Skocz do zawartości

[rama] Zmiana ramy

miszu268

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !

Mam dosyć nietypowy problem, ponieważ mam wrażnie, że mój rower jest na mnie ciut za mały. Ponad rok temu zakupiłem w sklepie rowerowym Krossa Level A2 na ramie 17,5', przy wzroście 180cm. Z tej perspektywy czasu i po jeździe rowerem na ramie 21' mam wrażnie, że się męczę. Tu pojawia się moje pytanie - czy jest możliwa zmiana samej ramy ? Czy jest to w ogóle opłacalne ? Z góry dziekuje za odpowiedź i pozdrawiam !

Napisano

Rama 17,5, to dla ciebie za mała rama. Powinieneś mieć rozmiar 20, 21. W sprawie z opłacalnością to zależy od ciebie. Nie wiem ile chcesz przeznaczyć na ramę, po czym chcesz jeździć i ile pedałujesz.

Napisano

Co Ty za bzdury wypisujesz, jego rozmiar to dłuższa 18" lub typowa 19", rama 20" jest już nieco za duża, ale w ostateczności może być.

Napisano

Zależy też do jakiej jazdy chciał by ją wykorzystać. I trochę przesadziłem, z kolegą pisałem o ramie i tak mi się pomieszało. :blush:

Napisano

Witam

Jestem na tym samym etapie wymiany ramy mam 186 wzrostu i pomykam na 21 cali co jest za dużo dla mnie a mam proporcje normalne po ok 40 km czuję mrowienie w nadgarstkach itd dla mnie dobra rama z wyliczeń to 19 no może 19,5 a dla ciebie pewno max to 19 (nie większa). Wyliczenie: długość nogi od podłoża do krocza * 0,57/2,54 = wielkość ramy w calach a nietypową długość korpusu ludzkiego ustawisz za pomocą długości mostka.

Pozdrawiam

Napisano

Wydaje mi się, że 19' byłaby idealna. Problem tylko z wymianą i kosztami z nią związanymi. Po pierwszej kalkulacji wychodzi to przeciętnie opłacalnie. Sama rama to koszt ( wg allegro ) 389 zł. Koszt jej zamontowania ,o ile się ktoś tego podejmie, liczę około 100 zł. Podliczając wychodzi 500zł. Jeśli natomiast rozpatrzę opcję sprzedaży roweru to myślę, że lepiej bym na tym wyszedł, gdyż rower jest w stanie bardzo dobrym, jeździłem nim niecały sezon i ma może z 300 km przebiegu. Muszę dokładnie przemyśleć co mi się bardziej opłaca o podjąć decyzję !

Napisano

dobrze myślisz wymiana zawsze wyjdzie ci drożej rozkręcenie starej i wstawienie nowej wiąże się z nieoczekiwanymi wydatkami np przycięcie rury sterowej podkładki pod mostek ewentualna jego wymiana komplet mocowań linek itp lepiej kupić nowy z gwarancją u mnie jest trochę inny temat ja mam super sprzęt i zamierzam wymienić ramę na karbon ok 7 tyś

Napisano

Tylko, że ja szukałem identycznej do tej co mam teraz - to może zniwelować koszty ewentualnego dopasowywania komponentów. Nie zmienia to faktu, że inwestycja jest spora i nadal nie wiem, czy nie warto sprzedać roweru. Bylibyście w stanie wycenić go na oko, jak podam parametry i zrobię zdjęcia ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...