Skocz do zawartości

[Amortyzator] Menja vs Reba

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ad. Prezi - czyli mój domysł był słuszny, że to patent RS z tym opóźnionym "uzbrojeniem" się reby po najechaniu na większą przeszkodę - pomieszałem te ich sytemy z Floodgate, który mam w Rebie WC :)

Ad. Pawelsystem - chodzi mi o to, że blokada XLock jest pneumatyczna - nie wiem czy to działa na oleju czy jest to system powietrzny. W przypadku amora jest to dla mnie kolejne "słabe ogniwo", ale być może przeczulony jestem po moich perypetiach z ogarnięciem nieszczelności komory pozytywnej.

Mam do tego podejście jak do elektoniki w samochodzie - nieby fajny bajer, ale jak się coś spiep...y (tzn. popsuje) to okazuje się, że nie ma od tego fachowców "nawet" w ASO:)

Napisano

Reba jest niby najlepsza ale sztywosc boczna magury Menji naprawde jest niesamowita - problem jednak w tym ze moja Menja 100mm OEMowa kupiona nowiutka w lutym poleciala na gwarancje wlasnie bo dostala sporego luzu w prawe goleni !

Dodam ze kupilem tę tanszą Menje za 1250zl z piwotami w Bikestacji - OEM i moze inna jednak jakosc niz normala wersja za 1800zl.. choc moja etz ma napisane MADE IN GERMANY !!

Napisano

maneta z xx jest własnie mniej obsługowa niz te normalne bo tam wystarczy troche syfu i juz nie działa...

jeszcze nie było generalnego testu ale podejrzewam ze bedzie to działac w najwiekszej brei gdzie inne maney juz polegna :whistling:

maneta jest hydrauliczna jeszcze nie interesiłem sie czym to sie zalewa ... (jak kupisz pudełkową wersje to dostajesz 2 strzykawy z końcowkami)

Napisano

Może tak - przy pierwszej rebie zainwestowałem w wersję wtedy topową - miała Floda i Motion Control i karbonową koronę. Teraz z rowerem kupiłem wersję SL i różnicy - poza wagą nie dostrzegam. Pewnie racje - że hydraulika jest mniej podatna na zasyfienie. Jednak czy sam amorek działa - w sensei amortyzuje lepiej??? W sumie ta blokada puszczająca dopiero po najechaniu na większą nierówność nie jest złą opcją a skoro działa jak działa to po co przepłacać?!?

Oczywiście - moja opinie, że reba sl to dobra opcja jest aktualna pod warunkiem dobrej ceny - mój próg bólu to 1200 zyla :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...