TriggaHappy Napisano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Mam łańcuch Shimano CN-HG40. Chcę kupić spinkę ponieważ często czyszczę ten łańcuch i pomyślałem, że lepiej/łatwiej będzie czyścić zdjęty łańcuch niż na rowerze. I teraz pytanie: czy ma znaczenie to jaką spinkę kupie? Najbardziej pasuje/podoba mi się spinka SRAM Power Link bądź Connex Link. Na forum znalazłem info że spinka srama bez problemu współpracuje z łańcuchem shimano - więc ok. Ale w opisie niektórych spinek jest napisane że są przeznaczone do łańcucha 9-rzędowego. Czy taka spinka będzie śmigać na łańcuchu 8-rzędowym? Przy okazji zapytam jeszcze czy taka spinka nie osłabia łańcucha? Tzn czy taka spinka sama w sobie nie będzie czasami słabszym ogniwem niż pozostałe złączone "na stałe". Z góry dzięki za odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy66 Napisano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Proponuje spinkę "Connex Link" by Wippermann,łatwo szybko się spina i rozpina. http://www.connexchain.com/Connectors/Connex-link/1_309.html pod 8-kę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Spinka po 9 rzędów nie pasuje do 8-mio i odwrotnie. U Srama pod 8 rzędów jest spinka srebrna. Osobiście wolę spinki Wippermanna bo łatwiej je rozpiąć. Ze Sramem zawsze miałem problem na początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hheniek1987 Napisano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 JA zawsze jeździłem na Sramowskich spinkach, ale ostatnio kupiłem Konnexa, faktycznie łatwiej się rozpina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TriggaHappy Napisano 22 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Dzięki za szybką odpowiedź. Rozumiem, że spinka Connexa również będzie współpracować z łańcuchem Shimano? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 U mnie współpracuje, zarówno z Shimano jak i ze Sramem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 23 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Spinka po 9 rzędów nie pasuje do 8-mio i odwrotnie. U Srama pod 8 rzędów jest spinka srebrna. Osobiście wolę spinki Wippermanna bo łatwiej je rozpiąć. Ze Sramem zawsze miałem problem na początku. 9ka do łańcucha ośmiorzędowego raczej nie przypasuje, jest za wąska, natomiast odwrotnie jak najbardziej, przejeździłem mnóstwo km. z 9ciorzedowym łańcuchem spiętym spinką na osiem rzędów Shimano i wszystko ładnie chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jogurcik Napisano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Mam łańcuch Shimano, do tej pory jeździłem na spinkach SRAM-a i było super, łatwo rozpiąć i zapiąć, niestety ostatnio coś mi się z tą spinką stało, spróbowałem Conexa i trochę trudniej się rozpina, ale to może tylko moje subiektywne odczucie (łańcuch 8 rzędów) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 a ja dziś spotkałem się z pewnym problemem. Otóż spinka SRAM 8 rzędów (srebrna) teoretycznie powinna idealnie współgrać z łańcuchem Shimano HG40 (8rz). I co? i g..., okazało się, że bolce były za krótkie i nie dawało się jej zapiąć na łańcuchu. Co jest grane? Jaką inną spinkę kupić tego typu do HG40? Nie chciał bym Shimanowskiej tej którą trzeba przeginać by zdjąć, system Srama jest zdecydowanie łatwiejszy w obsłudze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Connex to najlepsza spinka na rynku, powinna pasować wersja 8-rzędowa. http://www.velo.com.pl/produkty/?m=19&pk=%&id=527 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ikavior Napisano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Witam serdecznie! Mam taką samą spinkę tylko, że KMC (system mocowania ten sam) i polecam, zero problemów, łatwy montaż i demontaż. Pozdrawiam, K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 U mnie w napędzie 9s z łańcuchem Connex, właśnie ich dwie spinki poszły do piachu. Kupione w następstwie spinki sramowskie działają bez problemu. I co ciekawe, spinki srama łatwiej mi sie rozpina. Ale żeby było jasne, sprawa dotyczy 9s. Miałem niegdys w napędzie 8s spinke srama i wyjątkowo trudno było ją rozpiąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adixtra Napisano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Ja używam spinkę Srama złotą na 9s. Jak na razie od ok. 2000 km nie mam z nią problemów. Rozpina się bez problemów, nieraz trzeba przeczyścić trochę aby się lekko rozpieła. Problemów z samoistnym rozpinaniem niedoświadczyłem. Sent from my Milestone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lgplay Napisano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Witam. Ja używam spinki sunrace CNQ87 Easy Link. Zasada działania podobna do Sram-a i Connex-a, i też łatwo się rozpina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 14 Września 2011 Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Pozwolę sobie odświeżyć temat żeby nie zakładać nowego, obecnie mam w rowerze kasetę SRAM PG-830 i łańcuch KMC X51 w którym tkwią dwie spinki SRAM. Nie miałem z nimi żadnych problem, mają zrobione ze 2-3k km ale czy tych spinek mogę użyć do łańcucha właśnie HG40 i takiej też kasety? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pavvel Napisano 15 Września 2011 Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Powiem Ci, że ja miałem problem z założeniem spinki Srama do HG40. Po prostu była za wąska. Inne spinki podeszły bez najmniejszych problemów. P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 15 Września 2011 Udostępnij Napisano 15 Września 2011 A jaką spinkę założyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 13 Października 2011 Udostępnij Napisano 13 Października 2011 No i niestety, choć wcisnąłem tą spinkę Srama do łańcucha HG40 to chyba nie dogadały się te podzespoły. Zrobiłem pewnie coś ponad 500km na tym połączeniu i wczoraj spinka się zerwała, wyrwały się sworznie które są w spince zamocowane na stałe. Spinka z 3tysiące km zrobiła to może miała prawo ale sam nie wiem, mam drugą ale czy zakładać czy poszukać jakiejś innej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pavvel Napisano 13 Października 2011 Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Nie zauważyłem wcześniej Twojej odpowiedzi... Coś takiego. Wszedłem do sklepu i kupiłem co było P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viper512 Napisano 14 Października 2011 Udostępnij Napisano 14 Października 2011 spinka SRAMa na 8sp ma szerokość 7,1mm , a łańcuch shimano hg-40 oraz hg-50 7,3mm(tak pisze w instrukcjach i z niej wychodzi na to ze wszystkie shimano hg maja taka szerokosc) i stąd niekompatylibność spinek SRAM z tymi lancuchami. 9sp dzialaja jak powinny z lancuchami 9sp , ale 8sp z lancuchem 8 juz nie.. Spinki connexa i kmc maja szerokosc taka jak powinny i one pasuja do lancuchow shimanm hg pod 8sp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 14 Października 2011 Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Kupiłem Accenta, też na opakowaniu napisane QR-8 a na spince 7.8 czyli pewnie tak szeroki łańcuch zepnie. Sprzedawca mówił że spinki SRAM i KMC nie pasują (pewnie chodziło mu o KMC 7.1 bo jest też wersja 7.3) a Accent musi pasować i faktycznie tak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRO Napisano 26 Października 2011 Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Czy spinka SRAM 8 będzie pasować do Kellys Saphix ? łańcuch KMC Z7 (114 links) kaseta SHIMANO CS-HG30-8 (11-34) Od razu możecie mi podpowiedzieć jaki łańcuch kupić do tego roweru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.