Skocz do zawartości

[Zacisk hydrauliczny]Wymiana zacisku

Grand231

Rekomendowane odpowiedzi

Witam planuje sobie zmienić zacisk w moich hamplach, obecnie posiadam cały zestaw Shimano Deore BR595, chcę zostawić klamkę z 595 i dokupić do tego zacisk XT - link, w związku z tym mam pytanie czy jest sens robić taką zamianę, czy dużo na tym zyskam?. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.

Z tyłu mam metaliki XTR'a i jest żyleta, z przodu niestety Shimanowskie fabryczne, dziś przełożyłem tył z przodem i muszę powiedzieć że siła jest znacząco większa w przodzie po takiej zamianie. Nie wiem czemu fabryczne klocki żywiczne z Shimano są takie słabe. Dlatego też po głębszym zastanowieniu doszedłem do wniosku że taka zamiana jest bez sensu.

Dziś podczas jazdy po deszczu zauważyłem dziwną zależność, klocki żywiczne z przodu zaczęły o wiele lepiej hamować. Zauważyłem już to kilka razy gdy jest mokro klocki hamują o wiele lepiej niż gdy jest sucho. Co może powodować takie zjawisko?, dodam że tylne metaliki XTR hamują w deszczu i słońcu tak samo.

Klocków zostało jeszcze 50% :icon_wink: , za to podczas długiego zjazdu z Kocierza gdzie trochę przypaliłem tarczę pojawił się kolejny problem a mianowicie straszne piszczenie klocków metalicznych XTR, które przedtem nie występowało. Siła hamowania nie spadła jest na takim samym bardzo dobrym poziomie tylko te piski..., w związku z tym mam pytanie czy jest to normalne w stosunku do metalików XTR'a czy da się temu jakoś zaradzić?.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...