Skocz do zawartości

[Osprzęt] Shimano XT na 2012 rok - czy już dostanę

bartisss

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema.

Czy dostanę w Polsce a w ogóle na świecie grupę osprzętu od Shimano XT na 2012 rok.

Proszę o szczere odpowiedzi. Z góry dzięki.

Napisano

No żebyś wiedział. We wcześniejszym temacie napisałem, że składam rower i chcę mieć w nim najnowszy osprzęt jaki wyszedł. A na zagranicznych stronkach są już podane ceny. Niestety tylko w dolcach. Dziwne jest to,że nie ma tam kasety i łańcucha.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Myslicie ze tarcze hamulcowe XT 2012 (SM-RT81 pod 6 śrub) również pojawią się dopiero w okolicy września/października? Chciałbym właśnie je nabyć ale tak długo czekać nie bede, znalazłem informację ze nowa przerzutka XTR ma byc od czerwca dostępna... Troszkę się napaliłem na tą tarczę, ale cena może byc dla mnie ochłodzeniem :confused:

Napisano

... Dziwne jest to,że nie ma tam kasety i łańcucha.

Nie ma, bo kaseta i łańcuch pozostają bez zmian. Tzn. są już dostępne :)

Myslicie ze tarcze hamulcowe XT 2012 (SM-RT81 pod 6 śrub) również pojawią się dopiero w okolicy września/października?

Nowe tarcze są tylko pod CL (SM-RT81) w starym XT były CL (SM-RT79) i 6 (SM-RT76) więc pewnie jakaś nowa na 6 śrub się pojawi, ale w zapowiedzi nie było więc może trochę czasu upłynąć.

A co do terminów to jak się dobrze poszuka to u naszych zachodnich sąsiadów już są dostępne nowe pedały i nowe hamulce :) swoją drogą czekam aż się pojawią nowe tarcze na CL i zamawiam :D

Napisano

Skoro już powstał temat o tej grupie - wie ktoś czym się różnią nowe piasty fh-m785 od 775? Porównując to co widać na zdjęciach, zauważyłem że profil korpusu jest nieco inny, zmieniona jest też lewa nakrętka.

Napisano

Nie ma, bo kaseta i łańcuch pozostają bez zmian. Tzn. są już dostępne :)

Nowe tarcze są tylko pod CL (SM-RT81) w starym XT były CL (SM-RT79) i 6 (SM-RT76) więc pewnie jakaś nowa na 6 śrub się pojawi, ale w zapowiedzi nie było więc może trochę czasu upłynąć.

A co do terminów to jak się dobrze poszuka to u naszych zachodnich sąsiadów już są dostępne nowe pedały i nowe hamulce :) swoją drogą czekam aż się pojawią nowe tarcze na CL i zamawiam :D

Były i zapowiedzi tarcz na 6 śrub: "Brake rotors: Ice Tech technology (aluminium core embedded in stainless steel) for improved heat management; 160/180/203mm with Center Lock or six-bolt mount".

Inna sprawa jest też taka że trzeba się liczyć z mało atrakcyjnymi cenami na samym początku tuż po pojawieniu się grupy w sprzedaży.

Napisano

Były i zapowiedzi tarcz na 6 śrub: "Brake rotors: Ice Tech technology (aluminium core embedded in stainless steel) for improved heat management; 160/180/203mm with Center Lock or six-bolt mount".

Inna sprawa jest też taka że trzeba się liczyć z mało atrakcyjnymi cenami na samym początku tuż po pojawieniu się grupy w sprzedaży.

Rzeczywiście na 6 też są (SM-RT86) a tutaj zapowiedź cen w niemczech, fakt że jeszcze nie są dostępne, ale w czerwcu już powinne być. A cena kompletu wychodzi całkiem sensowna jak dla mnie.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Skoro już powstał temat o tej grupie - wie ktoś czym się różnią nowe piasty fh-m785 od 775? Porównując to co widać na zdjęciach, zauważyłem że profil korpusu jest nieco inny, zmieniona jest też lewa nakrętka.

Uszczelnieniem właśnie, i może korpusem. Sam porównaj:

http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/FH/EV-FH-M775-2700A_v1_m56577569830646671.pdf

http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/FH/EV-FH-M785-3174_v1_m56577569830753751.pdf

PS: niektórym to nieźle wali w dekiel... Stary osprzęt to zły jest?

Napisano

Ja słyszałem, że nowe XT na 2012 roku ma być tańsze od obecnego *http://www.mtbnews.pl/content/view/2914/34/ - 13 linijka od góry :)

• Mod Team
Napisano

Oby tak było, bo aktualne ceny są trochę zaporowe dla normalnego zjadacza chleba, który zapragnie mieć w swoim rowerze ciut lepszy osprzęt od Deore.

• 2 miesiące temu...
Napisano

PS: niektórym to nieźle wali w dekiel... Stary osprzęt to zły jest?

Kolega składa rower i chce najnowszy osprzęt zapewne pojedzie na nim na Olimpiadę :laugh: Po prostu żałosne.

Napisano

Czy ktoś zakupił i korzystał z pedałów PD-M780?

Ja, ale nie jestem w stanie porównać ich z 770, jeśli o to Ci chodzi, ani z żadnymi innymi, bo są to moje pierwsze spd. A co chcesz wiedzieć? Może jakoś będę w stanie pomóc.

Napisano

Ja, ale nie jestem w stanie porównać ich z 770, jeśli o to Ci chodzi, ani z żadnymi innymi, bo są to moje pierwsze spd. A co chcesz wiedzieć? Może jakoś będę w stanie pomóc.

No właśnie szkoda że nie możesz porównać. W opisie tych pedałów jest napisane, że dzięki nowej platformie ulepszone jest przenoszenie siły około 500% w porównaniu do poprzednich 770. Ciekawe jak to jest w praktyce. A długo ich używasz? chodzi mi o to czy też ściera się na nich farba z boku, tam gdzie widnieje logo XT.

Napisano

Zrobiłem na nich zaledwie 250km, więc nie mogę nic na ten temat powiedzieć... Wydaje mi się, że nie powinna się ścierać, bok jest inny niż w 770 - tam był bardzo prosty, płaski, a tu jest wgłębienie przechodzące na ukos.

Co do tej lepszego przenoszenia siły, chodzi chyba o lekko powiększoną powierzchnię platformy, a dokładniej o te pomalowane na szaro części platformy. Porównując to zdjęcie z 770 widać wyraźnie różnicę :)

Przy okazji, czy ktoś może potwierdzić, że w 770 jest magnes? Tyle czytałem o spd a nikt nigdy nie wspomniał o magnesie w 780, który pomaga się wpiąć, naprowadzając lekko blok. Działa to całkiem fajnie, czasem nawet aż za dobrze, po wypięciu często samoistnie się wpinam...

Napisano

Zrobiłem na nich zaledwie 250km, więc nie mogę nic na ten temat powiedzieć... Wydaje mi się, że nie powinna się ścierać, bok jest inny niż w 770 - tam był bardzo prosty, płaski, a tu jest wgłębienie przechodzące na ukos.

Co do tej lepszego przenoszenia siły, chodzi chyba o lekko powiększoną powierzchnię platformy, a dokładniej o te pomalowane na szaro części platformy. Porównując to zdjęcie z 770 widać wyraźnie różnicę :)

Przy okazji, czy ktoś może potwierdzić, że w 770 jest magnes? Tyle czytałem o spd a nikt nigdy nie wspomniał o magnesie w 780, który pomaga się wpiąć, naprowadzając lekko blok. Działa to całkiem fajnie, czasem nawet aż za dobrze, po wypięciu często samoistnie się wpinam...

Dzięki za odpowiedź. A jak tam jazda jak na pierwsze?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...