Skocz do zawartości

[Wytary wózek] SRAM X0 2010

michalw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam tylną przerzutkę jak w temacie. Przy okazji czyszczenia zauważyłem mocno wytarty wózek przy dolnym kółku (Link do galerii).

W związku z tym mam pytania:

1. Czy ktoś miał coś takiego i wie, czy taki wózek może pęknąć?

2. Na 3 zdjęciu widać pod wytartym karbonem płytkę jakiegoś materiału. Czy jest to karbon czy coś, co się nie przetrze tak łatwo? (Mi się wydaje, że nie jest to karbon, bo nie ma charakterystycznej szachownicy z włókien, ale pewności nie mam)

3. Czy istnieje możliwość zainstalowania w tej przerzutce aluminiowego wózka z X9 2010

• Mod Team
Napisano

Albo jeździsz na dużych przekosach albo masz krzywy hak, nie powinno ci tak zetrzeć wózka. Na razie nic groźnego ale z czasem kto wie.

Napisano

W tym problem, że hak na krzywy nie wyglada (i nie miał okazji się skrzywić) - mimo to przy przełożeniu 2x5 wyglada jak by ocierał. Nie wiem co, ale coś jest nie tak. Na duże przekosy nie mogę sobie pozwolić, bo przerzutka ma średni wózek - więc max to 2x1 do 2x9. W rowerze żony przy takich przekosach jest jeszcze spory zapas, tyle że XT.

• Mod Team
Napisano

Weź pod uwage ze od 2x1 do 2x9 jest szerokość cłałej kasety. Skoro na 2x5 trze to masz zje... line lancucha. Nie odpowiedni suport, na jakim przełożeniu jeździsz najczesciej a na jakim łańcuch idzie pi lini prostej ??

wózek przerzutki jest podczas jazdy tudzież postoju gdy rower stoi pionowo też jest pionowo ? nie ma żadnych odchyleń ?

Napisano

Dla 2x5 łańcuch jest prosto. Dla 2x1 widac odstęp między wózkiem a łańcuchem, natomiast dla 2x5 trze :icon_confused: podejrzewam, że wózek może być skrzywiony. Ale tak naprawde bardziej niż na dochodzeniu przyczyny zależy mi na odpowiedzi na postawione w 1 poście pytania.

Napisano

Wózek od X9 nie będzie pasował, Stare sramy z 2006 miały wózki całe z aluminium, jednak nie jestem pewny czy były kompatybilne z nowymi, takie wózki mieli w Harfie

Cały wózek nie pęknie z powodu tego wytarcia.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Z tego co gdzieś czytałem to to co tam jest w środku to aluminium... Taki szkielet aluminiowy wstawiony po tym jak x-o bodajże z 2008 chętnie pękały i łamały się.:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...