Skocz do zawartości

[hydrauliczne] HFX9 zaciśnięte klocki

scirocco

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dawno nie miałem nic wspólnego z rowerami a niedawno odziedziczyłem rower z hamulcami hydraulicznymi Hayes HFX 9. Problem który zapsuł całą radość polega na tym, że klocki, szczególnie z tyłu są całkiem zaciśnięte, czytałem to co znalazłem ze pomocą google, dokręcałem je przy zaciśniętej klamce. Po regulacji , jak zakręciłem kołem to tarło ale o wiele mniej, przejechałem kawałek i klocki trą jeszcze bardziej. Pomyslałem dziś, żeby odkrecić zacisk i go obejrzeć, odkręciłem śruby i zdejmująć zacisk zauważyłem ze jest ciągle zaciśnięty. Boję się, żę jak zdejm ę go z tarczy to już nie założe. Dodam, że przy klamce, przy zaślepce (przykreconej 2 torxami) jest minimalnie wilgotno od oleju, ale naprawdę są tp śladowe ilości. Poradźcie coś bo chciabym pośmigać troche bez wrażenia jakbym ciągnął pług,

Tylni zacisk możesz sciągnąć, jeśli zaciśnie sie na klockach to można użyć czegoś by rozepchać klocki ( tutaj na forum każdy doradza linijkę - ostrtym końcem wciskasz miedzy klocki aż wejdzie)

Jeśli koło klamki masz wilgotno to prawdopodobnie uszczelki lecą w klamce choć niekoniecznie, tarcie z tyłu może własnie wynikac z tej klamki czego efektem jest zapowietrzenie - pomimo naciskania na klamkę tłoczki minimalnie sie poruszają i dośc znacząco odstają od korpusu.

generalnie jest to stary już zacisk więc jeśli odpowietrzenie w serwisie nic nie da to radzę nazbierać na jakiś komplecik P+T może wyjdzie troochę drozej lecz bedziesz miał nowe klocki i w pełni sprawny hamulec.

W zasadzie nie jest to wyciek, powiedziałbym, że klamka sie "poci", po przetarciu palcem po łączeniu czuć jego delikatne natłuszczenie. Najchętniej najmniejszym kosztem starałbym sie ratować tego hayesa. Więc powinienem go odpowietrzyć? Czytałem że wlewa sie tam jakis olej DOT, co to jest i gdzie to dostane?

Druga sprawa, że najprawdopodobniej rower był niewiele używany i na pewno nie ekstremalnie, świadczy o tym jego stan, hamulce są w nim od nowości. Wiem także, że był przewożony kołami do góry, co ponoć może powodować zapowietrzenie (tak gdzieś czytałem). Czy zapowietrzenie może powodować to tarcie?

zdejmij zacisk wyjmij klocki, złap za takie wystające "cyngwajsy" i je wysuń, potem rozepchaj np kluczem oczkowym zaciski (wciśnij je do środka) jak nie będzie szło to załóż wężyk na taki zaworek na zacisku i poluzuj kluczem 6 i usuń troszkę płynu. I wtedy spróbuj rozepchac klocki. jak wejda do środka do weź strzykawkę i "ten" wężyk i nalej DOT4 (kupisz tanio np na orlenie albo jakimś markecie) ogólnie wygoogluj sobie "odpowietrzanie hayes nine. Na początek nie radze rozbierać zacisku bo może sie okazać że go nie złożysz:) ja tak miałem tez miałem taki stary zastygły rozebrałem i sie okazało że aby działało muszę kupic zestaw nowych tłoczków (70PLN) a chyba lepiej dołożyć i kupić nowy hampel jakiś. Powodzenia. PS na stronie Hayes'a masz PDFy z wszytskimi zabiegami odpowietrzanie, wymiana tłoczków itp w jezyku angielskim z obrazkami.

Kilka dni juz czytalem o tym, starajać sie poznać te hamulce zanim sie za to zabiore, tymczasem wpadli do mnie rodzice, coś wspomniałem tacie o problemie na co stwierdził że sam zawsze robił o w samochodzie. Złapał klucz, przekręcił zawór w zacisku i naciskając klamkę popuścił kroplę oleju. No i wszystko działa, klamka stałą sie mniej "gumowa", słychać delikatne tarcie czasem ale koło kręci sie bez przeszkód a jazda w koncu daje frajde.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...