gj5 Napisano 22 Kwietnia 2011 Napisano 22 Kwietnia 2011 Jak sprawdzają się te pulsometry? Kalenji 100 Kalenji 300 Mało jest o nich opinii w internecie. Warto dopłacić do lepszej wersji?
bros Napisano 22 Kwietnia 2011 Napisano 22 Kwietnia 2011 Mam 300 ale z niekodowaną transmisją. Jest OK, ale mój stary medion z allegro za 40zł miał więcej funkcji. Wadą tych pulsometrów jest psujący się "brzęczek" podczas wymiany baterii, zepsułem tak 2 pulsometry. Może akurat miałem pecha, ale samo odkręcenie obudowy powodowało jego uszkodzenie. Oczywiście jest gwarancja, którą realizują od ręki, ale nie o to chodzi. Co do funkcji - jest ich mało. Można ustawić strefę, ale pulsometr nie zlicza czasu ponizej/powyzej wyznaczonej strefy. Dodatkowo statystyki z treningu dostępne są dopiero PO ZATRZYMANIU stopera, co może być dość uciążliwe. Odnośnie samego działania i wykonania nie mam większych zastrzeżeń. Nigdy nie zgubił mi sygnału, wodoszczelność OK, przyciski działają lekko. Pomimo wad i tak jest 1000x lepszy od pulsometru Sigmy wbudowanego w licznik rowerowy (DTS 2006).
gj5 Napisano 24 Kwietnia 2011 Autor Napisano 24 Kwietnia 2011 A coś innego w tej cenie? do 120zł, ale lepiej coś tańsego
eloo Napisano 24 Kwietnia 2011 Napisano 24 Kwietnia 2011 zastanawiałem sie nad sigmą pc9 albo właśnie tym kalenji 300 i wybrałem kalenji głównie dlatego że sigma nie ma podświetlenia a ja biegam w nocy. Co do działania tego pulsometru nie mam zastrzeżeń tylko brakuje mi bardziej rozbudowanych opcji treningów np interwałów. Można ustawić tylko jedną strefę treningową i wyjście z niej jest sygnalizowane dźwiękiem, brakuje troche sygnałów podświetlaniem. Jednak co najważniejsze szybko łapie sygnał i go nie gubi. Z zegarkiem można pływać natomiast z opaską nie. Wie ktoś może czy odbiera on sygnał z opasek innych firm??
bros Napisano 24 Kwietnia 2011 Napisano 24 Kwietnia 2011 Odbiera jeżeli masz wersję bez kodowanej transmisji. Ja używam wymiennie pasków z kilku pulsometrów "analogowych" (polar, medion, kalenji) i wszystkie ze sobą współpracują. Dodatkowo działają z moim orbitrekiem Odnośnie tematu: wczoraj kupiłem narzeczonej pulsometr Kalenji 100, ponieważ był na wyprzedaży po 30zł Jakość wykonania ok, sygnał łapie bez problemu, ale z funkcji treningowych to jedynie ustawienie jednej strefy + międzyczasy. Nic specjalnego. Ale dla mojej kobiety ważniejszy jest ładny wygląd, więc nie narzekamy;) Odnośnie pomocy w wyborze innego pulsometru to musisz zdecydować czy kupujesz coś analogowego, czy z kodowaną transmisją. Jeżeli analogowe to wszystkie powinny działać na podobnym poziomie (jakość sygnału, odświeżanie, itp) - zwróć uwagę głównie na funkcje oraz budowę samego zegarka. Osobiście mogę tylko powiedzieć, że najlepszym moim pulsometrem jest poprzednia wersja tego: http://allegro.pl/zegarek-pulsometr-medion-md41401-sprawdzony-model-i1558934776.html Ma wszystko czego mi potrzeba. Liczbą funkcji nie ustępuje pulsometrom za 150zł. Ja kilka lat temu kupiłem go za 30zł Jest brzydki jak noc ale działa naprawdę fajnie. Z cyfrowym mam tylko rowerowy Sigmy (DTS) ale nie polecam i w sumie nic więcej nie mogę na ten temat napisać. Jeszcze tylko jedna uwaga. Wiem, że z funduszami jest różnie, ALE ... Coraz bardziej popularny staje się polar wearlink na bluetooth. Możesz go wykorzystać praktycznie z każdą komórka, a jeżeli masz w niej gps to robi się z tego niezły kombajn. Wg to bardzo przyszłościowe rozwiązanie (które ma również swoje wady). Niestety koszt takiego paska to około 200zł.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.