Skocz do zawartości

[naped] SLX vs XT

Waler

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na dniach zamierzam kupic sobie nowy naped. Wczesniej mialem srama jednak jestem nie zadowolony(klimat x0-x9 korba stylo). Nie bede sie rozpisywal dlaczego, poprostu nie jest to zestaw na maratony w polsce.

Wiec w skrocie za SLX caly naped 3x10 zaplace 1150 zl, za XT 1450. Jaka jest roznica w wadze ? Jak z ekspolatacja, przyznaje ze nie chcialbym zajechac korby przejezdzajac 750 km (SICK!)

Czy warto dolozyc te 300zl ?

Przy okazji zeby nie zakladac nowego tematu, jak z hamulcami SLX vs XT mial ktos jakies porownanie ? Odczucia ? Jak sie one maja do Elixirow CR ?

Dziekuje za sensowne odp pozdrawiam!

Na pewno nie opyla się przepłacać za korby dokładając do XT.Zysk wagowy praktycznie żaden,róznica w cenie spora,jakosć podobna.Osobiście zaczynam trzeci sezon na korbie SLX.Kaseta SLX zakończyła swój żywot po dwóch sezonach.Łańcuch zmieniłem po sezonie.Jeżdzę naprawdę dużo choć w maratonach nie śmigam.

Jakość SLX to jakość XT sprzed dwóch lat, z XT warto kupować tylko przerzutkę tył oraz manetkę prawą-można ją bez problemu przerobić na multirelase znany z XTR'a, za inne podzespoły nie warto przepłacać. Jeżeli jesteśmy w temacie osprzętu sam mam pytanko, zakupiłem po okazyjnej cenie kasetę XT 11-32T, zastanawiam się jaki do tego będzie lepszy łańcuch HG93 czy HG73, obecnie jeżdżę na HG73 i nie narzekam ale posiadam kasetę Deore 11-32T, dlatego moje pytanie brzmi jak HG73 będzie spisywał się z kasetą XT?, czy nie będzie zużywał kasety bardziej niż HG93, jak z współpracą obu komponentów. Dzięki za pomoc.

SLX zakończyła swój żywot po dwóch sezonach [..] Jeżdzę naprawdę dużo..

Pozazdrościć tylko. Ile robisz km na sezon? U mnie kaseta nie pociągnie nawet pełnego sezonu...

z XT warto kupować tylko przerzutkę tył

Dlaczego tak uważasz? Osobiście na XT zrobiłem ponad 10kkm, teraz jeżdżę na SLX i różnicy w pracy nie widzę :P

A co do Twojego łańcucha to może coś z poza stajni shimano?:P

A jest jakaś różnica w zużyciu kasety?, warto na prawie nowej kasecie XT zakładać stary łańcuch HG73, który obecnie posiadam na kasecie Deore na którym jeżdżę już od roku. Czy raczej do nowej kasety trzeba będzie zakupić nowy łańcuch HG73?.

Odradzam zakładanie starego łańcucha na nową czy nowsza kasetę.To oczywiste,że szybciej zniszczysz zęby koronek niż nowym łańcuchem.Pozatym jeśli łańcuch już mocno był użyty,to wątpliwe by wogóle trzymał się na nowych zębach.

Crazyk napisał:

Pozazdrościć tylko. Ile robisz km na sezon? U mnie kaseta nie pociągnie nawet pełnego sezonu...

No to dymasz więcej odemnie :thumbsup: U mnie natomiast najbardziej dostaje w kość przedostatnia,ostatnia i 3 zębatka od dołu którą poprostu podpiłowuję okrągłym pilnikiem do odpowiedniego profilu :icon_mrgreen:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...