Skocz do zawartości

[hamulce] które lepsze? Julia vs Shimano m535

MX

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli 535(model 06) są tak dobre jak 525 (model 04 i 05) to warto je brać. Już na tarczy 160mm mają odpowiednią siłę, oczywiście mówię o zastosowaniu w XC. Na Julce jeździł Skrzynia więc może się wypowie.

[ Dodano: 2005-12-08, 00:23 ]

POdobno te Magura lepiej sie chlodzą ze wzgledy na kształt, czy to prawda?

Chwyt reklamowy, bo najwyższy model Magury ma okrągłą tarczę i jest jednym z najlepszych hampli na świecie.

Ile ona maja tłoczków, te DEORE?

Mają 2 tłoczki ruchome i na to warto zwrócić uwagę bo czasami nieuczciwi sprzedawcy piszą, że hampel ma 2 tłoczki ale tylko 1 ruchomy.

Shimano Deore Disc M535, 180/160 mm

czy  

Magura Julie 180 / 160 mm

Piszcie jakie ktore warto wybrac, i dlaczego, bez wzgledu na cennik.

czyli Hayes-y odpadaja bo nie maja 180 czy z innego powodu :?:

Avidy maja 185 ....moze bys nad Juicy 5 albo 7 pomyslal :?:

prawde mowiac tez jest na kupnie i chyba na Avida sie szarpne....oczywiscie nie u nas ino za woda...bo tam ceny user friendly :mrgreen:

wiem.....dlatego kupuje "za woda" czyli w USA.....hayesy XC z tarcza 160 poszly wczoraj na ebayu za 90$ komplet :shock:

ja sie czaje na avida....250$ za kompet avid 7 z tarcza 160 to w sklepach a ebay jeszcze taniej

zreszta MX stwierdzil ze cena nie gra roli 8)

chodzilo mi panowie o to, ze mam do wyboru dwa rowery, roznia sie wlasnie tymi hamulcami, i kolorem ;] no i stopem (6061 a 7005), ale glownie mi na hamulcach lepszych zalezalo, wiec jesli oba sa ok to spoko :))) aha, jeszcze cos, ta obnizka ceny bedzie jeszcze wieksza.. ;] mysle ze jak na pierwszy pozadny rowerek bedzie sie niezle spisywal ;)

[ Dodano: 2005-12-08, 09:12 ]

Jeżeli 535(model 06) są tak dobre jak 525 (model 04 i 05) to warto je brać. Już na tarczy 160mm mają odpowiednią siłę, oczywiście mówię o zastosowaniu w XC. Na Julce jeździł Skrzynia więc może się wypowie.  

[ Dodano: 2005-12-08, 00:23 ]

POdobno te Magura lepiej sie chlodzą ze wzgledy na kształt, czy to prawda?

Chwyt reklamowy, bo najwyższy model Magury ma okrągłą tarczę i jest jednym z najlepszych hampli na świecie.

Ile ona maja tłoczków, te DEORE?

Mają 2 tłoczki ruchome i na to warto zwrócić uwagę bo czasami nieuczciwi sprzedawcy piszą, że hampel ma 2 tłoczki ale tylko 1 ruchomy.

no wiesz chyba rok pracy nad hamulcami mózgów centuriona nie pojdzie na ich niekorzysc?[/u]

no wiesz chyba rok pracy nad hamulcami mózgów centuriona nie pojdzie na ich niekorzysc?

Centurion nie ma nic wspólnego z projektowaniem czy pracą nad hamulcami. Dostają do montowni dostawę Julek czy 535 i montują nic więcej. A to że w danym roku jest taki czy inny hampel w biku to tylko zabiegi marketingowe Shimano czy Magury. Która firma da lepszą ofertę tej firmy wkładają hample :)

Centurion nie ma nic wspólnego z projektowaniem czy pracą nad hamulcami. Dostają do montowni dostawę Julek czy 535 i montują nic więcej. A to że w danym roku jest taki czy inny hampel w biku to tylko zabiegi marketingowe Shimano czy Magury. Która firma da lepszą ofertę tej firmy wkładają hample :)

Zgadzam się, chociaż spece od komponowania rowerów pewnie i w Centurionie są. Ale głównie po to aby stworzyć kolekcję rowerów która teoretycznie ma zaspokoić oczekiwania wszystkich klientów. Stąd mieszanie marek, systemów itp. Niestety nie zawsze się to sprawdza. Poza tym chyba ważniejsze są dla firm rowerowych terminy dostaw podzespołów, ceny itp niż ich faktyczna jakość.

Rafaello

Dobry przykład: wpadka Shimano z dostawami do producentów 2 lata temu. Z tego co mówiono w sklepach wszystkie rowery (głównie Giant), na shimano przyszły z dużymi opóźnieniem, chyba nie przypadkowo od tego czasu widać więcej Srama ;-) w roweruch

Jak kupujesz za woda - to sprawdzaj ceny Pricepoint'a  

przykladowo zestawik Juicy 5  F/R 160 mm 240 $  

Zestaw 7mek raczej bedzie ciezko kupic ponizej 250 nawet na Ebay'u  :eek:

z Twojej ulubionej ostatnio strony rowery ryska do wziecia za 250$ :wink:

5 na ebayu w opcji "kup mnie nał :mrgreen: " za 179 a 7 za 235 z darmowa wyslka po USA

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...