Rychlapl Napisano 24 Kwietnia 2011 Napisano 24 Kwietnia 2011 Witam! Do tej pory czasem używałem pulsometru Sigma PC800, czyli podstawowy model będący "w domu" od dawien dawna. Jestem jednak zmuszony kupić coś nowego, ponieważ pomimo wymiany baterii w obu modułach pulsu nie pokazuje wcale, albo wartości skaczą w nienaturalny sposób, byle druty wzdłuż drogi i klops. Wcześniej nie było rewelacyjnie, ale jednak zauważalnie lepiej. Wstępnie zdecydowałem się na Sigmę Onyx Pro, ze względu na fajne funkcje treningowe. W tych samych kategoriach podchodzi mi Sigma PC 15. W tym momencie pojawia się ważne dla mnie pytanie: Czy kodowanie sygnału ma wpływ na jakość połączenia, czy tylko chodzi o nie łapanie wskazań innych pulsaków? Wiadomo, że chciałbym wydać możliwie mało, ale z doświadczenia wiem, że czasem się nie da. No chyba, że macie jakieś inne propozycje poza wymienianymi gdzieś Donnayami czy Medionami (Chcę używać urządzenia również na basenie, czy w trakcie gier zespołowych). Czytałem sporo w sieci, ale opinie mocno skrajne lub rozmowy toczone rok temu... Pozdr.
miskov17 Napisano 25 Kwietnia 2011 Napisano 25 Kwietnia 2011 Miałem Onyx fit, i lista zastrzeżeń jest dość długa a tyczy się przede wszystkim sygnału: 1) Brak płynnego sygnału, tj. jadę stałym tempem a on zaczyna mi skakać nawet +/- 10ud/min. Dodatkowo dość późno reaguje na obciążenie, wiem, że to nie jest czujnik mocy ale w Polarze działa to zdecydowanie lepiej 2) Zawyżanie pulsu względem Polara, szczególnie podczas wyższych stref. Najlepiej widać to na podjazdach, mam praktycznie pod domem 800m asfaltowy podjazd, na Polarze max to 180-183, na Sigmie 195. 3) Dziwny objaw przy pauzie, tj. pulsometr wciąż jest w zasięgu opaski, pokazuje powiedzmy 110 ud/min a gdy wsiadam na rower i kontynuuje trening hr zacina się. Ale metodę na to odkryłem, trzeba wtedy zgubić sygnał czyli odejść na 2-3m od zegarka, i powtórnie złapać sygnał. Potem jest już w porządku. 4) Łatwo rysujące się szkiełko Sigma miała niespełna 2 miesiące, poszła w świat i zastąpił ją Polar RS200. Niebo a ziemia Przy Twoim budżecie jedynym słusznym wyborem jest Polar, np. http://allegro.pl/pulsometr-licznik-polar-cs-100-wear-cs100-i1564018866.html . Jednocześnie masz normalny licznik rowerowy, a jeśli chciałbyś z nim biegać/pływać możesz dokupić opaskę na rękę. Ew. możesz się rozejrzeć za typowym zegarkiem np. http://allegro.pl/polar-rs100-i1571199072.html
Rychlapl Napisano 25 Kwietnia 2011 Autor Napisano 25 Kwietnia 2011 Hm, jak widać sprawa nie jest prosta... Zainteresowałem się poważniej oferta polara i znalazłem model Rs300X http://allegro.pl/polar-2011-pulsometr-bieganie-rs300x-nowosc-i1580565440.html . Cena to już 500 zł, ale powiedzmy tyle jeszcze jestem w stanie zapłacić za tego typu urządzenie. Tutaj pytanie, czy ten niby biegowy pulsometr nadaje się, w stosunku do swojej ceny, do treningów kolarskich? Model CS300 to już za dużo, 670 zł i potem jeszcze "pierdołki" po 150 każda... Idealnie funkcjami i ceną pasuje mi ta sigma, ale jeśli mam się potem irytować tętnem 200 przy rzeczywistym 120...
Tomash Napisano 28 Kwietnia 2011 Napisano 28 Kwietnia 2011 Ja od tego sezonu używam wspomnianego przez ciebie Onyxa Pro. Jeśli chodzi o zakłamywanie odczytu, to niestety nie jestem tego w stanie dokładnie sprawdzić, musiałbym mieć drugie takie urządzenie, ale patrząc po tym jak się czuję pedałując i licząc samemu wychodzi ok (tyle że w czasie podjazdu raczej się nie zatrzymuję i nie czekam minuty żeby podliczyć dokładnie puls). Nie ma kłopotu z gubieniem sygnału, ale (rzadko bo rzadko) są sytuacje kiedy pulsometr się "zacina" pokazując ciągle ten sam puls (zazwyczaj przy starcie, po pauzie nie ma problemów, a sposób miskova17 działa ). Generalnie jestem jednak z niego zadowolony, ale jest to moje pierwsze tego typu urządzenie i nie mam skali porównawczej.
pikuas Napisano 29 Kwietnia 2011 Napisano 29 Kwietnia 2011 O sigmach znajdziesz mnostwo opini skrajnie pozytywnych jak i skrajnie negatywnych. Ja sam szukając pierwszego pulsometru szukałem czegoś w niższej kwocie gdzie niestety Polar sie nie mieścił. Miałem Sigme PC 15 i ja osobiście z nią problemów nie miałem. Bateria wytrzymywała średnio 5-6miesięcy, sygnału nie gubił, łączył się bez problemu - ja delikatnie przejeżdżałem po czujnikach mokrym palcem i od razu śmigał. Plusem dla mnie był duży wyświetlacz i możliwość wpisania własnych wartości oraz podświetlenie - do biegania i spinningu był dla mnie idealny. Przekazałem go młodszemu pokoleniu w rodzinie i kupiłem kolejną Sigme PC 25.10 - głównie ze względu na kodowany sygnał i wskazanie procentowe tętna max. podczas treningu co na spinningu było o wiele wygodniejsze niż pamiętanie swoich zakresów. Pasek w niej wydaje mi się jedynie słabszy a to podobno nowsza Sigma PC 15. Obie mają za to ten sam dodatkowy uchwyt/adapter do kierownicy, który idealnie się sprawdza. Wiec jesli szukasz pulsometru do treningu to osobiście z moich spinningowych doświadczeń mogę polecić te Sigme PC 25.10 Cena ~ 180-190zł / dwie wersje kolorystyczne Dokładność - raczej dokładny, zakłamań nie widziałem chociaż sprawdzałem tylko używając na zmiane z systemem grupowym Suunto i sprawdzając na wykresie po treningu wartości.
Rychlapl Napisano 29 Kwietnia 2011 Autor Napisano 29 Kwietnia 2011 Zdecydowałem się na Polara RS100, póki co jestem zadowolony. Zobaczymy jak się będzie sprawował w dłuższym okresie:)
pszemo Napisano 29 Kwietnia 2011 Napisano 29 Kwietnia 2011 Ja od miesiąca użytkuje wspomnianą prze Pikuasa Sigme PC 25.10. Zastanawiałem się PC 15, ale wybór padł właśnie na PC 25.10. I cieszy mnie fakt, że zdecydowałem się na to cacko bo działa bardzo dobrze. Ma przyjazny interfejs, chwila moment i wiedziałem co gdzie się ustawia. Podczas jazdy na rowerze, biegania czy tam ściemniania na siłowni nie gubi sygnału. Szybko reaguje na zmianę tętna. Ze swojej strony mogę go polecić.
mopsik87 Napisano 29 Kwietnia 2011 Napisano 29 Kwietnia 2011 Przekazałem go młodszemu pokoleniu w rodzinie i kupiłem kolejną Sigme PC 25.10 - głównie ze względu na kodowany sygnał i wskazanie procentowe tętna max. Sigma 15 też pokazuje procentowe tętno max, wystarczy wejść w Heartrate w menu, poza tym można w niej ustawić 3 progi.
pikuas Napisano 30 Kwietnia 2011 Napisano 30 Kwietnia 2011 @mopsik87 - jak Ty to ustawiłeś zeby wyswietlal procentowo a nie BPM? Chyba nie rozkminiłem tego przez okres uzywania Sigmy :/ to się włącza w Settings czy w Heartrate? Będę wdzięczny za cynk to ustawie tak bratu. Ze strefy mozna ustalać to wiadomo - to przecież podstawowa funkcja pulsometru i bez takiej opcji to nawet nie ma co patrzyc dalej na pulsometr. Wyliczanie progów tętna z płci, wieku, masy oraz wzrostu można sobie wsadzić miedzy bajki i nijak sie ma do rzeczywistości.
Wampi Napisano 30 Kwietnia 2011 Napisano 30 Kwietnia 2011 Dodatkowo dość późno reaguje na obciążenie, wiem, że to nie jest czujnik mocy ale w Polarze działa to zdecydowanie lepiej A to nie jest czasem tak, że to serce reaguje później na obciążenie? Moja sigma onyx fit pokazuje na bieżąco, tylko jak już było powiedziane są pewne problemy, typu zwiecha pulsu albo utrata sygnału po odejściu od pulsometru bez włączenia pauzy. Ale ogólnie to pulsometr jak ta lala Kiedyś wydawało mi się, że ten pulsometr zawyża puls i wziąłem po prostu dwa pulsometry i dwie opaski - rożnych producentów, w dodatku sigma kodowana i puls był identyczny. A co do rysowania się szkiełka, to ja miałem w komplecie folijkę na niej i już jeden rok mam tą samą Tak że nie wiem jak to jest z tym pulsometrem, że wiele osób się na nim zawiodło, a innym, w tym mnie, całkiem nieźle się sprawuje. Wiadomo, że czasem dziwnie się zachowuje, ale jest to na tyle rzadkie, że przestałem się tym przejmować.
mopsik87 Napisano 30 Kwietnia 2011 Napisano 30 Kwietnia 2011 @ pikuas po złapaniu pulsu przechodzisz do Heartrate i będzie na górze pod strefami np."40%>MAX"
pikuas Napisano 30 Kwietnia 2011 Napisano 30 Kwietnia 2011 haha rzeczywiscie ;p jakos nigdy nie patrzyłem na to bo na zajeciach nie bylo czasu tylko hop na rower i pulsometr chodził w trybie treningu jak tylko sie polaczyl. Tak czy inaczej musiałem zmienic na kodowany. Dobrze wiedzieć, dzięki ! W takim razie prostuje i w PC 15 wyświetla procentowo (tylko troche inaczej niz w PC 25.10).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.