Nerfin Napisano 22 Kwietnia 2011 Napisano 22 Kwietnia 2011 Witam Chciałbym się dowiedzieć czy środkiem WD40 można smarować amortyzator przedni , łańcuchy i inne podzespoły? Pozdrawiam
Sandacz Napisano 22 Kwietnia 2011 Napisano 22 Kwietnia 2011 Nie - WD40 nie jest przeznaczony do smarowania ciężko pracujących mechanizmów, np. rowerowych :-) http://pl.wikipedia.org/wiki/WD-40
Grand231 Napisano 23 Kwietnia 2011 Napisano 23 Kwietnia 2011 WD 40 ma właściwości przelotowe i przy okazji usuwa smary i różne smarowidła, jest niezastąpiony tam gdzie nie możemy czegoś wykręcić/wysunąć. Ja osobiście używam WD40 wiele razy podczas serwisowania rowerów.
Onyxer Napisano 23 Kwietnia 2011 Napisano 23 Kwietnia 2011 wd-40 wypukłuje wodę ze wszystkich mechanizmów. Najlepiej iść do sklepu rowerowego i poprosić o uniwersalny smar rowerowy.
kubek20 Napisano 23 Kwietnia 2011 Napisano 23 Kwietnia 2011 Dobry jest też olej do pilarki, 6 zł kosztuje litr, a podobnie działa do zielonego FL'a.
Onyxer Napisano 23 Kwietnia 2011 Napisano 23 Kwietnia 2011 a do amortyzatora to kup sobie środek "brunox" / chociaż tyle zrób dobrego dla swego bike'a.
Nerfin Napisano 23 Kwietnia 2011 Autor Napisano 23 Kwietnia 2011 Ok Czyli wszystko jasne ;P WD40 odpada no i w sumie dobrze , że najpierw zapytałem się was Onyxer O rowerek dbam jak tylko mogę Wesołych świąt
Sandacz Napisano 23 Kwietnia 2011 Napisano 23 Kwietnia 2011 Nie odpada - w zastosowaniach konserwacyjno-czyszcząco-naprawczych lub zabezpieczających przed niechcianym kontaktem z "rudą" może być. Po deszczu czy myciu bicykla można to i owo popsikać pamiętając, by po odparowaniu rozpuszczalników zawartych w WD40 potraktować mechanizmy właściwymi smarami.
klej Napisano 24 Kwietnia 2011 Napisano 24 Kwietnia 2011 A co myślicie o smarowaniu łańcucha,olejem do łańcucha piły spalinowej?
Nerfin Napisano 26 Kwietnia 2011 Autor Napisano 26 Kwietnia 2011 Dziękuje za wszystkie odpowiedzi Można zamknąć temat..
Danci Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 A co myślicie o normalnym oleju kuchennym do smarowania łańcucha. Usłyszałem, że jest to dobre rozwiązanie, ale jak z tym jest naprawdę?
Fenthin Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 Co najwyżej, gdy jesteś w szczerym polu, łańcuch już od 100km niemiłosiernie skrzypi i nagle znajdujesz leżącą pod drzewem butelkę. W każdym innym wypadku NIE!
Danci Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 Aha. Czyli to WD 40 bez przeszkód można użyć (chyba, że jakieś inne WD albo CX lepszy).
Fenthin Napisano 4 Maja 2011 Napisano 4 Maja 2011 Nie, WD-40 tym bardziej się nie nadaje. Do smarowania łańcucha jest olej do łańcucha, koniec.
SifoDyas Napisano 4 Maja 2011 Napisano 4 Maja 2011 CX-80 psikam na każdą śrubkę po dokręceniu, powstaje taka połyskująca warstwa i chroni przed korozją, WD pewnie zadziała podobnie.
Mod Team mrmorty Napisano 4 Maja 2011 Mod Team Napisano 4 Maja 2011 Olej spożywczy - jako awaryjny smar zda egzamin. Smarowałem tak kilka razy gdy w sakwie wylał się ten właściwy. Wtedy do spożywczaka, 250 ml kujawskiego, trochę przelewam do buteleczki a resztę oddaję sklepowej. Wada - łańcuch zaczynam słyszeć już po 50 km i jak już ten olej sobie zjełczeje na łańcuchu to zdziebko śmierdzi. WD 40 i CX 80 do smarowania amortyzatora - sporo tego mamy na forum. Odpowiedź jest jednoznaczna - nie i i nie! Niszczy uszczelki a zimą to dziadostwo potrafi zamarznąć - odsyłam do mojej żony która kiedyś popsikała zamki w samochodzie, na amorze to by spowodowało spore straty w uszczelkach. W/w specyfiki do smarowania łańcucha - może te wynalazki ładnie czyszczą ale kosztem "zjadania" tlenków. Kiedyś w serwisie usłyszałem że przez zbyt częste czyszczenie łańcucha WD40 szybciej rzeczony łańcuch ulega zużyciu. Nie chcę siać herezji, ale tego się trzymam od lat. Na gwinty warto zawsze dać odrobinę smaru - unikniemy zapiekania się śrubek. Preparaty w spraju niestety szybko się ulatniają. Wracając do smarowania amortyzatora - można śmiało zamiast brunoxa użyć np smar silikonowy w spraju. Polecam "Sil" firmy K2. Trzeba odpowiednio częściej używać, ale dozownik 300 ml starcza relatywnie na dłużej. Silikon konserwuje też uszczelki. Cena ok 7-9 zł
klej Napisano 11 Czerwca 2011 Napisano 11 Czerwca 2011 Wracając do smarowania amortyzatora - można śmiało zamiast brunoxa użyć np smar silikonowy w spraju. Polecam "Sil" firmy K2. Trzeba odpowiednio częściej używać, ale dozownik 300 ml starcza relatywnie na dłużej. Silikon konserwuje też uszczelki. Cena ok 7-9 zł a czy mogę tym też spryskać piasty a raczej osłony piasty są z gumy??
Onyxer Napisano 11 Czerwca 2011 Napisano 11 Czerwca 2011 Tak możesz, niektórzy swoje amory smarują kremem "Nivea" - podobno działa, ale u siebie nie będę ryzykował spróbować
PeJot Napisano 24 Czerwca 2011 Napisano 24 Czerwca 2011 A w jaki sposób czyścić przednią przerzutkę i przednie zębatki? Trochę mi się brudu zebrało na tych częściach i zastanawiam się jak to wyczyścić tak by nie popsuć innych części w tym suportu.
NooreQ Napisano 30 Czerwca 2011 Napisano 30 Czerwca 2011 Benzyna ekstrakcyjna i szmatka, do przerzutki polecam pedzel z twardym wlosiem(taki do malowania scian;) ).
terrago Napisano 8 Lipca 2011 Napisano 8 Lipca 2011 Jak czytam ten temat to jestem przerażony. Miałem kiedyś kumpla, który smarował łańcuch Pelikana margaryną, ale to0 już chyba ekstremalne rozwiązanie. WD-40 używam zazwyczaj do odkręcania zapieczonych śrub, smarowanie i konserwacja ramy po umyciu, usuwanie rdzy i "odrdzewianie " lekko zapieczonych komponentów. Czasem też pryskam nim lekko różne ruchome elementy (np. linki hamulcowe, przerzutki, dźwignie, klamki, manetki). Jeśli chodzi o "amorka" używam i wlewam tam zielonego FL`a. Aha. Jeszcze jedno! Jak byś kiedyś smarował łożyska (kierownica, stery, utp.) to raczej nie używaj WD-40. To już prędzej margaryna Pozdro, M.
Hoshi Napisano 8 Lipca 2011 Napisano 8 Lipca 2011 wd 40 uzywalem do zmycia resztek smaru i brudu jak czyscilem pedaly w srodku. potem nasmarowalem wszystko dokladnie ŁT 43 ( wd 40 nie smaruje ). do amora tylko i wylacznie brunox deo. kasete czyscilem brunoxem turbo spray. dobrze wymywa brud i jednoczesnie smaruje.
Grand231 Napisano 9 Lipca 2011 Napisano 9 Lipca 2011 kasete czyscilem brunoxem turbo spray. dobrze wymywa brud i jednoczesnie smaruje. Tyle że po co dawać 30 zł jeżeli taki sam efekt daje butelka benzyny ekstrakcyjnej za 3 zł?.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.