Skocz do zawartości

[pedały spd] jak się jeździ bez butów spd????

jacekkoz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

jestem w trakcie kupowania pedałów i butów SPD. Zastanawiam się tylko jak będzie się jeździło w pedałch spd (shimano 520) bez butów spd.

Odległości w styllu - do sklepiku po browarek, do kumpla na browarek

Jacek

Napisano

Oczywiści że można ja nawet takie nakładki dostałem razem z pedłami.Wtedy moża i by można gdzieś dalej jechać.Próbowac nie próbowałem ,nakładki są raczej tandetne plastik

Napisano
Ale nawet z takimi nakładkami nie ma co się dalej wybierać niż do sklepu obok domu :)

ja z takimi nakładkami na pedałkach praktycznie identycznych (pdm540) byłem na rowerze na wycieczce - 9dni w pradze i powrót na rowerze do Polski - z sakwami

po mieście jeździłem właśnie z nakładkami w sandałkach i sprawowały się naprawdę bardzo dobrze :D

na drogę do Polski jednak wróciłem do SPD, bo z bagażnikiem załadowanym na 35kg bez Systemu Pozytywnego Dopalania byłoby ciężko

ogólnie mówiąc - polecam nakładki, a zwykłe buty na sam 520-tki to praktycznie samobójstwo bo na miękkiej podeszwie strasznie wbijają się w stopę, a twarda podeszwa ślizga się po nich i łatwo sobie zrobić krzywdę

pozdr

Napisano

jechalem raz z musu jakies 7km do sklepu i z powrotem w zwyklych butach(NIKE do biegania)i 520stkach i dramat ogolnie noga latwo sie zsuwa podrzucic tylne kolo to chyba cudem ogolni predkosc przelotowa wyniosla chyba z 15km/h bo wiecej strach jechac po miescie bylo :?

Napisano

Jakieś 6 latek temu często pomykałem w zwykłych butkach na spd, do tego na dwóch roweruch jednocześnie ;-) Pracowałem w wakacje w sklepie rowerowym który miał drugi sklepik jakieś 3 kilosy dalej i tak się przewoziło rowerki. I dało radę. Jakby obliczyć to z 3 setki kilometrów tak zrobiłem w ciągu 2 miesięcy po centrum miasta. Rekordzik to na 3 roweruch jednocześnie :grin:

Rafaello

• Mod Team
Napisano

Jazda w zwykłych butach na pedałach SPD to nie jazda. Noga się ciągle ześlizguje i jest to nieprzyjemne i niebezpieczne.

PS. Ma ktoś może do sprzedania niedrogo nakładki na 520?

Napisano

Z tego co wiem to są przecież produkowane także dwustronne pedały - z jednej SPD, z drugiej normalne.

• Mod Team
Napisano
Z tego co wiem to są przecież produkowane także dwustronne pedały - z jednej SPD, z drugiej normalne.

Owszem są i to są właśnie pedały jednostronne :P W dwustronnych wpiąć możesz się z dwóch stron.

Napisano

Tak jak moi szanowni koledzy napisali da się jeździć ale tak sobie. Ja z musu zrobiłem na rowerze brata (pożyczyłem ale zapomniałem zabrać swoich butów)trasę w Beskidach Wisła-Przełęcz Orłowa-Soszów-Mały Storzek-Wisła. Dało się ale było tak sobie i nie polecam.

Napisano

Nie polecam jazdy na pedałkach SPD bez butków SPD, noga się ześlizguje, stopa nie jest stabilna i można sobie zęby o kierwnice wybić. Latem kolega pojechał moim rowerkiem do sklepu i wracając optłukł sobie klejnoty, bo mu się nóżka ześlizgnęła jak jechał na stojąco :-o Jeżeli chcesz śmigać w normalnych butkach od czasu do czasu to najlepiej jakieś platformy do tego zaczepić i będzie dobrze. Pozdrawiam :twisted:

Napisano

Ja również nie polecam co nie znaczy że się nie da ;-) No ale to tak jakby namawiać do jazdy wozem Formuły 1 po centrum Katowic - też się da ale to sensu nie ma i też można potłuc klejnoty (wozu oczywiście) :grin:

Rafaello

• 1 rok później...
Napisano

przesadzacie. ja jezdze codziennie do pracy (2km w jedna strone) i jest spoko. wiadomo, ze nie jest to superkomfortowa jazda, ale generalnie nie ma problemow.

• 5 miesięcy temu...
Napisano

W innym temacie olali moje pytanie, więc zadam je tutaj, sorry że odświeże stary temat.

Jak długo trwa wymontowanie jakichś pedałów i zamontowanie innych, kiedy ktoś ma wprawe? Zawsze można jeśli trzeba na jakiś czas wymontować SPD i zamontować zwykłe platformy. Nigdy tego nie robiłem, więc nawet nie wiem jak się to robi.

• Mod Team
Napisano

Czy Ty sobie gościu myślisz, że wszyscy będą błyskawicznie odpowiadać na Twoje pytania? To może jeszcze w kilku innych tematach zadasz to samo pytanie co? Cierpliwości.

Napisano
W innym temacie olali moje pytanie, więc zadam je tutaj, sorry że odświeże stary temat.

Jak długo trwa wymontowanie jakichś pedałów i zamontowanie innych, kiedy ktoś ma wprawe? Zawsze można jeśli trzeba na jakiś czas wymontować SPD i zamontować zwykłe platformy. Nigdy tego nie robiłem, więc nawet nie wiem jak się to robi.

kurde, przeciez to na oko widać ze wystarczy odkrecic i wkrecic [szybka robota..] , nie udawaj sierotki ;]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...