Skocz do zawartości

[buty] Spd z Lidl'a

Zbyszko

Rekomendowane odpowiedzi

przejechalem w Nortwave-ach turystycznych (same sznurowadla) jeden maraton, wczoraj kupilem Spece Sport MTB, i roznica jest znaczna...

Masz zamiar korzystac z przywilejow SPD w pelni, to nie polecam turystykow.

Jesli jednak wystarczy Ci efektywnosc zwyklego buta + lepsze trzymanie do pedalu, to mozesz je brac, bo rzeczy sprzedawane w Lidlu sa raczej dobrze wykonane.

Chociaz z 2 strony, NW mozna kupic na allegro za <100zl.

Jeździłem wiele lat maratony w butach turystycznych, nie widzę problemu przy zastosowaniu amatorskim.

Buty turystyczne potrafią się bardzo różnić jeśli chodzi o odczucia i efektywność pedałowania.

Buty shimano mają oznaczoną sztywność podeszwy. Niskie modele butów mtb sportowych (63, 76, 86) mają sztywność podeszwy 5 a buty turystyczne 4. A te modele sportowe kupuje wielu z was.

Wg mnie pomysł z tymi lidlami jest bardzo dobry. Ot mniej więcej takie jak accenty.

Te buty z Lidla wyglądają na turystyczne a nie typowo sportowe. Będą zdaje się pierwszy raz w polskich Lidlach, od kilku sezonów można kupić SPDy w niemieckich, nie wiem czy to te same i jakie mają opinie. Osobiście bym uważał, jest kwestia wygody, ale i trwałości a ta wyjdzie wraz z kilometrami, trudno ją ocenić w sklepie. No chyba, że mają jakąś długą gwarancję. Być może są to jakieś przebrandowane Accenty, wówczas za tę kasę można brać, chociaż ja akurat się przejechałem na podobnych Accentach - zbyt wąskie na śródstopiu. Buty są bardzo ważne, wiem jak mogą dać w kość źle dobrane, to nie koszulka czy kurtka, które można mieć "prawie dobre". Za około 160zł można kupić SHIMANO SH-MT41, które dość intensywnie użytkuję i są świetne - wygodne, trwałe, te 60zł różnicy to nie pieniądze, szczególnie w perspektywie kilku sezonów.

Najbardziej martwi mnie trwałość, efektywność takich butów będzie wystarczająca do amatorskich startów w maratonach, tym bardziej, że mają przylepiec, więc noga nie będzie "wyrywała" się z buta.

But turystyczny nie jest tak sztywny jak sportowy, dzięki temu jest wygodniejszy, jest też bardziej uniwersalny.

Co do wygody akurat tego modelu każdy sam musi ocenić.

Te buty są bardzo podobne do Shimanowskich SH-MT31 - http://www.google.pl/search?client=opera&rls=pl&q=SHIMANO%20SH-MT31&oe=utf-8&channel=suggest&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&hl=pl&tab=wi&biw=1280&bih=621

Jeżeli sztywność podeszwy i jakość wykonania są takie same jak w Shimanowskich to warto brać, gdyż jestem z nich bardzo zadowolony i na te Lidlowskie się szykuję.

Też bym sobie je sprawił,ale mam rozmiar 46 a będą tylko do 45

może ta rozmiarówka lidla jest trochę większa?I bedą pasować?

Kupował z Was ktoś już obuwie z lidla?Jak jest u nich z tymi rozmiarami?

Zazwyczaj ubrania z lidla mają zawyżoną rozmiarówkę, także liczę że 45 będą ciut większe niż zwykłe 46.

wszystko przemawia za tymi butami- chyba również się skusze ;)

gdy rozmiar bedzie troszke przymalawy warto go brac? takie buty rozciagaja sie jak normalne?

buty spd maja przylegac mocno do stopy czy jak to wyglada?

No teoretycznie to powinny być ciut większe, a nie mniejsze.

gdy rozmiar bedzie troszke przymalawy warto go brac? takie buty rozciagaja sie jak normalne?

buty spd maja przylegac mocno do stopy czy jak to wyglada?

To buty turystyczne, powinny być wygodne, dopasowane - bez latania stopy, ale też bez wrażenia skorupy, czy uwierania, to co lekko uwiera przy mierzeniu, podczas jazdy będzie bardzo doskwierać. Liczy się nie tylko rozmiar w sensie długości, ale i szerokość śródstopia, trzymanie pięty. Podczas mierzenia koniecznie trzeba je dobrze zasznurować (wcześniej mogą sprawiać wrażenie zbyt małych), dobrze też mieć odpowiednią skarpetę.

Zazwyczaj ubrania z lidla mają zawyżoną rozmiarówkę, także liczę że 45 będą ciut większe niż zwykłe 46.

No teoretycznie to powinny być ciut większe, a nie mniejsze.

Raczej zaniżoną - na metce jest mniejszy (niższy) rozmiar niż w rzeczywistości. Buty z Lidla do biegania są na mnie ok w rozm. 43, inne buty (w tym SPD Shimano) noszę często 44.

Witam!też dzisiaj kupiłem te butki!Wyglądają całkiem fajnie i porządnie.Najważniejsze,że rozmiar 45 jest tak jak w shimano 46!Więc pasują!

Ciekawe jak będą się sprawować.Muszę jeszcze dokupić pedały SPD i je przetestuję!

Piszcie jakie wrażenia z jazdy w tych butach?bo ja muszę jeszcze poczekać nim je wypróbuję.

Ja przesiadłem się z MT31 na te ciemniejsze z pełną siatką na przedzie i muszę powiedzieć że przy odpowiednim dopasowaniu naciągu sznurówki i rzepa nie drętwieją mi palce tak jak w MT31, w shimanowskich nawet mocno poluzowane sznurowadła nic nie dawały bo przednia część buta była zbyt wąska co powodowało ściskanie stopy i drętwienie palców.

• 4 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...