Skocz do zawartości

[rower] Zakup pierwszego roweru do DH?

wojsu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum.

Zamierzam niedługo zakupić swój pierwszy rower do jazdy po terenie. Wcześniej posiadałem zwykłe "górale" i krótko mówiąc nie znam się na tym wszystkim. Od roweru wymagam wytrzymałości, niezawodności, nie chce kupować od razu nie wiadomo jakiego roweru za 2-3 tys. Chce po prostu rower nadający się do jazdy po lesie, zróżnicowanym terenie, jakiś lekkich skoków jak i również zwykłej jeździe po mieście. Jestem z Zakopanego więc możecie sami ocenić w jakich warunkach będzie funkcjonował. Bardzo proszę o jakieś propozycję, na co mam zwracać uwagę podczas wyboru roweru, na jakie marki patrzyć, najlepiej jeśli ktoś byłby na tyle miły i podał parę linków z allegro.

Z góry wielkie dzięki za pomoc :)

------

Pozdrawiam Szymon

• Mod Team
Napisano

Skoro nie chcesz 2-3k za rower dac to napisz nam ile chcesz :D Zakopane jakie jest każy wi ... no przynajmniej ja, spore zróżnicowanie terenu. Domniemam ze chcez rowerek zeby turlać sie po "down town" jak i wykoczyć na szlak po którym można rowerem jechać jak np. dolina chochołowska :P

podaj przedział cenowy to sie cos wymyśli.

Napisano

Zapewne kojarzysz zjazd z harendy ? --->

o takie wypady też mi chodzi. Rower może być też używany... Przedział cenowy 500 - 1500 zł.
Napisano

Nie znam się więc pytam. Nie musi być jakoś w maks wypasiony, może być używany. W takim razie oczekuję na ogólne propozycję. Rower ma służyć do zjazdów po trasach itp, do jazdy po mieście, ma być bezpieczny i niezawodny, może być używka, nie musi mieć najlepszych podzespołów. Dzięki za wypowiedzi ;)

Napisano

Rower do DH nawet używany odpada, przy używanym jest dość duże ryzyko.Za 1,5tyś tak jak mówiłem za samą ramę . Idź bardziej w mtb/xc. Co do używek to upatrz sobie konkretną firmę i konkretny model (nowy) a później popatrz czy nie ma używek na necie ;)

• Mod Team
Napisano

No majster cieżko bedzie. za 1.5k ... ja swoją rame nabyłem za 650 ale ona do enduro jest ... a gdzie koła amor i reszta ... na takim zjeździe to byś sie tylko połamał albo zjechał spacerowym tempem.

Napisano

Wg mnie najsensowniejsze rowery z tego co podałes to:

http://allegro.pl/giant-stp2-dual-street-marzocchi-okazja-i1565807679.html#gallery

http://allegro.pl/rower-mtb-duro-drit-downhill-dual-i1571927391.html#gallery - ten wygląda nie najgorzej, używka nie wiadomo jak by sie rama trzymała ;)

http://allegro.pl/rower-dirt-dh-fr-dual-i1575008214.html#gallery - dość dobry amortyzator, przerzutki Sram, lecz też używka jak każdy rower w podanych przez Cb aukcjach :)

Napisano

Zapewne kojarzysz zjazd z harendy ?o takie wypady też mi chodzi. Rower może być też używany... Przedział cenowy 500 - 1500 zł.

Wg mnie skoro już znalazłeś ten filmik to po prostu popatrz czym panowie szlachta śmigają, potem popatrz na swoje propozycje z allegro. Nawet laik jest w stanie takie porównanie zrobić. Potem oceń siłę nabywczą własnych środków finansowych w stosunku do tego co widzisz.

Oprócz sprzętu jako takiego w tym sporcie bardziej niż w jakimkolwiek innym mtb konieczne jest dosyć regularne inwestowanie w sprzęt - bo ten jak mało który ma częsty kontakt z ziemią i innymi ciałami obcymi, które drastycznie wpływają na jego kondycję i przydatność do dalszej eksploatacji. Kupując tani, do tego używany rower "dh" z aukcji wskazanych przez siebie koszty serwisów również znacząco podniesiesz. Te powiedzmy 500 zł to warto mieć w zapasie, w skarbonce, na reanimacje sprzętu.

Do tego, jeśli zależy ci na własnym zdrowiu lub życiu warto zanabyć stosowną ochronę własnego ciała, które przy gwałtownym kontakcie z ciałami obcymi i ziemią wymaga jeszcze troskliwszej opieki, medycznej, farmakologicznej czy rehabilitacyjnej.

Napisano

To co podałeś na allegro, 130mm skoku to chyba na lekko nierównym terenie...

Btw , myślisz że te aukcje dojdą do 1000zł i nic więcej?. Nigdy nie wiesz co może stać się na allegro z takimi aukcjami.

Tak jak napisał tobo, chcesz się pakować w DH z używanymi rowerami , gdzie parę osób nic nie robiło w rowerach 'bo nie potrafi' , radzę kupić rower XC/MTB niż się pakować w DH za marne 1500zł, gdy uszkodzisz jakąkolwiek część to też następnika kupisz używanego bo po co nie?. totalny bezsens.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...