kosmonauta80 Napisano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Jak w temacie: bardziej zaszkodzi czy pomoże? Bo w trakcie jazdy popijam wodę mineralną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herbata Napisano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 To raczej kiepski pomysł, po takiej puszcze coli od razu się odbija i przewraca w żołądku, w upalny dzień ciepła smakuje ohydnie. Nie muszę już chyba pisać jaki syf w takiej puszce pływa. Na treningu najlepsza woda z izotonikiem - ja używam ISOFASTER za 18zł, wystarcza spokojnie na 2 tygodnie. Sama woda też nie jest najlepsza, bo nie jest w stanie uzupełnić tego, co napój izotoniczny. Co do samej "szklaneczki" - w czasie 1h należy wypić co najmniej dwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro77 Napisano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 O ile jakoś się drastycznie nie odchudzasz to ani nie pomoże ani nie zaszkodzi. Jeśli lubisz to jak najbardziej tak. Kola to głównie węglowodany, zaraz po treningu dobrze jest ich trochę dostarczyć dla lepszej regeneracji. A podczas treningu to dobrze jest coś popijać co dostarcza energii i uzupełnia minerały. Ja używam Aptonię z Dekatlonu lub Isostara. 1 puszka za ok 24zł starcza na 14-15 bidonów. Naprawdę jest więcej pary ja popijam na rowerze lub na siłce. @Herbata Czytaj uważnie. Kolega wyraźnie napisał że PO treningu, więc zakładam że wpada zziajany do domu otwiera lodówkę... psst Oczywiście są lepsze napoje po-treningowe niż cc ale nie demonizowałbym, jeśli się od czasu do czasu szklankę wypije. Gorsze rzeczy jemy i pijemy codziennie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KosteQ Napisano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Po treningu Cola jak najbardziej dla uzupełnienia węglowodanów/cukrów ( a wiadomo ile ona ma cukru). W czasie jazdy najlepiej isotoniki pić ale dużo ludzi jeżdżących w wyścigach w tym też ja pije colę na ostatnich kilometrach. Ja kiedyś podpatrzyłem to u Czechów, którzy przyjeżdżali do nas na wyścigi XC Langa i od tamtej pory dosyć często tak jeżdżę. Na maratonie biorę dwa bidony, jeden z jakimiś 'koksami' a drugi z Colą, a na XC po prostu 'bufetowy' mi daje na ostatniej rundzie Colę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 W którymś z Bb albo MR natknąłem się kiedyś na informację, że cola odgazowana i zmieszana pół na pół z wodą jest jakimś tam substytutem izotoniku. Nie polecam tylko wszelkiej maści Lightów czy Zero. Są słodzone aspartamem, a to dość kontrowersyjne świństwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 calkiem dobry pomysl, bo kofeina i weglowodany proste w plynnej postaci przyspieszaja regeneracje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmonauta80 Napisano 22 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Oczywiście jak tylko zejdę z bryki to najpierw szybki przegląd czy rower ok Potem chwila na odsapnięcie i dopijam resztki wody w bidonie. Dopiero po jakiś 15-20 minutach "czarny" napój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukaszm94 Napisano 25 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Ja w czasie jakiejś dłuższej jazdy (>3h) lubię sobie kupić Pepsi w sklepie i co jakiś czas łyczek albo dwa machnąć. Może niektórym się odbija itd. ale u mnie tego nie ma i jest . No i wiadomo, niewielka ilość kofeiny i trochę węglowodanów może pomóc troszkę w czasie jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekf500 Napisano 25 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Jak najbardziej jestem za. Po treningu w czasie jazdy a nawet i przed jazdą ale oczywiście bez przesady. Wszystko jest dla ludzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik Napisano 25 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Uchwycone na mecie ostatniego etapu Tour de Pologne. I nie był to pojedynczy przypadek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kello Napisano 9 Maja 2011 Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Cola po wyścigu, a w trakcie lody na patyku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 9 Maja 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 @wolfik: a przy okazji na ręku magiczna opaska Power Balance No ale faktycznie, ostatnio na mecie TdP biegali i rozdawali wszystkim zawodnikom Colę, więc raczej im nie szkodzi. BTW. nie pij czystej wody na treningu, dodawaj sobie do niej właśnie jakieś Isostary, czy inne izotoniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudlaty01 Napisano 9 Maja 2011 Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Nie polecam mieszać coli+izo ;/// ostatnio na maratonie 20km jechałem na nieziemskich skurczach dochodziło do tego że musiałem zatrzymywać się i się rozciągać... jeżeli cola to tylko na ostatnie km dla pobudzenia.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 9 Maja 2011 Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Często jak zawodnicy przejadą strefę bufetową można zobaczyć jak wyciągają z torebek właśnie puszki z colą. Już po ostatnim TdF mnie to zastanawiało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejtrejder Napisano 11 Maja 2011 Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Cola to cukier plus kofeina. Więc jeśli ci smakuje to jak najbardziej ok. Sama woda do niczego się nie nadaje - nie uzupełnia soli mineralnych. Człowiek po wypiciu wody destylowanej umiera. Kiedyś zdarzało mi się uzupełniać wodę w bidonie w przydrożnych studniach i często zdarzały mi się zasłabnięcia. Teraz piję mocno przesłodzona herbatkę owocową. Zasłabnięcia się już nie zdarzają. Mogą być też wszelkiej maści "Kubusie" itp, które właściwie zawierają sam cukier. A najlepiej kupić puszkę izotoniku Enervit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wlosi Napisano 19 Maja 2011 Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 oczywiscie ze to dobry pomysl. Musisz tylko dostosowac stan organizmu po treningu do jego zapotrzebowan. Wiadomo ze jezeli krecisz objetosciowke w strefie do 70%HR zimą wydudlenie litra coli to niezbyt dobry pomysl, ale wg mnie po treningach interwalowych/zawodach puszka coli bezposrednio po wjezdzie na mete to calkiem dobry pomysl, jezeli ktos lubi, rownie dobrze mozna wypic sok, jest rownie mocno a czasami nawet mocniej slodzony niz cola - ops przepraszam, napoj bo sok z obiegu wypadl juz dawno temu ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudlaty01 Napisano 30 Maja 2011 Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 4:50 + coca cola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hruppo Napisano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Ja jakoś nie potrafię gazowanego po i przed treningiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.