Skocz do zawartości

Nie mogę porządnie zakręcić kontry

Nikt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

mam dwa ostre koła, jedno składane chałupniczo, drugi rower to Charge plug z piastą flip flop (wolnobieg i ostre). W obydwu rowerach występuje ten sam problem, a mianowicie odkręcam zębatkę przy mocniejszym hamowaniu, o skidowaniu w ogóle można zapomnieć. Pierwszy rower to składak z zaklejoną piastą, jak założyłem do niego zatrzaski to przy pierwszym hamowaniu rozkręciłem. W przypadku drugiego roweru jest podobnie, tam przy hamowaniu pojawia się odkręcenie o jakieś pół obrotu korby i wtedy się blokuje, ale co z tego skoro przy ruszaniu znów te pół obrotu korby idzie do przodu. W obydwu przypadkach dokręcałem najmocniej jak to możliwe, a nawet dobijałem młotkiem i dłutem kontrę żeby jest dokręcić - nic to nie dało. Rower Charge Plug jest praktycznie nowy. Czekam na rady, jak dokręcić tę kontrę.

Napisano

kluczem pazurkowym , takim jak m.in do odkrecania kontry w klasycznym suporcie, plus młotek.

Samą koronkę należy mocno dokręcic i dopiero brać sie za zakladanie kontry.

Dosyć dziwna sprawa , ja w moim kole dokrecalem koronke palcami a kontre kluczem i nic nie drrrrgnelo :)

Kup klej anaerobowy (technicol , loctite) kropelka na gwint i dopiero nakrecaj. Klej ten nie "trzyma" mocno , służy jako takie zabezpieczenie polączeń gwintowanych.

Napisano

Miałem klejoną koronkę z kontrą. Koronkę dokręcałem stając na pedały i jakoś wszystko się trzymało kupy ;-)

Mój drugi przypadek to Miche (adapter z koronką i kontra) miałem tak jak mówisz. Mocno wszystko dokręciłem (tak mi się przynajmniej wydawało) i pierwsza jazda pierwszy skid i czuje jak się odkręca (jakieś pół obrotu). Potem ostro depnąłem i adapter z koronką dokręcił się baaardzo solidnie. Potem tylko mocno dokręciłem kontrę i jak do tej pory zero luzów. Czyli chyba podstawa to mocne dokręcenie koronki (w moim przypadku adaptera).

Napisano

aha ! luknij czy nie masz wolnej przestrzeni miedzy koronką a kontrą , ale tak czy siak miedzy koronke a kontre daj podkladke metalową ( dostaniesz w pierwszym lepszym sklepie rowerowym)

Napisano

Dokręcaj koronkę kołem, tzw. rotafixem. Trzeba mocno, ale z wyczuciem bo podobno słabsze piasty można przekręcić. Potem kontrę nawet od biedy młotkiem i śrubokrętem i powinno być OK. Może jest jakiś minimalny odstęp między koronką a zębatką i jakiejś podkładki potrzeba?

Edit: no wlaśnie, kaemes już napisał.

Edit: kaemes, to jest taka sama podkładka jak ta 1 mm do kasety 10 rzędowej?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...