ChallengerPL Napisano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Witam, kupiłem koło z miejscem na kasetę, teraz jest tam reduktor 9->1 z 1 zębatką, ale chcę założyć kasetę, moja manetka ma 7 biegów, czy mogę kupić przykładowo kasetę 8 lub 9 rzędową i odłożyć 1 lub 2 zębatki? zależy mi aby zostały 11 i 34 i żeby było 7 biegów, więcej nie potrzebuje, jednak jeśli odłożę te zębatki to zostanie zapewne trochę miejsca, a kasety 7 biegowe które mają 11 i 34 nie mogę znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 21 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Witam, kupiłem koło z miejscem na kasetę, teraz jest tam reduktor 9->1 z 1 zębatką Nie rozumiem zapisu. Kupiłeś koło z bebenkiem na kasete 7 rzędów?? jeżeli tak to był twój błąd. W takie pieście można załozyć na pewno kasetę 9 rzędów bez ostatniej zębatki (Sam tak jeździłem) a jest nią 11t. najmniejsza zębatka nie nasuwa sie na bebenek tylko opiera na nim zamykając kasete, wiec musi być ostatnia i nie moze być luzu miedzy nią a resztą wiec wyrzucając 1 zębatkę musi to być ta która chcesz zostawić. Polecam zakup piasty pod 8/9 i kupno kasety 8 rzędowej o żądanych parametrach. Ale i tu sie pojawia problem bo z manetką 7 rzędową zestroisz ją tak ze albo bedziesz miał 2-8 czyli 30-11 albo 1-7 czyli 34-13. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChallengerPL Napisano 21 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Nie nie nie na pieście jest miejsce na 9 rzędową, bo konwerter jest do 9 cio rzędowej kasety, tylko że ja mam tylko 7 biegów w manetce i tyle chciałbym mieć na pieśćie, może da się jakąś podkładkę założyć, to bym wyrzucił 2 bieg i powinno być ok, czyż nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Z 8rzędową kasetą będzie wszystko działało, tyle tylko że nie będziesz mógł wrzucić łańcucha na najmniejszą lub największą zębatkę. Czyli z 11-34 nici. Z 9rzędową kasetą już tych manetek w ogóle nie sparujesz, koronki mają inne odległości między sobą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 21 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Czyli z 11-34 nici. A własnie ze nie :] Bo ja juz wiem co zrobić zeby to miało ręce i nogi Masz bebenek 8/9 i jest malina, robisz tak: kupujesz kasete 8s 11-34, nastepnie wywalasz koronke 13t i wkładasz dystans przed kasete. Tym sposobem masz kasete 7 rzedową o rozpiętości 11-34 Możliwe ze trzeba sie będzie pobawić z dystansami bo nie wiem jaka bedzie ta 13t czy w roli dystansu czy nie. Ale to z rurki PCV wytniesz w razie czego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Zrobić, a zrobić tak, żeby miało sens to dwie różne kwestie. Wyrzucasz 13T i dostajesz stopniowanie 11-15-17-20-23-26-34... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 21 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Sam napisał ze chodzi mu o 11 i o 34 i ma być 7 rzedow zgadza sie wiec jest to najlepsza za zarazem jedyna opcja jaką moza w tej chwili zastosować. Chyba ze znajdzie kasete 7s 11-34. Po za tym rzeskok 4 zębów to nie tragedia troche bedzie szarpać ale bedzie sprawnie działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChallengerPL Napisano 21 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Dobra, dzięki, więc mam zamiar kupić http://allegro.pl/kaseta-shimano-acera-8-ka-cs-hg30-11-34-xtrabike-i1566675709.html będzie dobra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 21 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Będzie z uwzględnieniem tego co napisałem bedziesz miał 11-15 (...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Dobra, dzięki, więc mam zamiar kupić http://allegro.pl/ka...1566675709.html będzie dobra? Do tej kasety potrzebujesz przerzutki z długim wózkiem albo takiej pod MegaRange http://allegro.pl/altus-rd-m310-i1573768104.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChallengerPL Napisano 21 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Ale miałem wolnobieg Shimano Megarange 14-34 i dobrze było, czy do kasety jest inaczej?? moja jest bardzo podobna tylko jest srebrna i ma jakąś inną nazwę nie pamiętam teraz ale jest bardzo podobna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.