luki16 Napisano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 witam mam problem z hamulcem hydraulicznym avid juicy seven jak jade to coś mi pyka ( obciera w przednim kole) nie wiem co to moze być czy to zacisk obciera o szprychy, czy klocki o tarcze obcieraja czy jak)?? prosze pomożcie bo nie wiem co to moze być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Onyxer Napisano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Czy te hamulce są nowe ? Jeśli tak to nowe hamulce muszą się dotrzeć (przejedź nimi 200-300 km i będzie git) Jeśli nie to zobacz czy klocki nie ocierają o tarczę. I powiedz nam jeszcze, czy na tarczach są jakieś czarne smugi, plamy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki16 Napisano 23 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 hamulce nie sa nowe mozliwe ze ocieraja o tarcze ale nie wiem na na tarczach nie ma plam smug ale tylni chodzi prawidłowo a przedni nie rower kupiony dopiero 3 dni temu uzywany koło przednie sam zakładałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Zacisk jest do wyregulowania i tyle. Odkręc go, i ustaw tak aby nic nie ocierało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 23 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Szklaną kulę akurat mam w serwisie więc nie widzę co Ci ociera. Niestety musisz sam to dokładnie obejrzeć przy dobrym świetle i zlokalizować miejsce tarcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 A może jeden z tłoczków zapiekł się i nie odbija?, niekoniecznie problem musi tkwić w źle ustawionym zacisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NitroS Napisano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Jest jeszcze możliwość że masz krzywą tarcze. Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Jeżeli masz Centerlocka możesz mieć również poluzowane nity na pająku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Panowie, nie róbmy za złych proroków. Autor sam napisał, że przednie koło było zdjęte, więc to prawie na 100% kwestia regulacji zacisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki16 Napisano 23 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 montowanie mam na 6 srob zacisk sie nie zapiekł i teraz sie odwiedziałem od gościa od ktorego rowerek kupiłem ze klocki sa nowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 To nie ma nic do rzeczy. Odkręcając i przykręcając koło pozycja tarczy może się odrobinę zmienić. Ale wystarczy po założeniu koła poluzować zacisk, zacisnąć klamkę i z powrotem przykręcić zacisk. Jeśli to nie podziała, dopiero wtedy będziemy dalej szukali źródła problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki16 Napisano 23 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 to juz sprawdzałem i to nie działa czyli ze nowki klocki nie maja nic do rzeczy tak?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 ....Ale wystarczy po założeniu koła poluzować zacisk, zacisnąć klamkę i z powrotem przykręcić zacisk. Jeśli to nie podziała, dopiero wtedy będziemy dalej szukali źródła problemu. Według mnie dalej problem może leżec w ustawieniu zacisku, ponieważ stosując tą metodę ani razu nie udało mi się ustawić w ten sposób Avid`a Juicy, a to z powodu podkładek do "regulacji". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki16 Napisano 23 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 a jak sie ustawia zaisk?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Odkręcając śruby od adaptera ustawiasz kręcąc kołem tak żeby nic nie tarło, 2-gi sposób jest taki że ściskasz klamkę i wtedy skręcasz imbusem śrubki mocujące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonypi Napisano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Ja może podepne się pod temat: Mam Elixir-y CR i mam taki problem, że jak na stojaku ustawiam rower i wtedy reguluje zaciski hamulców i hamuje nimi, to koła toczą się idalnie. A gdy wyjezdzam na trase to nieraz po paru kilometrach, dla sprawdzenia schodzę z roweru sprawdzam toczenie sie koła: a tutaj tarcza obciera i koło stosunkowo szybko staje. Co może być problemem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Może za słabo skręcasz koło lub zacisk? Masz szybko-zamykacze czy cos w stylu Dartmoor Bolt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 23 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 @luki16, wyjmij klocki i sprawdź czy blaszka (sprężynka) rozwierająca klocki jest prosta. i czy jest dobrze założona. U mnie niestety jest ona lekko skrzywiona przez co moje Juicy 7 też wydają takie nieprzyjemne terkotanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki16 Napisano 24 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 blaszka moze być toche krzywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonypi Napisano 24 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Afly - mam zaciski kcnc i stosunkowo mocno je zaciskam, nie wiem jak z tym dalej walczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.