Killaz Napisano 24 Kwietnia 2011 Napisano 24 Kwietnia 2011 Witam, czy opłaca się kupić ten rower za taką cenę? http://allegro.pl/show_item.php?item=1569441747 Proszę o jak najszybszą odpowiedź. EDIT: albo ten http://allegro.pl/prawie-nowy-wheeler-3901zx-wawa-przebieg-120-km-i1580420085.html
Corratec Napisano 24 Kwietnia 2011 Napisano 24 Kwietnia 2011 Wiele lepszy jest ten drugi. A jak dla mnie trek i to pod każdym względem Trek amor - RS Pilot, p tył lx, piasty deore Wheeler amor RST Gila, p tył deore, piasty no name A i co najważniejsze ile masz wzrostu bo ten wheeler mały jest
Killaz Napisano 24 Kwietnia 2011 Autor Napisano 24 Kwietnia 2011 Ech, czyli jak w końcu? Mam 176 cm wzrostu i raczej jeszcze troszkę urosnę.
marky5 Napisano 24 Kwietnia 2011 Napisano 24 Kwietnia 2011 Trek lepszy zdecydowanie pod wzgledem osprzętu i amora,ale na razie za duża rama dla ciebie.Jak ci się chce to szukaj podobnego na mniejszej nieco ramie,hyba,że naprawde szybko urośniesz. Wheeler jest też ok. w tej cenie.Jesli masz jakieś możliwosci finansowe to dołuż jeszcze ze dwie setki wyrwiesz coś lepszego .Powodzenia.
Killaz Napisano 24 Kwietnia 2011 Autor Napisano 24 Kwietnia 2011 Nie, +/- 700 zł to maksymalna kwota, zresztą, lepszy nie jest mi potrzebny. Czy ja wiem, czy Trek będzie za duży? Jestem szczupły i strasznie rozciągnięty, mam bardzo długie łapska Poza tym, w moim wieku nadal rosnę, a rower posłużyłby też do jazdy mojemu tacie, który jest dość spory. EDIT: I czy Wheeler będzie na pewno za mały? Rama 19' cali, powinna pasować jak ulał...
marky5 Napisano 24 Kwietnia 2011 Napisano 24 Kwietnia 2011 Jak uważasz.Rama jest wysoka i długa górna rura 620mm to naprawdę dużo,w takim razie doradzam potem kiedy zmienić mostek kierownicy na znacznie krótszy.Pozatym jak wyrwiesz go za tą cenę to spoko można brać w ciemno.Rośnij bracie i ciesz się rowerkiem.Natomiast rama 19 cali byłaby w sam raz dla ciebie.Pozdro
Mathiu Napisano 24 Kwietnia 2011 Napisano 24 Kwietnia 2011 Myślę że ten trek będzie ok Licytuj Treka jak się nie uda to zawsze będziesz mógł kupić wheelera Powodzenia
arek_wro Napisano 25 Kwietnia 2011 Napisano 25 Kwietnia 2011 Nie wiem skąd autor aukcji treka wziął wymiary roweru, ale prawdopodobnie z kosmosu, bo nic się nie zgadza. Rama mi wygląda na 21 cali, a wtedy przy wzroście 176 to pieniądze wywalone w błoto.
Killaz Napisano 25 Kwietnia 2011 Autor Napisano 25 Kwietnia 2011 Czyli lepiej zastanowić się nad tym Wheelerem? Tylko dlaczego ta rama, mimo 19 cali, jest taka niska, że aż siodełko musi być strasznie wysoko podniesione?
marky5 Napisano 25 Kwietnia 2011 Napisano 25 Kwietnia 2011 Wheeler może mieć rozmiar 19,górna rura nie zchodzi wcale tak nisko,pozatym wysokość w tym miejscu to nie kryterium rozmiaru ramy.Ważny jest też przekrok nad górna rurą,to ważne gdy nieprzewidzianie będziesz musiał zeskoczyć z siodełka,a rama znajdzie się między nogami.Uups
Killaz Napisano 25 Kwietnia 2011 Autor Napisano 25 Kwietnia 2011 Dobra, pisałem już do sprzedawcy Wheelera, jeśli nikt mnie nie uprzedzi to maksymalnie do soboty stanę się jego nowym właścicielem. Wielkie dzięki za pomoc, jeśli ktoś ma jeszcze jakieś uwagi odnośnie roweru to proszę pisać, chętnie poczytam. Poprosiłem także o dokładną specyfikację, ale skoro z tyłu ma Deore, z przodu amortyzator RST Gila, który chyba do najgorszych nie należy, to raczej i pozostały osprzęt będzie OK. A jeszcze mam pytanie: który amortyzator jest lepszy, SR Suntour XCM czy RST Gila SL? AMORTYZATOR .............. – RST Gila SL (z blokadą) PRZERZUTKA PRZEDNIA – Shimano Deore PRZERZUTKA TYLNA ..... – Shimano Deore 9 SPEEDS MECHANIZM KORBOWY - Shimano FC-M*5-L HOLLOWTECH, OCTALINK HAMULCE .......................... – Shimano V-Brake BR-M420 MANETKI........... ................. – Shimano Deore LX 27 SPEEDS OBRĘCZE KÓŁ................... - Alexrims PC-19 PIASTA PRZEDNIA/TYLNA - Shimano Deore/Deore OPONY ................................ – Kenda Crusher 26 x 2,1 Specyfikacja roweru. I jak?
LUIS123 Napisano 25 Kwietnia 2011 Napisano 25 Kwietnia 2011 zdecydowanie wheeler !!! bo trek ma złą geometrię ramy rower małosterowny nie nadaje się do xc
arek_wro Napisano 25 Kwietnia 2011 Napisano 25 Kwietnia 2011 Co to znaczy złą geometrię? Treki z serii 4 to typowe rowery do rekreacyjnej jazdy i do tego mają odpowiednią geometrię. Autor tematu nigdzie nie napisał, że szuka roweru do startu w zawodach. Trek z aukcji się nie nadaje, bo jest po prostu za duży.
2701 Napisano 25 Kwietnia 2011 Napisano 25 Kwietnia 2011 Jeśli jeszcze nic nie kupiłeś to spojrz na "no name" kands 1300 wersja z XCT z 799...nowe, gwarancja - nie ryzykujesz że kupisz uzywkę za 700 i będziesz miał jakaś część do wymiany.
Killaz Napisano 25 Kwietnia 2011 Autor Napisano 25 Kwietnia 2011 Zmierzyłem teraz ramę i chciałem poinformować iż jest to 17,5” a nie 19 jak napisałem w aukcji. Różnica polega na tym ze odległość od suportu czyli osi pedałów do końca rany gdzie jest zamontowane siodełko jest krótsza o 1,5” Napisał mi tak sprzedawca Wheelera... Czy teraz nie wychodzi na to, że Wheeler jest za mały? W dodatku sprzedawca Treka odpisał mi, że jego synowi mierzącemu 171 cm wygodnie jeździ się na Treku, a ja jestem o 7-8 cm wyższy...
arek_wro Napisano 25 Kwietnia 2011 Napisano 25 Kwietnia 2011 To jak mu się wygodnie jeździ widać już po wysunięciu sztycy, a raczej jego braku. Ta rama ma 21 cali, i przyjmij do wiadomości, że dla ciebie się nie nadaje. Jeżeli chcesz możesz oczywiście wierzyć sprzedawcy, który wciska ci kit. Co do Wheelera, to jeżeli w najbliższym czasie urośniesz jeszcze parę centymetrów, to wkrótce okaże się za mały.
marky5 Napisano 25 Kwietnia 2011 Napisano 25 Kwietnia 2011 Ja bym Treka nie brał ze względu na wielką ramę,jeszcze raz zwracam uwagę,że przy niekontrolowanym zeskoku gorną rórą możesz nieżle dostać po prostacie Pozatym kiepsko to wygląda taka schowana sztyca w ramę! Co do Wheelera powstał problem bo jeszcze urośniesz i 17.5 cala może być mało.Na teraz może jeszcze być.BTW mam rower 17,5 i 172 wzrostu mój brat ma 178 cm i mówi,że mu moja rama pasuje. Ale ja mam Gary Fishera z geometrią Genesis z dość długą rura górną. Jak masz czas to może lepiej poszukaj czegoś z ramą 19 cali.
Killaz Napisano 25 Kwietnia 2011 Autor Napisano 25 Kwietnia 2011 Tylko właśnie nic ciekawego z mazowieckiego nie mogę znaleźć :/ Tak żeby było 70 km max od Nasielska. Może ktoś kto się zna na tym by przejrzał Allegro? Ja jeszcze poszukam, ale już cały dzień przeglądam... :| http://allegro.pl/rower-kross-sign-ds-dual-mtb-warszawa-i1561120939.html a taki rowerek?
LUIS123 Napisano 25 Kwietnia 2011 Napisano 25 Kwietnia 2011 Co to znaczy złą geometrię? Treki z serii 4 to typowe rowery do rekreacyjnej jazdy i do tego mają odpowiednią geometrię. Autor tematu nigdzie nie napisał, że szuka roweru do startu w zawodach. Trek z aukcji się nie nadaje, bo jest po prostu za duży. zła geometria to wiadomo: nie zła geometria wykonana przez producenta bo to dwie renomowane firmy tylko zła geometria dala użytkownika dobrze to wyjaśnia artykuł w wątku geometria ramy
Rulez Napisano 25 Kwietnia 2011 Napisano 25 Kwietnia 2011 Zła geometria sportowa , może być równocześnie dobrą geometrią turystyczną, jeśli ktoś kupuje rower po to żeby się kulać po asfalcie , czy szutrowych wiejskich/leśnych/polnych drogach może olać wątek "geometria ramy" , wystarczy, że na wybranej ramie będzie się dobrze czuł.
Killaz Napisano 25 Kwietnia 2011 Autor Napisano 25 Kwietnia 2011 Ja to raczej będę jeździł po dość dobrych drogach, ale ostro, nie będę go oszczędzał. Dlatego zacząłem się zastanawiać nad tym Krossem Signem do którego podałem link na poprzedniej stronie, podobno to rowery przeznaczone do takiej jazdy.
arek_wro Napisano 25 Kwietnia 2011 Napisano 25 Kwietnia 2011 Po dobrych drogach i ostro jeżdżą ludzie na szosówkach. Póki co widać, że nie wiesz czego szukasz, więc poczytaj trochę i poprzymierzaj się do różnych rowerów zanim wywalisz pieniądze w błoto.
LUIS123 Napisano 25 Kwietnia 2011 Napisano 25 Kwietnia 2011 z emerytem się nie dokońca się zgodzę ja mam 186 zwykłe proporcje i zrobiłem podstawowy błąd podczas kupna baika na ramie czułem się dobrze ale po ostrzejszych śmiganiach i po ok 30 -40 km cierpły mi nadgarstki i karczek troszeńkę a podczas zakupu po małej jeździe czułem się dobrze na ramie tak więc geometria to podstawa przed zakupem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.