shiler Napisano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Witam, niedawno kupiłem TORĘ 318 i chciałbym ją ustawić pod siebie. Dotychczas jeździłem jeszcze w warunkach lekko zimowych więc nie bawiłem się w dokładniejsze ustawianie. Teraz się zrobiło fajnie można po testować. Dziś bylem na wycieczce i zauważyłem że po maksymalnym ugięciu amortyzatora pozostaje jakieś 3 cm zapasu do górnej korony. Wiem że zeby ustawić pod siebie najlepiej pompka i na testy. Tylko pytanie jaka powinien zostać zapas od maksymalnego ugięcia do górnej korony. Załączam zdjęcie dla lepszego poglądu sytuacji. (dodam że tora jest ustawiona na 100 mm) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 21 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Amortyzatory zawsze mają 'zapas' goleni górnej, przkyładowo ja mam 70mm skoku a górną goleń mam 125mm. Zmierz długość od uszczelki do brudu. BTW. Pleonazm - nie ma korony dolnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shiler Napisano 21 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Od uszczelki do brudu jest 7 cm, a cała górna goleń ma około 10,5 cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szogun123 Napisano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Amortyzatory zawsze mają 'zapas' goleni górnej, przkyładowo ja mam 70mm skoku a górną goleń mam 125mm. Zmierz długość od uszczelki do brudu. Nie rozumiem. Ja mam golenie 100mm i 100mm wchodzi (jeśli jest na dość niskim ciśnieniu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Furiath Napisano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Ja mam golenie 100mm i 100mm wchodzi (jeśli jest na dość niskim ciśnieniu) Czy w/w sytuacja przy np. ''oddaniu'' skoku może uszkodzić amortyzator? Czy lepsze amortyzatory które uginają się tyle, ile pisze w opisie od producenta mają wbudowane jakiś rodzaj zabezpieczenia podczas takiej sytuacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brooce Napisano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Nie rozumiem. Ja mam golenie 100mm i 100mm wchodzi (jeśli jest na dość niskim ciśnieniu) A jaki masz amortyzator? W moim Rockshox'ie jest zapas 1 - 1,5 cm, a w Marzocchi - dużo mniej, kilka milimetrów. Amortyzatory zawsze mają 'zapas' goleni górnej, przkyładowo ja mam 70mm skoku a górną goleń mam 125mm. Zmierz długość od uszczelki do brudu. wow - wow - wow Ponad 5cm zapasu wydaje mi się troche dużo... Z tym, że ja mówię o "zapasie" gdy amortyzator ugniemy do samego końca - bez powietrza, bez sprężyny Bo to, ile zostaje nam do "dobicia" przy napompowanym amorku, jest raczej kwestią regulacji niż budowy jako-takiej... Shiler, ustawiając amortyzator zwróć uwagę na tzw. "ugięcie wstępne" (SAG) - żeby wynosiło jakieś 20, 30% skoku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shiler Napisano 22 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 20% czy 30% to jest różnica 1 cm a z tego co wyczytałem to właśnie bardziej dobiera się to tak żeby nie dobił amortyzator a nie do SAG-u, pytanie czy mogę wykorzystać cały skok 100 mm czy zostawić jakiś zapas bezpieczeństwa (teraz jest 3 cm)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Myślę, że tak jak masz teraz jest prawidłowo. W mojej Torze (80 mm) do dolne golenie docierają do 2 cm przed koroną. Amortyzator pracuje bardzo dobrze, był ustawiany w serwisie więc myślę, że tak powinno być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szogun123 Napisano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 A jaki masz amortyzator? W moim Rockshox'ie jest zapas 1 - 1,5 cm, a w Marzocchi - dużo mniej, kilka milimetrów. Suntour Raidon - look w ikonkę rower. 20% czy 30% to jest różnica 1 cm a z tego co wyczytałem to właśnie bardziej dobiera się to tak żeby nie dobił amortyzator a nie do SAG-u racja, ja mam ustawiony do SAG-u i potrafi dobić, a to nie jest mile widziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shiler Napisano 23 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Po spuszczeniu całkowicie powietrza zostaje zapasu jakieś 0,5 cm. Teraz pozostają testy w terenie i ustawienie tak żeby 1 cm zapasu był. Myślę że więcej nie potrzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djwiocha Napisano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Powinno wystarczyć, mojemu koledze Manitou Black Elite pracuje zostawiając tak gdzieś z 1 cm do korony (przy mocniejszym walnięciu) i nie dobija nigdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filippo13 Napisano 24 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Witam ! Mam małe pytanko odnosnie amortyzatora xct http://allegro.pl/na...1579787408.html. Mam problem z regulatorem twardosci(wlasciwie to nie mam go wogóle bo urwalem ;( ) niewiem gdzie moge kupic podobny lub taki sam jak ten zeby pasowal. ???? Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezi Napisano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Myślę, że tak jak masz teraz jest prawidłowo. W mojej Torze (80 mm) do dolne golenie docierają do 2 cm przed koroną. Amortyzator pracuje bardzo dobrze, był ustawiany w serwisie więc myślę, że tak powinno być. To jest tora sprężynowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.