Skocz do zawartości

[rower] Giant Roam XR 3 czy Unibike Zethos gts

bakowski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Chcę kupić rower crossowy i wybór ograniczyłem do dwóch

Giant Giant Roam XR 3 cena 2500

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/roam.xr.3/7716/45239/

oraz

Unibike Zethos gts cena 2150

http://www.unibike.pl/zethosgts.html

Który i dlaczego byście polecali?

W przypadku Gianta wiem, że ma bardzo dobrą ramę ale mam wrażenie że przepłacam za markę

Unibike w moim wrażeniu ma lepszy amortyzator ale za to hamulce v-brake, które przez niektórych są ogłaszane jako passe.

Raczej nie będę szalał na rowerze, raczej średnie i dłuższe podróże po asfalcie i w lasach (od 20 do 60 km na dzień w weekendy).

Mam mętlik w głowie więc proszę o pomoc. Dziękuje z góry za odpowiedzi.

Napisano

Witam,

w Unibike dostaniesz trochę lżejszy i może również lepszy amortyzator z wyższej grupy. Również korby tego roweru będą zapewne ciut lżejsze.

Co do ram to crossy serii XR są wykonane z tego lepszego z dwóch stopów Gianta, przez co rama może być bardziej wycieniowana przy zachowaniu wysokiej sztywności. Z drugiej zaś strony ramka Unibike również jest hydroformowana, więc także może uchodzić za nowoczesny wytwór. Ogólnie rzecz biorąc to pewnie rama tego Gianta jest bardziej zaawansowana technologicznie. Myślę jednak, że przy zakładanym stylu jazdy obie ramy spiszą się równie dobrze. Dlatego raczej skupiłbym się bardziej na przymiarce, bo pozycja na tych rowerach będzie się trochę różnić. Giant ma krótszą ramę i dodatkowo jej główka jest wyższa. Unibike ma wprawdzie regulowany mostek, więc pozycja na nim może być w pewnym stopniu modyfikowana, ale wiadmo najlepiej się przymierzyć na żywo.

Czy hamulce V-ki są passe? No z marketingowego punktu widzenia z pewnością :icon_lol: Jednak jeśli się znowu odwołać do praktyki to jak to mówią - każdemu wedle potrzeb. Jak nie jeździsz w deszczu, nie taplasz się z radością w błocie, a zimą w śniegu to nie potrzebujesz tarcz.

Co do ceny no to cóż każda znana marka, w porównaniu do naszego krajowego Unibike, wypadnie drożej. Jednak jak już porównamy tego Gianta z np. odpowiadającą mu Meridą to wcale nie wypada drożej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...