

Zresztą prawdopodobnie masz trochę krzywo zacisk zamocowany. Jeżeli klocki nie będą "chodziły" w płaszczyźnie prostopadłej do płaszczyzny tarczy, to praktycznie zawsze będzie ocierać.

Śrubką w klamce można zwiększyć/zmniejszyć odległość klamki od kiery "w stanie spoczynku" :) . Na odległość klocków od tarczy nie ma ona wpływu.

nówka - mam go 4miechy ale stała mi sie też dziwna rzecz z oryginalnymi spiekanymi klockami - po prostu sie SKRZYWIŁY --- klocki. nie wiem jak to opisać ale zrobie fotke i wrzuce. Teraz mam klocki accenta ale jeszcze ich porzadnie nie przetestowałem. Fakt faktem jest ze hebel sam mocowałem i piłowałem troszke moją judyte. ale to jeszcze za czasów MPH 3 takze moze troszke zostało krzywo... pewnie udam sie do jakiegos sklepu zeby to zalatwili. A regulacja odległości klamki od kiery to ta mała imbusowa śrubka ( moze gwiazda nie paimetam teraz) na przedzie?? wydaje mi sie ze jednak ten hampel "chodzi" mi na judy xc.... nie wiem co sadzic - hamuje zaje... tylko czasme wlasnie tak sie dzieje - chyba bede musial zmnienic amor :) - dzieki wszytskim za sugestie

[ Dodano: 2005-12-11, 11:04 ]

przyjzyjcie sie --> SKRZYWIŁY SIE .... nie wiem co o tym myslec

d5d638b0cd.jpg

0563ff0d04.jpg

a76cfa7ab8.jpg

Faktycznie, trochę nierówno się zużyły :lol:

Chociaż, gdybyś miał zacisk ustawiony w płaszczyźnie nierównoległej do tarczy (czyli źle), to klocki zużyłyby się inaczej: tak jakby jeden "z przodu" a drugi - "z tyłu". Tymczasem Twoje klocki zużyły się z tej samej strony :roll: Przynajmniej tak to wygląda na zdjęciu. I w ogóle wyglądają jakoś beee :) Może jakaś wada klocków. No i to wygięcie...

Śrubka - taki mały imbusik w ramieniu dźwigni

http://img203.imageshack.us/img203/2544/srubka2py.jpg

o kurcze strasznie to wygląda. Nie wiem od czego to może być ale radze sprawdź tarczę bo widzę na ostatnim zdjęciu że chyba tarcza przytarła o klocek kilka razy. A do tej śrubki potrzebny jest klucz troxa 2,5 lub 2

A właśnie jaką masz tarcze chodzi mi o rozmiar

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...