Skocz do zawartości

[amortyzator] dh fr do sztywniaka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z ciekawosci spytam jakie przeznaczenie ma ta ramka? bo z dh/fr mi sie nie kojarzy.

Co do amorkow, rock shox domain 318 u-turn 115-160, rs pike u turn 95-140, marzocchi 66sl 110-170 i chyba tyle :) Proponuje cos regulowanego to przy zmianie ramki nie bedziesz mial problemu.

Napisano

Dobrze Ci się kojarzy Lollex, ta ramka jest świetna do street-u i parku a nie DH/FR więc na zjazdach sobie nie poszalejesz chyba, że odważny jesteś ;)

Napisano

wsadzilbym tam domaina 318 115-160mm i tyle, to bedzie najlepsza opcja, amor ma dobra prace i ludzie sobie go chwala, ponadto dostosujesz sobie wysokosc wg wlasnych predyspozycji. Co do ramki to jednak stalowy wyrob ns'a wiec nie powinien sie rozlecieć :)

Napisano

Trimoly to akurat materiał czyli niepełne crmo a rama geometrycznie bazuje na Surgę więc do dh/fr jako sztywniak na pewno jedna z lepszych.

Na Twoim miejscu właśnie bym wpakował jakąś jednopółkę do 150/160mm. Domain/Lyrick, Totem jak się trafi, za te pieniądze można też o Foxach 36 myśleć ale czy nie lepiej było by wyrwać Domaina 318 do tysiaka a resztę na inne części wydać.

Napisano

Trimoly to akurat materiał czyli niepełne crmo a rama geometrycznie bazuje na Surgę więc do dh/fr jako sztywniak na pewno jedna z lepszych.

Na Twoim miejscu właśnie bym wpakował jakąś jednopółkę do 150/160mm. Domain/Lyrick, Totem jak się trafi, za te pieniądze można też o Foxach 36 myśleć ale czy nie lepiej było by wyrwać Domaina 318 do tysiaka a resztę na inne części wydać.

wlasnie ukazala sie ciekawa oferta

http://allegro.pl/rock-shox-domain-318-tanio-stery-gratis-i1584364285.html

Napisano

Nie pchał bym się w domaina. Dlaczego? 180mm to trochę za dużo jak dla ramy HT, nie powinienieś dawać więcej niż 160mm skoku do takiej ramy, po drugie domainy często miały problmy z lejącym się olejem więc jak jest okazja to lepiej wziąć coś innego:

http://allegro.pl/rock-shox-lyrik-solo-air-i1579585563.html

Domain i Lyrik jeśli chodzi o budowę to są to 2 identyczne amortyzatory, z tym że Lyrik ma 160mm a domain 180mm skoku oraz Lyrik posiada magnezowe golenie dolne przez co jest lżejszy.

Z tych 2 wybrał bym Lyrika, nie ukrywam że sam na nim jeżdżę i (RC2DH 2011) powiem Ci że spokojnie ogarnia DH/FR, a ja sprzętu nie oszczędzam ;).

Tłumik Mission Control odwdzięczy ci się piękną pracą w porównaniu do Domein-a z Motionem.

Do tego Lyrik z sprężyną powietrzną a domain ze spręzynami...

Pozdrawiam

Napisano

Nie pchał bym się w domaina. Dlaczego? 180mm to trochę za dużo jak dla ramy HT, nie powinienieś dawać więcej niż 160mm skoku do takiej ramy, po drugie domainy często miały problmy z lejącym się olejem więc jak jest okazja to lepiej wziąć coś innego:

http://allegro.pl/rock-shox-lyrik-solo-air-i1579585563.html

Domain i Lyrik jeśli chodzi o budowę to są to 2 identyczne amortyzatory, z tym że Lyrik ma 160mm a domain 180mm skoku oraz Lyrik posiada magnezowe golenie dolne przez co jest lżejszy.

Z tych 2 wybrał bym Lyrika, nie ukrywam że sam na nim jeżdżę i (RC2DH 2011) powiem Ci że spokojnie ogarnia DH/FR, a ja sprzętu nie oszczędzam ;).

Tłumik Mission Control odwdzięczy ci się piękną pracą w porównaniu do Domein-a z Motionem.

Do tego Lyrik z sprężyną powietrzną a domain ze spręzynami...

Pozdrawiam

Tyle ze lyrik jest drozszy i znacznie przekracza budżet autora tematu, oczywiscie nie wiem czemu ograniczacie sie na konkretnym jednym podanym egzemplarzu, raziłbym sie rozejrzeć za wersja 318 z u-turnem, masz tam regulowany skok od 115 do 160mm co mysle ze jest najlepszym wyborem. Z pewnoscia zostanie ci jeszcze troche kasy na cos innego :)

Nie mowie ze lyrik jest zly ale wg mniej korzystniej kupic regulowanego domaina, potem latwo bedzie go sprzedać gdyby przesiadl sie na inny rower.

Napisano

Lollex Miałeś chociaż kiedyś Foxa żeby dyskutować o kosztach jego utrzymania? Bo ja szczególnie nie widzę różnicy w kosztach. Olej ten sam, uszczelki nawet tańsze niż do niektórych RSów a sama robocizna tak samo prosta.

A to, że Cult ma chore ceny to już inna sprawa.

Tak samo z samochodami, że każdego stać na by przepłacać w ASO skoro w innych serwisach wykonają usługę na tym samym poziomie za zdecydowanie mniejsze pieniądze.

Napisano

Witam !

Osobiście uważam że NS Core to dobra i wytrzymała rama więc nie obawiałbym się skoku 180mm i mogę Ci polecić do takiej ramy Marzocchi 66 , ja miałem już 3 egzemplarze i mogę pochwalić ten amortyzator . Ale nie wykluczam Domaina bo to też całkiem fajna sprawa :))

Pozdrawiam Piter .

Napisano

Witam !

Osobiście uważam że NS Core to dobra i wytrzymała rama więc nie obawiałbym się skoku 180mm i mogę Ci polecić do takiej ramy Marzocchi 66 , ja miałem już 3 egzemplarze i mogę pochwalić ten amortyzator . Ale nie wykluczam Domaina bo to też całkiem fajna sprawa :))

Pozdrawiam Piter .

tez bralem 66 pod uwage dobra opcja ludzie chwala polecaja , waham sie domain czy 66 mam troche czasu na zastanowienie z powodu kontuzji , dzieki

Napisano

Tyle ze lyrik jest drozszy i znacznie przekracza budżet autora tematu, oczywiscie nie wiem czemu ograniczacie sie na konkretnym jednym podanym egzemplarzu, raziłbym sie rozejrzeć za wersja 318 z u-turnem, masz tam regulowany skok od 115 do 160mm co mysle ze jest najlepszym wyborem. Z pewnoscia zostanie ci jeszcze troche kasy na cos innego :)

Nie mowie ze lyrik jest zly ale wg mniej korzystniej kupic regulowanego domaina, potem latwo bedzie go sprzedać gdyby przesiadl sie na inny rower.

znalazlem takiego ?

http://allegro.pl/rock-shox-lyrik-2-step-i1586267133.html

Napisano

Stan nawet dobry, amortyzator z 2009 roku i na pewno nie był jeżdżony 2 tygodnie, tak jak to napisał autor aukcji, przetarcia są aż nadto widoczne...

Masz tam regulacje skoku 2Step, czyli masz do wyboru 2 skoki amorka 160 lub 115mm przy czym charakterystyka pracy widelca się nie zmienia.

Zdecyduj się bo z takim widelcem możesz także łyknąć troche dirta jak obniżysz skok :icon_wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...