miskov17 Napisano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Cześć, Aluminiowy mosso niezbyt chętnie wybiera nierówności więc potrzebuję szeroką, dobrze amortyzującą oponę. Teraz mam IRC Mythos 2.1" z realnym balonem 53mm i przy ciśnieniu ~1.5atm jest całkiem nieźle jednak jak wiadomo zawsze mogłoby być lepiej Ideałem byłby Crossmark 2.25, ale w Kraju nad Wisłą jest nie do zdobycia, wynalazłem Aspena 2.25" za 90zł, i jak na razie skłaniam się ku niemu. Jeśli macie jakieś inne sensowne propozycje piszcie, warunki są 3: realny balon min. 56-57mm na zwykłej obręczy, cena do stówki i jak najniższa waga. Będę dźwięczny wdzięczny Pozdro P.S Wiem, że ideałem byłby X-king 2.4" ale nie chcę kupować opony wartej tyle co widelec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 bardzo dobrze amortyzuje Maxxis ARDENT 2.25. Balon jest ogromny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Potwierdzam, Ardent świetnie amortyzuje, szerokość też nie jest oszukana tak jak w Conti. Waga jak widać -> http://www.forumrowerowe.org/gallery/image/3902-maxxis-ardent-26-x-225/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 22 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Dzięki za propozycję. Jedynie co mnie powstrzymuje przed Ardentem to jego konkretny bieżnik co za tym opory toczenia (jeśli jest inaczej poprawcie mnie - w testach są skrajne odpowiedzi). W dodatku na moich wielkopolskich trasach nie wykorzystam nawet 50% możliwości tej opony. Podejrzewam, że reszta opon Maxxisa w rozmiarze 2.25" jest robiona na tym samym balonie, Aspen wg fotek z mtbr ma ~56-57mm szerokości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Ujeżdżałem aluminiowego sztywniaka na Conti Race Kingach 26x2.2", ale na obręczach o szerokości wewn. 24mm Z tyłu ~1,5atm, z przodu ~1,0atm i przy moich niecałych 80kg nie byłem w stanie ich dobić. Za to na miejskich śmieszkach (dziury, krawężniki) czy korzeniach w lesie było całkiem komfortowo. Sprawdzałem też Racing Ralpha 2.25" i 2.4", ale ta opona jakoś dziwnie się zachowywała. Nie wiem czy to wina ciśnienia, czy szerokich obręczy. Co do Ardenta - dla mnie subiektywnie wolniejsza od dwóch wyżej wymienionych. No i cięższa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 22 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 RK 2.2" to niegłupi pomysł tym bardziej, że na niemieckim ebayu można je wyrwać w miłej cenie. Obawiam się tylko, że nie poczuję dużej różnicy w porównaniu do Mythosów, jak duży RK SS ma balon? Bo wszędzie piszą "duży wielki ogromny" ale konkretów brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz71 Napisano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Ten Maxxis Aspen 2.25 wydaje się być bardzo ciekawy. Wie ktoś, gdzie można kupić Aspena Exception lub Crossmarka Exception w rozmiarze 2.25 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koen Napisano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Jest jeszcze Kenda SBE 2,35", rozmiar iso 58mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.