Skocz do zawartości

[kaseta]wybór kasety

ChallengerPL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

kupiłem koło z miejscem na kasetę, teraz jest tam reduktor 9->1 z 1 zębatką, ale chcę założyć kasetę, moja manetka ma 7 biegów, czy mogę kupić przykładowo kasetę 8 lub 9 rzędową i odłożyć 1 lub 2 zębatki? zależy mi aby zostały 11 i 34 i żeby było 7 biegów, więcej nie potrzebuje, jednak jeśli odłożę te zębatki to zostanie zapewne trochę miejsca, a kasety 7 biegowe które mają 11 i 34 nie mogę znaleźć.

• Mod Team

Witam,

kupiłem koło z miejscem na kasetę, teraz jest tam reduktor 9->1 z 1 zębatką

Nie rozumiem zapisu. Kupiłeś koło z bebenkiem na kasete 7 rzędów?? jeżeli tak to był twój błąd. W takie pieście można załozyć na pewno kasetę 9 rzędów bez ostatniej zębatki (Sam tak jeździłem) a jest nią 11t.

najmniejsza zębatka nie nasuwa sie na bebenek tylko opiera na nim zamykając kasete, wiec musi być ostatnia i nie moze być luzu miedzy nią a resztą wiec wyrzucając 1 zębatkę musi to być ta która chcesz zostawić. Polecam zakup piasty pod 8/9 i kupno kasety 8 rzędowej o żądanych parametrach.

Ale i tu sie pojawia problem bo z manetką 7 rzędową zestroisz ją tak ze albo bedziesz miał 2-8 czyli 30-11 albo 1-7 czyli 34-13.

Z 8rzędową kasetą będzie wszystko działało, tyle tylko że nie będziesz mógł wrzucić łańcucha na najmniejszą lub największą zębatkę. Czyli z 11-34 nici.

Z 9rzędową kasetą już tych manetek w ogóle nie sparujesz, koronki mają inne odległości między sobą.

• Mod Team

Czyli z 11-34 nici.

A własnie ze nie :] Bo ja juz wiem co zrobić zeby to miało ręce i nogi ;)

Masz bebenek 8/9 i jest malina, robisz tak: kupujesz kasete 8s 11-34, nastepnie wywalasz koronke 13t i wkładasz dystans przed kasete. Tym sposobem masz kasete 7 rzedową o rozpiętości 11-34 ;)

Możliwe ze trzeba sie będzie pobawić z dystansami bo nie wiem jaka bedzie ta 13t czy w roli dystansu czy nie. Ale to z rurki PCV wytniesz w razie czego.

• Mod Team

Sam napisał ze chodzi mu o 11 i o 34 i ma być 7 rzedow zgadza sie wiec jest to najlepsza za zarazem jedyna opcja jaką moza w tej chwili zastosować. Chyba ze znajdzie kasete 7s 11-34.

Po za tym rzeskok 4 zębów to nie tragedia troche bedzie szarpać ale bedzie sprawnie działać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...