Skocz do zawartości

[rower] Dobry a tani

Onyxer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam zamiar około w lipcu kupić rower do ceny max 1800 zł. Rower będę wykorzystywał do jazdy po leśnych druktach, średniego stopnia trudności gór oraz na wycieszki asfaltowo-szutrowe po 40 km.

POtrzebne mi hamulce hydrauliczne (nie pytajcie dlaczego), po prostu tak już zdecydowałem - czytałem dużo o Shimano br-m445 oraz Tektro auriga Comp, a więc wybór będzie oscylował między nimi (chyba, że mnie jakoś przekonacie i wezmę wersję v-brake). Zależy mi na dobrym osprzęcie (przynajmniej alivio) oraz na wytrzymałości przez długie lata jazdy. Pozostałe aspekty to amortyzator przynajmniej klasy "xcr" a nie "xcm". Rower ma mieć także dobrą bazę do przyszłej rozbudowy o nowe elementy. rowery jakieś oryginalne (kross, giant, merida, scott, cube) a nie jakieś tanie chińskie buble.

Moje propozycje to:

Go Sport Scrapper AR2 2011:

http://www.go-sport.pl/go-sport/materialy/katalogi/rowery_2011/index.html (strona 10)

Merida Matts TFS 100-V (wersja v-brake <_<)

http://www.rowerymerida.pl/produkt29/matts-tfs-100-v-rower-merida.html

Cube AIM 2011:

http://www.skiteam.pl/rower/Cube/2011-Aim/

Wpadł mi w oko ten Scrapper AR2 bo przewyższa inne osprzętem. Macie jakieś komentarze, propozycje itp. ?

Napisano

Tak jak kolega wyżej, ten ghost ma słaby osprzęt ale tak w sumie to fajny rowerek. Piksel, a jaka musi być taka idealna rama (co musi mieć ?)

Mi to się nawet ten Scrapper podoba, osprzęt dobry tylko kolor nie pasuje <_< . A może Kross Level A2 ?

Napisano

Warto się zastanowić co będziesz chciał w przyszłości wymienić w rowerze np o jakim skoku chciałbyś mieć amortyzator, bo kupując później o większym niż był zamontowany fabrycznie zmienia się cała geometria roweru co wpłynie negatywnie na jazdę

Napisano

Onyxer mówisz że Ghost ma slaby osprzęt a proponujesz Krossa który ma jescze gorszy...hmmm...ale może rzeczywiście zastanów sie nad kupnem czegoś tańszego na przyzwoitej ramie i powoli bedziesz ulepszać podzespoły.

Napisano

Ile kont można mieć naraz?!... Które to już: czwarte, piąte?

Między XCR, a XCM tak naprawdę nie ma zbyt dużej różnicy. Oczywiście jeśli będzie taka możliwość to lepiej wziąć rower z XCRem, ale to sprawa drugorzędna moim zdaniem...

Scrapper moim zdaniem wygrywa to porównanie. Duży plus za 9-cio rzędową kasetę, ma całkiem przyzwoitą resztę napędu i wszystko to co wymieniłeś w pierwszym poście.

• Mod Team
Napisano

Witam, mam zamiar około w lipcu kupić rower do ceny max 1800 zł.

Po co zakładasz już czwarty czy piąty taki temat, skoro masz zamiar kupić rower dopiero w lipcu?

Wiem, że szargają tobą emocje i nie możesz się doczekać, ale to nie znaczy, że musisz co chwilę zakładać nowy temat. :icon_wink:

Napisano

@Onyxer

Zastanów się czy potrzebujesz roweru MTB o charakterystyce bardziej XC czy turystyka.

Jeśli XC to masz w Giancie Talona 3 w Cubie LTD

Jeśli turystyka to Giant Revel/Yukon w Cube Analog DSC

Wiadomo że rower o charakterystyce XC będzie miał lepszy osprzęt no i będzie droższy...

Edit:

Buahahhaa w lipcu :thumbsup:

Kolego ogarnij się, i wpisz się w maksymalnie jednym wątku pod koniec czerwca.

A teraz zbieraj zbieraj.....

• Mod Team
Napisano

Czytaj ze zrozumieniem, bo daro77 nie zaproponował Talona, tylko Talona 3 (słownie trzy).

Dawidzie, nie męcz już nas, poczekaj do lipca i kup sobie tego Scrappera. Na pewno będziesz z niego zadowolony. :icon_wink:

Napisano

Dlatego napisałem Ci żebyś zbierał, masz jeszcze 2-3 miesiące czasu.

Wg mnie warto dołożyć trochę pln i ominąć tego skrapera goł-sport.

Do 1,8K kupisz solidny sprzęt ale bez tarcz. Np Unibike Evolution

Jeśli tarcze to trzeba te parę stówek dorzucić. I tu masz wspomnianego Gianta czy Cube czy Unibike Flite.

Tematów na tym forum masz bez liku, i dużo czasu na ich przeczytanie.

A dobre i tanie to jest tanie wino :icon_wink:

Napisano

No wiesz, w sumie to samo, ale po co płacić 200 czy tam 300 zł więcej tylko za znaczek "Kross" ? Choć malowanie ma przepiękne ten kross :rolleyes:

Napisano

tak mi przez myśl przechodzi, żeby przeczekać rok i poczekać na scrappera 2012 ze względnu na to trochę durne, czarne malowanie w tegorocznym. Ale ja po prostu nie wytrzymam tyle bez bike-a :icon_confused:

Napisano

Tamten Kellys słabiutko. Z tego co widać w tej lipnej "gazetce" amortyzator w Scrapperze nie ma piwotów, więc V-ek nie zamontujesz, ale wymiana na inne hydrauliki jest jak najbardziej możliwa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...