borowka Napisano 21 Kwietnia 2011 Napisano 21 Kwietnia 2011 Witam. Na amorkach za bardzo się nie znam i stąd moje pytanie: Czy zainwestować ok. 1100 zł na RST First, czy kilka setek dopłacić, by mieć RS Reba? Rozumiem, że odpowiedzi będą zmierzały ku drugiej odpowiedzi, lecz (wg. velo.pl) RST i RS mają podobną wagę. Jeszcze chciałem zapytać właścicieli RST o jakość wykonania/pracy amoryzatora. Pozdrawiam.
hheniek1987 Napisano 21 Kwietnia 2011 Napisano 21 Kwietnia 2011 Waga to jednak nie wszystko, Reba z pewnością jest sztywniejsza, z tego co sam doświadczyłem też mniej awaryjna. O RST znajdziesz trochę informacji w temacie testów, poczytaj może tam znajdziesz odpowiedź czy warto myśleć o RST.
skjaatel Napisano 22 Kwietnia 2011 Napisano 22 Kwietnia 2011 W moim stadku rowerowym znajduje się Revelation i First. Zdecydowany + dla RS'a, tylko znajdź swoje ciśnienie.
Kawior Napisano 22 Kwietnia 2011 Napisano 22 Kwietnia 2011 Bierz Rebe, raczej bez większego zastanowienia. Pakowanie się w RST przy tym kapitale to bzdura. Jak nie chcesz nowego amora to poszukaj używanego Foxa. Za te pieniądze już coś znajdziesz.
jasskulainen Napisano 22 Kwietnia 2011 Napisano 22 Kwietnia 2011 ktos cie niezle robi wg velo first platinum kosztuje 850zl w tej cenie mozna zaczac sie juz zastanawiac, pracuje troche gorzej niz reba ale kosztuje prawie polowe
swierzak1 Napisano 22 Kwietnia 2011 Napisano 22 Kwietnia 2011 Weź pod uwagę Jasskulainen że ten First którego Velo sprzedaje na wyprzedaży za 849zł to wersja 2009 - troszkę mniej dopracowana niż ta z 2010r która kosztuje 1149zł katalogowo ale lżejsza o całe 20g lecz moim zdaniem warta wydania tych 849zł... Jestem posiadaczem First'a Platinum RL (D) z 2009 roku. Jeśli masz jakieś pytania to pytaj śmiało. Od siebie mogę powiedzieć że First na pewno nie jest tak sztywny jak Reba. Wagowo może wypada lepiej bo reprezentuje poziom wagowy SID'a Team z manetką. A praca jak praca - z pracy First'a jestem bardzo zadowolony. Jeżdżąc na Rebie miałem tylko uczucie że lepiej wyłapuje małe nierówności ale to naprawdę nieznacznie lepiej niż Platinum. Manetka chodzi całkiem sprawnie i nie wykazuje objawów jakby się miała zaraz popsuć. Przez całe 1.5 miesiąca użytkowania nie mogę powiedzieć nic więcej...
kenjisan Napisano 22 Kwietnia 2011 Napisano 22 Kwietnia 2011 Ceny reby (pewnie innych części podobnie) są obecnie "mocno sezonowe". W styczniu można było wybierać w kwocie 1100-1200. Teraz za tyle to widać modele 2008. Kiepski okres na zakupy. Teraz mając do wyboru rst za 1100 kupiłbym rebę za 1200, jedna taka 2010 jest na aukcji. Można by też poszukać foxa używki. Jeżeli to ma być first za 650zł (za tyle był niedawno w velo tylko nie platinum) to jest się nad czym zastanawiać. Ja kupowałem przed sezonem i wziąłem rebę używkę w cenie ciut niższej od tego rst z velo o którym pisałem wyżej. Tylko ja nie miałem do wydania ani grosza więcej.
afly Napisano 22 Kwietnia 2011 Napisano 22 Kwietnia 2011 Weź pod uwagę Jasskulainen że ten First którego Velo sprzedaje na wyprzedaży za 849zł to wersja 2009 - troszkę mniej dopracowana niż ta z 2010r która kosztuje 1149zł katalogowo ale lżejsza o całe 20g lecz moim zdaniem warta wydania tych 849zł... ... Nie wiem ile w tym prawdy, ale kupowałem z wyprzedaży RST F1RST`a (D) (zakup dokonany końcem stycznia), gdzie według producenta waga to 1,76kg. Po odebraniu waga amortyzatora wynosiła 1707g,a ta waga odpowiada obecnie oferowanemu amortyzatorowi.
hheniek1987 Napisano 22 Kwietnia 2011 Napisano 22 Kwietnia 2011 Waga wagą, w wielu rowerach z którymi pracuję są montowane Firsty, w znacznej większości po krótkim czasie pojawiały się luzy po kilku tygodniach, u kumpla było to samo po kilku miesiącach. Może jakaś wadliwa seria, wszystkie z zeszłego roku, ale niesmak pozostaje, ja osobiście wolę kilka gramów więcej w zamian za brak kłopotów i odsyłanie do producenta i tracenie roweru w środku sezonu na dwa tygodnie bez gwarancji że usterka nie wróci.
borowka Napisano 23 Kwietnia 2011 Autor Napisano 23 Kwietnia 2011 hmmm... czytając Wasze posty jednak raczej wybiorę RS'a. Jeszcze zapomniałem dodać, że mam RST Gilę (wiem, to jest masakra) i po kraksie na jednym z maratonów zgiąłem golenie. Tak się zastanawiałem, czy to z powodu impetu, z jakim rower uderzył o ziemię, czy przez jakość tego amorka mam to, co mam. Może podsumuję... RST First: + waga na poziomie ~1600g + cena 1200zł lub mniej (w zależności od wersji) - wytrzymałość RS Reba: + waga na podobnym poziomie, co RST + Jakość wykonania i praktycznie brak awaryjności - cena No nie, wiem... jeszcze się zastanowię - ale jak coś, to wiem, do kogo się zwrócić. Dzięki forumowicze!
pawelsystem Napisano 23 Kwietnia 2011 Napisano 23 Kwietnia 2011 hmmm... czytając Wasze posty jednak raczej wybiorę RS'a. Jeszcze zapomniałem dodać, że mam RST Gilę (wiem, to jest masakra) i po kraksie na jednym z maratonów zgiąłem golenie. Tak się zastanawiałem, czy to z powodu impetu, z jakim rower uderzył o ziemię, czy przez jakość tego amorka mam to, co mam. wiesz w swiecie rowerowym skrót RST tłumaczac na polski brzmi "roz###### sobie twarz"
borowka Napisano 25 Kwietnia 2011 Autor Napisano 25 Kwietnia 2011 albo po prostu "rozwal sobie twarz"
Sonix Napisano 25 Kwietnia 2011 Napisano 25 Kwietnia 2011 Poszukaj dobrze. Ja kupiłem rebę za 1100zł. nówkę z manetką i nie był to amorek demontowany z roweru posiada 2 lata gwarancji i kupowany był w sklepie. Rocznik 2010.
enduroriderPL Napisano 26 Kwietnia 2011 Napisano 26 Kwietnia 2011 wiesz w swiecie rowerowym skrót RST tłumaczac na polski brzmi "roz###### sobie twarz" W świecie ludzi, którzy kupowali najtańsze widelce a potem katowali jak by mieli Dirt Jumpera. Normalnie używane (czyli zgodnie z przeznaczeniem) RST nie strzela korkami. Poza tym, OIDP, to w tej chwili nowsze modele nie mają plastikowych korków.
senjiro Napisano 26 Kwietnia 2011 Napisano 26 Kwietnia 2011 W świecie ludzi, którzy kupowali najtańsze widelce a potem katowali jak by mieli Dirt Jumpera. Albo w ogóle na nich nie jeździli Polecam poczytać - http://light-bike.com/forum/viewtopic.php?t=20062
enduroriderPL Napisano 26 Kwietnia 2011 Napisano 26 Kwietnia 2011 Za polecanie treści, do których trzeba się logować masz u mnie ostrzeżenie :>
senjiro Napisano 26 Kwietnia 2011 Napisano 26 Kwietnia 2011 Akurat, aby to poczytać warto się zalogować
enduroriderPL Napisano 26 Kwietnia 2011 Napisano 26 Kwietnia 2011 Sory, ale nie warto. Następnym razem zamieść zajawkę bo nie chce mi się zakładać kolejnego konta wyłącznie po to żeby poczytać o RST, bez względu na to czy pisał ktoś myślący czy niespełniony gawędziarz erotoman.
Sonix Napisano 27 Kwietnia 2011 Napisano 27 Kwietnia 2011 To może wkleicie tekst tu? Oczywiście za zgodą autora.
moojmisiu Napisano 27 Kwietnia 2011 Napisano 27 Kwietnia 2011 A po co szukać gdzieś, skoro można znaleźć tu, na forum: http://www.forumrowerowe.org/topic/47421-amortyzator-rst-f1rst-air-rl/ - czyli konstrukcja bardzo zbliżona. Ale jak ktoś musi... http://zapodaj.net/9319a9a4fe40.png.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.