Skocz do zawartości

[gsm] Funkcja Tropiciel w telefonach SE

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

W kilku telefonach firmy SE jest wspomniana funkcja "tropiciel" lub jak kto woli "tracker" .Znajduje sie w Hazelu, Elmie, Spiro i chyba kilku innych. Z tego co zauwazylem dziala podobnie jak Eldomondo, rysuje uproszczona trase,liczy kalorie, przebieg, czas,etc. Stosuje ktos moze te aplikacje? Interesuje mnie glownie

- czy gubi zasieg jak telefon w plecaku

- jaka dokladnosc pomiaru wzgledem licznika

- czy mozna ja jakos przenies na kompa,a jesli tak to czy wtedy wyrysuje cos wiecej niz symboliczny wzorek w telefonie.

Dziekuje z gory :rolleyes:

Napisano

Jak miałem telefon SE C702 to korzystałem z tropiciela, zasięgu nie gubił a z reguły trzymałem tel. w torbie podsiodłowej zawiniętego w jakaś szmatkę żeby się nie obijał. Dokładności pomiaru nie porównywałem. Z tego co pamiętam to można było wyeksportować trasy do formatu .gpx i spokojnie to wczytać na endomondo. C702 nie zapisywał wysokości npm. Po wczytaniu do endomondo masz narysowana trasę na google maps, wykres prędkości i parę informacji typu data, śr. prędkość, czas itd.

Napisano

raz użyłem tej aplikacji w autobusie tak z ciekawości. na tej trasie którą program narysował były szare odcinki. domyślam się że zgubił sygnał i te fragmenty sobie dorysował.

fajnie podaje prędkość. w czasie postoju max to ok 8km/h. tak szybko jeszcze nigdy nie stałem w miejscu.

nie przewiduje bym jeszcze kiedyś używał tej aplikacji.

telefon to Elm.

Napisano

Jak się wyłączy funkcje podpowiedzi z sieci GSM to jest w pełni bezpłatne, no może trochę dłużej znajduje poprawny namiar ale potem zasięgu już nie gubi. A jeśli chodzi o używanie w autobusie to nie dziwie się że był nie dokładny bo to przecież jedna duża klatka faradaja a odbiornik GPS w tych telefonach tez nie jest najlepszej czułości, musiał byś trzymać przy samej szybie żeby dokładnie w miarę pokazywał. Kalorie to raczej najdokładniej pomierzy pulsometr

Napisano

Ja mam problem bo ni cholery mi nie chce znalez satelit, badz znajdzie je po kilkunastu minutach. Co do wspomnianego naliczania podczas postoju, to cos bylo na forum SE, ze ta aplikacja tak dziala, ze opiera sie na jakims algorytmie obliczajacym z pewnym prognozowanym wyprzedzieniem gdyby wlasnie zgubil pomiar. Raz jak mi zlapal nakreslil cala trase wszystko policzyl. Oczywiscie zuzylem ponad 4000 kalorii na 45km...siedzac w samochodzie, to takie liczenie jak w liczniku z Lidla.

Mnie glownie chodzi o czysta ciekawosc, ide w gory i moge spojrzec ile wyszla trasa, moge porownac z licznikiem, ot takie info dla samego siebie,a nie jakiegos treningu.

Napisano

Jako,ze po wczorejszej przejazdzce stwierdzilem, ze funkcja Tropiciel jest najlagodniej okreslajac zenujaca i wlasnie sciaglem sobie zalecany programik, to prosilbym o wytlumaczenie jak sie go instaluje. Tlumaczenie na zasadzie -wez wytlumacz debilowi..., nigdy niczego w fonie nie instalowalem. Gdzie to trzeba wlozyc w sensie,aplikacje,gry...?? Jakis sposob instalacji,czy tylko przeciagam i w fonie juz wlaczam?? Przy okazji rozumiem,ze current version?

Napisano

wrzucasz go do "Inne". wchodząc do tego folderu przy aplikacji pojawi się opcja "Instaluj". później wybierasz czy ma się zainstalować w grach czy w aplikacjach.

może to być ciekawy rejestrator. współpracuje również z opaską Polara tą z Bluetooth więc tętno też zliczy:)

czy program jest przydatny tego nie wiem. ot poprostu ściągłem pierwszy lepszy. bo skoro mam już tego GPSa to może warto by z niego czasem skorzystać :teehee:

Napisano

Poszlo, proste jak budowa cepa...,wiec dalej kilka pytan.

- czy w samym telefonie w tym programiku jest mozliwosc obejrzenia przyblizonej trasy jak w tropicielu?

- czy tak samo liczy mi podczas postoju,np od 6 do 20 km/h pomimo tego,ze stoje a nie jade juz od kilku minut?

- czy zapisuje jakis wykres uwzgledniajac wysokosc - chodzi glownie o gory?

Widze,ze jest duzo kombinacji na ich stronie, ale jak wczesniej pisalem, miala by to byc tylko aplikacja czysto informatyczna nie sluzaca do treningu. oczywiscie im wiecej byloby opcji "diagnostyki" trasy tym lepiej. Pytam bo jeszcze kilka ladnych dni nie bedzie mozliwosci sprawdzenia.

Napisano

Ile czasu u Was zajmuje znalezienie satelity? Właśnie zainstalowałem ten program i patrzę co jest grane ale nie za bardzo mu idzie połączenie.

Napisano

czy w samym telefonie w tym programiku jest mozliwosc obejrzenia przyblizonej trasy jak w tropicielu?

czy zapisuje jakis wykres uwzgledniajac wysokosc - chodzi glownie o gory?

są takie opcje.

zapisz sobie jakąś trase. wejdź w nią a tam w opcjach wsztystko będzie. musisz się pobawić bo tak przez forum nie mam pomysłu jak tłumaczyć.

Napisano

Oki,dzis troche poprobowalem, lecz jest podobnie jak w tropicielu czyli zle.

Podczas 40 minutowego siedzenia w miejscu poruszalem sie ze srednia 12km/h z max 20km/h... Jednoczesnie odchylka poiedzy GPSem w nawigacji siegala 36m w pionie. Oczywiscie zrobilem jeszcze wg programu rowniez kolo 30 m w pionie in plus.Nie ruszajac sie z miejsca zrobilem jakies 5 km z drobnymi, miod.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam, chyba w dobrym miejscu pisze

Zainstalowalem sobie endomondo na blackberry, konkretnie 8110, i mam pytanie - czy mozna wgrac trase na stronke endomondo (przez kabelek), jest mozliwosc importu plikow w formacie tcx i gpx - wiec potrzebny jakis konwerter. Przegladam google, ale jakby ktos, cos konkretnego wiedzial - to prosze o pomoc :)

pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...