Skocz do zawartości

[opona] Szeroka do sztywniaka

miskov17

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Aluminiowy mosso niezbyt chętnie wybiera nierówności więc potrzebuję szeroką, dobrze amortyzującą oponę. Teraz mam IRC Mythos 2.1" z realnym balonem 53mm i przy ciśnieniu ~1.5atm jest całkiem nieźle jednak jak wiadomo zawsze mogłoby być lepiej :icon_mrgreen: Ideałem byłby Crossmark 2.25, ale w Kraju nad Wisłą jest nie do zdobycia, wynalazłem Aspena 2.25" za 90zł, i jak na razie skłaniam się ku niemu. Jeśli macie jakieś inne sensowne propozycje piszcie, warunki są 3: realny balon min. 56-57mm na zwykłej obręczy, cena do stówki i jak najniższa waga. Będę dźwięczny wdzięczny :)

Pozdro

P.S Wiem, że ideałem byłby X-king 2.4" ale nie chcę kupować opony wartej tyle co widelec :P

Dzięki za propozycję. Jedynie co mnie powstrzymuje przed Ardentem to jego konkretny bieżnik co za tym opory toczenia (jeśli jest inaczej poprawcie mnie - w testach są skrajne odpowiedzi). W dodatku na moich wielkopolskich trasach nie wykorzystam nawet 50% możliwości tej opony.

Podejrzewam, że reszta opon Maxxisa w rozmiarze 2.25" jest robiona na tym samym balonie, Aspen wg fotek z mtbr ma ~56-57mm szerokości.

Ujeżdżałem aluminiowego sztywniaka na Conti Race Kingach 26x2.2", ale na obręczach o szerokości wewn. 24mm ;) Z tyłu ~1,5atm, z przodu ~1,0atm i przy moich niecałych 80kg nie byłem w stanie ich dobić. Za to na miejskich śmieszkach (dziury, krawężniki) czy korzeniach w lesie było całkiem komfortowo.

Sprawdzałem też Racing Ralpha 2.25" i 2.4", ale ta opona jakoś dziwnie się zachowywała. Nie wiem czy to wina ciśnienia, czy szerokich obręczy.

Co do Ardenta - dla mnie subiektywnie wolniejsza od dwóch wyżej wymienionych. No i cięższa...

RK 2.2" to niegłupi pomysł tym bardziej, że na niemieckim ebayu można je wyrwać w miłej cenie. Obawiam się tylko, że nie poczuję dużej różnicy w porównaniu do Mythosów, jak duży RK SS ma balon? Bo wszędzie piszą "duży wielki ogromny" ale konkretów brak.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...