Skocz do zawartości

[hamulce] Odległość klocków od tarczy

jonypi

Rekomendowane odpowiedzi

post-127055-0-00711700-1303673429_thumb.jpg

Tak wygląda zacisk moich Elixir-ów.

Hamulce są po odpowietrzaniu i wszystkich innych zabiegach. Ale mam pytanie co do położenia klocków. Na bolcu widać, że są w różnych odległościach od środka zacisku. Czy wszystko jest ok? Czy mam dalej coś zmieniać?

Walcze dalej z hamulcem, bo mam problem następujący.

Wszystko z hamulce gra póki rower stoi na stojaku. Jak rusza na trase to nieraz zdarza się, że hamulec zaczyna stosunkowo obcierać.

POMOCY

Dlatego właśnie pytam, czy tak ustawione klocki wymagają zmiany?

I pytanie co mam zrobić aby równo były ustawione.

Dodam, że posiadam ten hampel od nowego i ma przejechane około 1000km.

A co do starcia to są prawie równo zebrane. Zdjęcie nie jest zrobione idealnie równo do zacisku gdyż opona nie pozwalała na to.

Ale mam też problem z tym wciskaniem tłoczków:

jedno, że cieżko je rozepchnąć

drugie to jak wkładam koło to znów wracają do poprzedniej pozycji.

Chyba, że mam to zrobić w takie kolejności??

1.Rozepchnać tłoczki

2.Poluzować zacisk

3.Zacisnąć klamke

4.Zakrecic zacisk

• Mod Team

... i chyba wymiana klocków by sie przydała, o ile nie masz uszkodzonego tłoczka który ścierał klocek pod kątem.

Nie widzę najmniejszej potrzeby wymiany klocków, bo wyglądają na praktycznie nowe. jonypi - takie są uroki Avidów, ale poczekajmy aż wypowie się forumowy spec od tych hamulców.

jonypi, miałem elixiry CR przez jakiś czas w rowerze i one tak mają.

Klocki są cholernie blisko tarczy i nie masz co wciskać tłoczków, bo ten hamulec tak pracuje więc po kilku naciśnięciach klamki klocki są w tej samej pozycji.

Jest po prostu bardzo czuły na minimalną krzywiznę tarczy.

Zobacz sobie po jeździe jak Ci obciera o tarczę i zaznacz sobie w którym miejscu. Może się okazać że konieczne będzie prostowanie tarczy, żeby to się nie działo.

U mnie pomagało na dłuższy czas.

Całkowicie problem ustąpił dopiero po zmianie tarcz na Hope z alu pająkiem.

W CR'ach jest regulacja miejsca w którym klocki "łapią", ale dotyczy to samej klamki. Spróbuj trochę zwiększyć jałowy skok klamki - jeśli masz ustawiony minimalny, to klocki mogą być bliżej tarczy niż powinny.

Teraz mam kolejny problem:

Założyłem nowe tarcze ASHIMA 160mm i nowe klocki metaliczne tej samej firmy. Mam teraz problem, bo ledwie udało się włożyć tarcze pomiędzy klocki i tarcze non stop trą o klocki. Tył po przejechaniu kilku km troszkę mniej ale przód nadal mocno.

Może ktoś napisać co mam zrobić??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...