Skocz do zawartości

[kaseta] Czy smarować bębenek piasty przed założeniem?

HANSON

Rekomendowane odpowiedzi

Nad niektórymi odpowiedziami nie ma nawet co się rozwodzić. Wszystko, co musisz wiedzieć w tym temacie to:

-bębenki robi się z 3 metali: tytanu, aluminium i stali;

-w dwóch pierwszych przypadkach ich nie smarujesz;

-jeśli masz stalowy, to możesz nanieść cieniutką warstwę smaru (użyłbym raczej określenia: natłuścić) po to i tylko po to, aby nie pojawiał się tam rdzawy nalot.

Ot, cała historia.

Nigdy nie miałem problemu ze zdjęciem kasety z bębenka przez np przyrdzewienie jednego elementu do drugiego. Kiedyś robiłem serwisy tylko dla siebie, więc to mogło być niewymierne ale teraz pracuję w serwisie i kaseta nawet mocno zardzewiała wewnatrz schodzi bez problemu. Tak więc podarowałbym sobie smarowanie zupełnie.

Tu nie chodzi o to, że kaseta nie zejdzie z bębenka, rower będzie jeździł szybciej czy 100 innych niestworzonych rzeczy, tylko celem jest zabezpieczenie przed rdzawym nalotem. Niektórzy go po prostu nie lubią i tyle. Bębenek nie ma być nasmarowany, tylko natłuszczony-powinien się lekko błyszczeć. Proste pytanie-banalna odpowiedź. Nie widzę sensu dywagowania na kilkanaście postów bądź pisania, że to zdecydowanie w niczym nie pomaga (i vice versa). Odpowiednia warstwa smaru na stalowym bębenku w niczym nie przeszkadza a jeśli zabezpiecza przed rdzą bo ktoś jest estetą to czemu nie. Koniec kropka i nie doszukujcie się drugiego dna w tak banalnej czynności... :wallbash:

Punkxt masz racje. jeździ się w różnych warunkach. Bębenek i kaseta są zazwyczaj wykonane z różnorodnych metali. gdy dojdzie do zawilgocenia miejsca ich styku zrobi się ogniwo i metal zacznie się utleniać. Smar chroni przed wilgocią i powstaniem zjawiska utleniania się metali. ja jestem raczej za niż przeciw.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...