Skocz do zawartości

[kontuzja] bół z tyłu kolana

roobertt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kupiłem w zeszłym roku rower MTB i przejechałem na nim 300km a jazda nie wiązała się z żadnym bólem. 3 tygodnie temu wybrałem się w góry i po 20km podjazdów i zjazdów pojawił się paraliżujący ból z tyły prawego kolana, ale jakby bardziej po prawej stronie. Ból był na tyle silny że uniemożliwiał obrót pedałami nawet bez jakiegokolwiek obciążenia. Po zejściu z roweru chodzenie było możliwe ale z minimalnym bólem, którego na drugi dzień już nie było. Zrobiłem 2 tygodnie przerwy od roweru i wybrałem się na płaską trasę 60km. Od 5km czułem ten sam ból który stopniowo się nasilał i w efekcie na 50km-etrze musiałem zejść z roweru. Potem przez 3 dni był ból przy chodzeniu po schodach. Odwiedziłem jednego z najlepszych ortopedów w okolicy i stwierdził zastanie mięśni i ścięgien wynikające z siedzącego trybu życia i skrócenie się ścięgien i utratę części ich elastyczności z powodu niewielkiego ruchu w życiu. Rehabilitacja zaczyna mi się od 9 maja a 7 maja chciałbym pojechać na maraton. Zastanawiam się czy nabawiłem się może zapalenia ścięgna i jak tak czy mogę próbować smarować to miejsce jakimiś maściami, które pomogą? Zależy mi bardzo na tym by 7 maja być w pełni sprawnym. Dodam że używam spd i próbowałem już różnych ustawień z blokiem przód, tył, wychylenie w prawo.

Po przejechaniu nie całych 100km chcesz się wybrać na maraton i cisnąć 2-3h ile sił w nogach (w dodatku przed rehabilitacją)? Słaby pomysł. Obciążenia należy zwiększać stopniowo, stąd pewnie Twoja kontuzja. Jechać możesz, ale na pewno odbije się to negatywnie na Twoim zdrowiu ;)

Jeżeli odczuwasz ból w zewnętrznej/tylnej części kolana w okolicach wystającej kości, to miałem i mam co jakiś czas ten sam problem. Może mieć na to wpływ kilka rzeczy i kilka może pomóc. U mnie pojawia się głównie gdy mocno ciągnę pedały do góry lub jeżdżę bardzo siłowo z niską kadencją - czego wiadomo czasami nie da się uniknąć. Przyznam jednak, że chodziłem całą zimę na spinning i problem nie występował - przyczyna bólu musi więc leżeć w pozycji na rowerze. Na spinningu miałem dużo bardziej cofnięte siodełko do tyłu - spróbuje zrobić to w moim rowerze. Póki co mi najbardziej pomaga rozciąganie - po ostrym w bólu po praktycznie dwóch,trzech dniach rozciągania mogę wsiąść z powrotem na rower - bez rozciągania zdarzyło się, że nie jeździłem i z miesiąc na rowerze. Druga sprawa to utrzymywanie wysokiej kadencji. Radzę zacząć od rozciągania , pokombinować z ustawieniem siodełka i zwiększyć kadencję.

Moim zdaniem jeśli chcesz być jeszcze w pełni sprawny fizycznie to przejdź spokojnie rehabilitację, potem zapisz się na siłownię i wzmocnij nogi, resztę ciała oczywiście też, szczególnie plecy skoro miałeś siedzący tryb życia.

Dobra opcja basen i rowerek stacjonarny.

Z tym maratonem to chyba jaja sobie robisz :)

• 3 tygodnie później...

odgrzeję kotleta

bo problem ten nadal aktualny u wielu

myślę,że to zapalenie więzadła kolanowego

po prostu zostało nadwyrężone

tak bywa przy intensywnym treningu lub gdy od razu ktoś idzie na głęboką wodę forsując się

moja rada to nie używać maści rozgrzewających jeśli to miejsce boli (stan zapalny)

tylko chłodzące, przeciw bólowe

i jakiś czas na miękkim przełożeniu wskazana jazda

mam tę upierdliwosć jak nie w jednym to w drugim kolanie :wallbash:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...