Skocz do zawartości

[Opony] Schwalbe, który model wybrać?

endrju771

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.

Szykuję się, by wymienić opony. Poleciałem na wagę i kupiłem Geax Barro Race, które do jazdy po asfalcie i szutrze są bardzo fajne, sprawdzają się w lekkim terenie, lecz błoto czy piach, w połączeniu z moją niewielką wagą prowadzi do tego, że rower muszę na tych odcinkach nosić. Dlatego przymierzam się do wymiany tych opon na inne, no właśnie, na jakie? Wytypowałem sobie trzy modele opon Schwalbe, nie będzie to pewnie dla was nowością, że chodzi o Nobby Nic, Rocket Ron i Racing Ralph. Nie ukrywam, że chciałbym, aby wagowo były zbliżone, mając teraz 390g na jednej oponie chciałbym, żeby waga wzrosła maksymalnie do 450g. Szperając po necie doszedłem do ciekawych informacji, otóż rozbieżność wagowa Schwalbe to dobre 150g! Raz widzę Racing Ralphy o wadze 430g, raz prawie 600 (przejrzyjcie sobie fotki na light-bike), tak samo NN, tylko Rocket Ron ma fajną wagę w granicach 400g, lecz przy grubości 1.85". Waga tych ostatnich bardzo mnie kusi, ale czy nie będą one za cienkie na bardziej mokre warunki? Nobby Nic testowałem na rowerze kolegi, są super, ale nie chcę trafić na jakieś egzemplarze ważące po 600g, o Racing Ralphach słyszałem opinie mieszane, jedni uważają je za ideał opony, inni nazywają je Dancing Ralph, gdyż mieszają w luźnej nawierzchni, coś jak moje Barro Race. W dodatku dezorientują mnie te całe technologie, jedna lepsza od drugiej, EVO, PaceStar itd. W ogóle nie wiem od czego zacząć, czym to się różni? W dodatku ceny różnią się niewiarygodnie. Prosiłbym bardzo o nakierowanie mnie, który z tych trzech modeli opon wybrać, oraz którą wersję, żeby zachować rozsądną wagę i nie wydać na nie fortuny.

Pozdrawiam.

Napisano

Raz widzę Racing Ralphy o wadze 430g, raz prawie 600 (przejrzyjcie sobie fotki na light-bike)

Tylko zwróć uwagę na to, że rodzajów tej opony trochę jest (obecnie 17). Na pewno w przypadku takiej samej wersji nie ma rozrzutu ~150g. Od razu dodam, że Ralph nie jest w żadnym razie oponą, która poprawnie radzi sobie w błocie.

Co do piachu - tu wystarczy cokolwiek, byle szerokie.

Napisano

Chyba najbardziej rozsądny wybór to Racing Ralph, sam miałem przez 3 sezony i działają wyśmienicie na wszystkim oprócz błota. Co do warunków wodnych też dają radę i wcale nie nazwałbym ich Dancing Ralph.

Jeżeli zależy Ci na wadze to musisz ograniczyć się z grubością. Ja używam maks 2.0 -2.1.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...