Skocz do zawartości

[rama] Pytanie odnośnie poprzeczki łączącej widelec

Pavulon1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam zamiar złożyć swój pierwszy rower, ma on być przeznaczony na dojazdy do pracy ( wyłącznie ). Od znajomego, za przysłowiową paczkę papierosów dostałem ramę ( prawdopodobnie szosową ) jednakże rama ta nie posiada poprzeczki łączącej tylny widelec ( poprzeczka do której przykręcało się hamulec ). W związku z tym mam pytanie: czy brak tej poprzeczki wpłynie na bezpieczeństwo jazdy ( dodam, że nie zamierzam tym rowerem zjeżdżać z utwardzonej drogi, skakać czy jeździć po górach ) ? Cała rama jest prosta, trzyma wymiary, nic się nie rozjeżdża - jedynie brakuje tej poprzeczki.

Pozdrawiam

Napisano

Pierwsze słyszę o takiej ramie .

Ta rama jest fabrycznie tak zrobiona ?

Czy tej "poprzeczki" niema bo np. pękła ?

Możesz podesłać fotkę?

Pozdrawiam

Napisano

Przyłączam się do poprzednika....

Z opisu wychodzi jakby ta rama nie miała górnych rurek tylnego trójkąta. Widziałem takie rozwiązanie bodajże w ramach Scott'a i Canondale, ale to były ramy z włókien węglowych czy innych kompozytów więc nie kosztowałyby "paczki papierosów".

Musimy to zobaczyć! :) Aby uwierzyć :P

Napisano

Źle sformułowałem swoją wypowiedź: to wygląda tak jakby ta poprzeczka została wyłamana. To jest rama dosyć stara więc tylny trójkąt jest przykręcany do rury podsiodłowej ( jak w rowerach Jubilat ). Zdjęcie postaram się wstawić wieczorem gdyż teraz nie mam takiej możliwości.

Pozdrawiam

Napisano

No to już Ci mówie że to nie jest bezpieczna rama.

Pewnie jakbyś jechał po równej jak stół szosie to nic by się nie stało.

Ale wystarczy że niechcacy wpadniesz w niewielką dziurę w asfalcie i może być problem.

O ile da rade wytrzymać sam Twój ciężar.

pzdr

Napisano

No to już Ci mówie że to nie jest bezpieczna rama.

Pewnie jakbyś jechał po równej jak stół szosie to nic by się nie stało.

Ale wystarczy że niechcacy wpadniesz w niewielką dziurę w asfalcie i może być problem.

O ile da rade wytrzymać sam Twój ciężar.

pzdr

Tego się właśnie obawiałem ;/. No cóż - trzeba szukać dalej.

Nie zakładając nowego tematu: czy ta rama bedzie dobrą bazą do zbudowania singlespeed'a ( rower na dojazdy to pracy ), a także czy nie będzie ona dla mnie za mała ( mam 170 cm. wzrostu, długość nogi to 81 cm ):

http://allegro.pl/rama-aluminiowa-17-cali-na-kola-26-i1560723249.html

Dzięki za pomoc :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...