Onyxer Napisano 21 Kwietnia 2011 Napisano 21 Kwietnia 2011 Witam, mam zamiar około w lipcu kupić rower do ceny max 1800 zł. Rower będę wykorzystywał do jazdy po leśnych druktach, średniego stopnia trudności gór oraz na wycieszki asfaltowo-szutrowe po 40 km. POtrzebne mi hamulce hydrauliczne (nie pytajcie dlaczego), po prostu tak już zdecydowałem - czytałem dużo o Shimano br-m445 oraz Tektro auriga Comp, a więc wybór będzie oscylował między nimi (chyba, że mnie jakoś przekonacie i wezmę wersję v-brake). Zależy mi na dobrym osprzęcie (przynajmniej alivio) oraz na wytrzymałości przez długie lata jazdy. Pozostałe aspekty to amortyzator przynajmniej klasy "xcr" a nie "xcm". Rower ma mieć także dobrą bazę do przyszłej rozbudowy o nowe elementy. rowery jakieś oryginalne (kross, giant, merida, scott, cube) a nie jakieś tanie chińskie buble. Moje propozycje to: Go Sport Scrapper AR2 2011: http://www.go-sport.pl/go-sport/materialy/katalogi/rowery_2011/index.html (strona 10) Merida Matts TFS 100-V (wersja v-brake ) http://www.rowerymerida.pl/produkt29/matts-tfs-100-v-rower-merida.html Cube AIM 2011: http://www.skiteam.pl/rower/Cube/2011-Aim/ Wpadł mi w oko ten Scrapper AR2 bo przewyższa inne osprzętem. Macie jakieś komentarze, propozycje itp. ?
MirekH81 Napisano 21 Kwietnia 2011 Napisano 21 Kwietnia 2011 Jako że jestem fanem rowerów Ghost polece Ci właśnie tą marke. http://www.secesja.pl/do/item/SE_1900_2010/SE1900 Jeździłem na tym rowerku i mogę powiedzieć że jak za taką kase naprawdę fajny sprzęt. Jest model 2010 ale oczywiście możesz rzucić okiem na tegoroczne rowerki. Pozdrawiam.
Piksel Napisano 21 Kwietnia 2011 Napisano 21 Kwietnia 2011 Osprzęt kiepściutki, ale rama jest genialną bazą do rozbudowy.Jeśli rower ma być rozwojowy to patrz głównie na rame.
Onyxer Napisano 21 Kwietnia 2011 Autor Napisano 21 Kwietnia 2011 Tak jak kolega wyżej, ten ghost ma słaby osprzęt ale tak w sumie to fajny rowerek. Piksel, a jaka musi być taka idealna rama (co musi mieć ?) Mi to się nawet ten Scrapper podoba, osprzęt dobry tylko kolor nie pasuje . A może Kross Level A2 ?
Piksel Napisano 21 Kwietnia 2011 Napisano 21 Kwietnia 2011 Hmm jak powinna być dobra rama Powinna być lekka, sztywna, posiadająca fajną geometrię, z gwarancją i może mająca firmowy znaczek.
Mathiu Napisano 21 Kwietnia 2011 Napisano 21 Kwietnia 2011 Warto się zastanowić co będziesz chciał w przyszłości wymienić w rowerze np o jakim skoku chciałbyś mieć amortyzator, bo kupując później o większym niż był zamontowany fabrycznie zmienia się cała geometria roweru co wpłynie negatywnie na jazdę
MirekH81 Napisano 21 Kwietnia 2011 Napisano 21 Kwietnia 2011 Onyxer mówisz że Ghost ma slaby osprzęt a proponujesz Krossa który ma jescze gorszy...hmmm...ale może rzeczywiście zastanów sie nad kupnem czegoś tańszego na przyzwoitej ramie i powoli bedziesz ulepszać podzespoły.
Wafel Napisano 21 Kwietnia 2011 Napisano 21 Kwietnia 2011 Ile kont można mieć naraz?!... Które to już: czwarte, piąte? Między XCR, a XCM tak naprawdę nie ma zbyt dużej różnicy. Oczywiście jeśli będzie taka możliwość to lepiej wziąć rower z XCRem, ale to sprawa drugorzędna moim zdaniem... Scrapper moim zdaniem wygrywa to porównanie. Duży plus za 9-cio rzędową kasetę, ma całkiem przyzwoitą resztę napędu i wszystko to co wymieniłeś w pierwszym poście.
Onyxer Napisano 22 Kwietnia 2011 Autor Napisano 22 Kwietnia 2011 No to na tej ramie to chciałbym później wymienić hample na inne, na wysokiej klasy hydrauliki, amortyzator to chyba by został 100 mm bo więcej m acze ne potrzeba po takich trasach, jak ja jeżdżę. Znalazłem jeszcze coś takiego: http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/revel.2.disc/7730/45294/
Mod Team Franio Napisano 22 Kwietnia 2011 Mod Team Napisano 22 Kwietnia 2011 Witam, mam zamiar około w lipcu kupić rower do ceny max 1800 zł. Po co zakładasz już czwarty czy piąty taki temat, skoro masz zamiar kupić rower dopiero w lipcu? Wiem, że szargają tobą emocje i nie możesz się doczekać, ale to nie znaczy, że musisz co chwilę zakładać nowy temat.
Wafel Napisano 22 Kwietnia 2011 Napisano 22 Kwietnia 2011 Ma mechaniczne tarcze, jeszcze bardziej badziewnego XCT i klamkomanetki. Scrapper bije go na głowę.
daro77 Napisano 22 Kwietnia 2011 Napisano 22 Kwietnia 2011 @Onyxer Zastanów się czy potrzebujesz roweru MTB o charakterystyce bardziej XC czy turystyka. Jeśli XC to masz w Giancie Talona 3 w Cubie LTD Jeśli turystyka to Giant Revel/Yukon w Cube Analog DSC Wiadomo że rower o charakterystyce XC będzie miał lepszy osprzęt no i będzie droższy... Edit: Buahahhaa w lipcu Kolego ogarnij się, i wpisz się w maksymalnie jednym wątku pod koniec czerwca. A teraz zbieraj zbieraj.....
Onyxer Napisano 22 Kwietnia 2011 Autor Napisano 22 Kwietnia 2011 Giant Talon, wogóle patrzyłeś ile on kosztuje ? - 3199 zł. Do 1800 zł coś.
Mod Team Franio Napisano 22 Kwietnia 2011 Mod Team Napisano 22 Kwietnia 2011 Czytaj ze zrozumieniem, bo daro77 nie zaproponował Talona, tylko Talona 3 (słownie trzy). Dawidzie, nie męcz już nas, poczekaj do lipca i kup sobie tego Scrappera. Na pewno będziesz z niego zadowolony.
Onyxer Napisano 22 Kwietnia 2011 Autor Napisano 22 Kwietnia 2011 no to mógł napisać, że Talon trzy, ale on także kosztuje 2300 zł. ps; Franio, kto Ci każe tu pisać ?
daro77 Napisano 22 Kwietnia 2011 Napisano 22 Kwietnia 2011 Dlatego napisałem Ci żebyś zbierał, masz jeszcze 2-3 miesiące czasu. Wg mnie warto dołożyć trochę pln i ominąć tego skrapera goł-sport. Do 1,8K kupisz solidny sprzęt ale bez tarcz. Np Unibike Evolution Jeśli tarcze to trzeba te parę stówek dorzucić. I tu masz wspomnianego Gianta czy Cube czy Unibike Flite. Tematów na tym forum masz bez liku, i dużo czasu na ich przeczytanie. A dobre i tanie to jest tanie wino
Onyxer Napisano 22 Kwietnia 2011 Autor Napisano 22 Kwietnia 2011 no racej niewiem, czy dozbieram, bo w lipcu to ja dopiero będę miał 1800.
Wafel Napisano 22 Kwietnia 2011 Napisano 22 Kwietnia 2011 Scrapper to jak w pysk strzelił A4 2010, z drobnymi różnicami
Onyxer Napisano 22 Kwietnia 2011 Autor Napisano 22 Kwietnia 2011 No wiesz, w sumie to samo, ale po co płacić 200 czy tam 300 zł więcej tylko za znaczek "Kross" ? Choć malowanie ma przepiękne ten kross
Wafel Napisano 22 Kwietnia 2011 Napisano 22 Kwietnia 2011 To właśnie miałem na myśli, nie wiem czemu daro tak krytycznie się do niego odnosi.
Onyxer Napisano 22 Kwietnia 2011 Autor Napisano 22 Kwietnia 2011 tak mi przez myśl przechodzi, żeby przeczekać rok i poczekać na scrappera 2012 ze względnu na to trochę durne, czarne malowanie w tegorocznym. Ale ja po prostu nie wytrzymam tyle bez bike-a
Onyxer Napisano 23 Kwietnia 2011 Autor Napisano 23 Kwietnia 2011 Znalazłem jeszcze coś takiego: http://www.roweria.pl/kellys-scarpe-white-p-1671.html Podoba mi się, amortyzator-złom ale pozostały osprzęt może być. Jaka jest Wasza opinia na temat tego roweru ?
Onyxer Napisano 24 Kwietnia 2011 Autor Napisano 24 Kwietnia 2011 A do tego scrappera można później podłączyć hamulce v-brake albo dobre hamulce hydrauliczne ?
Wafel Napisano 25 Kwietnia 2011 Napisano 25 Kwietnia 2011 Tamten Kellys słabiutko. Z tego co widać w tej lipnej "gazetce" amortyzator w Scrapperze nie ma piwotów, więc V-ek nie zamontujesz, ale wymiana na inne hydrauliki jest jak najbardziej możliwa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.