Skocz do zawartości

[Spinka łańcucha] Jaką wybrać?

TriggaHappy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam łańcuch Shimano CN-HG40. Chcę kupić spinkę ponieważ często czyszczę ten łańcuch i pomyślałem, że lepiej/łatwiej będzie czyścić zdjęty łańcuch niż na rowerze. I teraz pytanie: czy ma znaczenie to jaką spinkę kupie? Najbardziej pasuje/podoba mi się spinka SRAM Power Link bądź Connex Link. Na forum znalazłem info że spinka srama bez problemu współpracuje z łańcuchem shimano - więc ok. Ale w opisie niektórych spinek jest napisane że są przeznaczone do łańcucha 9-rzędowego. Czy taka spinka będzie śmigać na łańcuchu 8-rzędowym? Przy okazji zapytam jeszcze czy taka spinka nie osłabia łańcucha? Tzn czy taka spinka sama w sobie nie będzie czasami słabszym ogniwem niż pozostałe złączone "na stałe". Z góry dzięki za odp.

• Mod Team

Spinka po 9 rzędów nie pasuje do 8-mio i odwrotnie. U Srama pod 8 rzędów jest spinka srebrna.

Osobiście wolę spinki Wippermanna bo łatwiej je rozpiąć. Ze Sramem zawsze miałem problem na początku.

9ka do łańcucha ośmiorzędowego raczej nie przypasuje, jest za wąska, natomiast odwrotnie jak najbardziej, przejeździłem mnóstwo km. z 9ciorzedowym łańcuchem spiętym spinką na osiem rzędów Shimano i wszystko ładnie chodziło.

Mam łańcuch Shimano, do tej pory jeździłem na spinkach SRAM-a i było super, łatwo rozpiąć i zapiąć, niestety ostatnio coś mi się z tą spinką stało, spróbowałem Conexa i trochę trudniej się rozpina, ale to może tylko moje subiektywne odczucie ;) (łańcuch 8 rzędów)

• 1 miesiąc temu...

a ja dziś spotkałem się z pewnym problemem. Otóż spinka SRAM 8 rzędów (srebrna) teoretycznie powinna idealnie współgrać z łańcuchem Shimano HG40 (8rz). I co? i g..., okazało się, że bolce były za krótkie i nie dawało się jej zapiąć na łańcuchu. Co jest grane? Jaką inną spinkę kupić tego typu do HG40? Nie chciał bym Shimanowskiej tej którą trzeba przeginać by zdjąć, system Srama jest zdecydowanie łatwiejszy w obsłudze.

U mnie w napędzie 9s z łańcuchem Connex, właśnie ich dwie spinki poszły do piachu. Kupione w następstwie spinki sramowskie działają bez problemu. I co ciekawe, spinki srama łatwiej mi sie rozpina. Ale żeby było jasne, sprawa dotyczy 9s. Miałem niegdys w napędzie 8s spinke srama i wyjątkowo trudno było ją rozpiąć.

Ja używam spinkę Srama złotą na 9s. Jak na razie od ok. 2000 km nie mam z nią problemów. Rozpina się bez problemów, nieraz trzeba przeczyścić trochę aby się lekko rozpieła. Problemów z samoistnym rozpinaniem niedoświadczyłem.

Sent from my Milestone

• 2 miesiące temu...

Pozwolę sobie odświeżyć temat żeby nie zakładać nowego, obecnie mam w rowerze kasetę SRAM PG-830 i łańcuch KMC X51 w którym tkwią dwie spinki SRAM. Nie miałem z nimi żadnych problem, mają zrobione ze 2-3k km ale czy tych spinek mogę użyć do łańcucha właśnie HG40 i takiej też kasety?

• 4 tygodnie później...

No i niestety, choć wcisnąłem tą spinkę Srama do łańcucha HG40 to chyba nie dogadały się te podzespoły. Zrobiłem pewnie coś ponad 500km na tym połączeniu i wczoraj spinka się zerwała, wyrwały się sworznie które są w spince zamocowane na stałe. Spinka z 3tysiące km zrobiła to może miała prawo ale sam nie wiem, mam drugą ale czy zakładać czy poszukać jakiejś innej?

spinka SRAMa na 8sp ma szerokość 7,1mm , a łańcuch shimano hg-40 oraz hg-50 7,3mm(tak pisze w instrukcjach i z niej wychodzi na to ze wszystkie shimano hg maja taka szerokosc) i stąd niekompatylibność spinek SRAM z tymi lancuchami. 9sp dzialaja jak powinny z lancuchami 9sp , ale 8sp z lancuchem 8 juz nie..

Spinki connexa i kmc maja szerokosc taka jak powinny i one pasuja do lancuchow shimanm hg pod 8sp ;)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...