y4hoo12 Napisano 20 Kwietnia 2011 Napisano 20 Kwietnia 2011 Witam, Zastanawiam się nad zakupem Scott Scale 29 Pro, przy czym nie wiem czy przy wadze niecałe 110 kg rama karbonowa da na dłuższą metę radę? Inna sprawa, to kwestia ramy - czy L'ka przy wzroście 189 (86 w kroku) będzie ok? Z góry dzięki za wsparcie dla nowicjusza. Pozdr
PopaY Napisano 20 Kwietnia 2011 Napisano 20 Kwietnia 2011 Poprawcie mnie, ale czy karbon nie jest wytrzymalszy od aluminium?
Corratec Napisano 20 Kwietnia 2011 Napisano 20 Kwietnia 2011 Tak jest wytrzymalszy jeśli nie dozna żadnego urazu, po nawet lekkim uderzeniu może pęknąć, lub uszkodzić się struktura co i tak w przyszłości daje pęknięcie. Jak dla mnie karbon jest jedynie dla zawodników który zależy jedynie na wadze, a rama wywalana jest po 1 sezonie
tobo Napisano 20 Kwietnia 2011 Napisano 20 Kwietnia 2011 Ramy w rowerach do ścigania (a taką serią jest scale) są z reguły lekkie, a co za tym idzie przystosowane w większości też dla lekkich użytkowników. Przeciętny zawodnik xc waży pewnie z 70 kilo i jest to też typowy bezpieczny limit wagowy dla komponentów wyścigowych. To czy taka rama wytrzyma czy nie zależy od wielu czynników, wg mnie oprócz wagi najbardziej od stylu jazdy. Im agresywniejszy tym trudniejsze wyzwanie spotka ramę. Jeśli zakładasz bezstresowość eksploatacji to raczej wg mnie powinieneś skierować swoją uwagę na coś mniej wyścigowo wychudzonego. Oczywiście jest gwarancja i zapewnienia producenta, ale rzeczywistość to rzeczywistość
lukaszs Napisano 20 Kwietnia 2011 Napisano 20 Kwietnia 2011 nie wytrzymałość jest tu najważniejsza a sprężystość materiału karbon jest "bardziej wiotki" i przy takiej masie może się po prostu wyginać tak jak napisał TOBO zależy też od stylu jazdy.......jeżeli to bardziej rekreacja to nie warto przepłacać za karbon....lepiej zainwestować w napęd albo amorka
tobo Napisano 20 Kwietnia 2011 Napisano 20 Kwietnia 2011 To zależy jak na to patrzeć. Jeśli weźmie się ramę alu o wadze 1100 gram i o tej samej wadze karbonową to dla alu osiąga się już limit wytrzymałości, karbon ma jeszcze jego zapas. Jeśli chodzi o scale to wybrałbym w twoim przypadku chyba jednak wersję alu i to raczej któryś niższy model - jeśli te aluminiowe różnią się między sobą ramami. To samo jeśli chodzi o widelec, koła, ciśnienie w oponach i inne lekkie pomysły. Chyba że chcesz przetestować na sobie jak to wychodzi w praktyce.
PopaY Napisano 20 Kwietnia 2011 Napisano 20 Kwietnia 2011 No fakt, tu koledze pewnie zależy by rama starczyła mu na dłużej niż sezon, dwa. W takim układzie poszukałbym roweru z ramą aluminiową, może potrójnie cieniowaną? A co do rozmiaru to "L"ka może być dobra, ale to też zależy od geometrii wybranej ramy w rowerze. Jesteś wyższy ode mnie o 4cm, ja mam ramę 19" i jest niemal idealna (idealną byłoby 18,8").
lukaszs Napisano 20 Kwietnia 2011 Napisano 20 Kwietnia 2011 a może stal..... wytrzymała sztywna i do tego fajnie tłumi drgania....
Rulez Napisano 20 Kwietnia 2011 Napisano 20 Kwietnia 2011 W takim układzie poszukałbym roweru z ramą aluminiową, może potrójnie cieniowaną? A dlaczego akurat potrójnie cieniowaną ? A co do rozmiaru to "L"ka może być dobra, ale to też zależy od geometrii wybranej ramy w rowerze. Jesteś wyższy ode mnie o 4cm, ja mam ramę 19" i jest niemal idealna (idealną byłoby 18,8"). Ta rama w rozm. L ma długość 620 mm, więc na pewno nie będzie za mała, wysokość podsiodłówki jest wystarczająca. a może stal..... wytrzymała sztywna i do tego fajnie tłumi drgania.. Tak jest, Kross. http://www.kross.pl/rower/35-Big_Wheel_.html
y4hoo12 Napisano 20 Kwietnia 2011 Autor Napisano 20 Kwietnia 2011 THX za informacje. Póki co to raczej nie zakładam, bym miał jakoś mega szaleć i w ten sposób ją uszkodzić. Bardziej się właściwe boję o jej giętkość...i związane z tym właściwości jezdne.. Czy ktoś o podobnych do moich gabarytów testował szerzej ten model lub inne z tej serii? Generalnie ponoć Scott zakłada dla wszystkich rowerów MTB limit wagowy 110 kg więc teoretycznie sie mieszczę(mam zamiar trochę jeszcze zrzucić, niemniej przy mojej sylwetce wiecej niż 6-7 kg nie dam rady). Z drugiej strony Scott daje ponoć na ramę daje 2 letnią gwarancję z możliwością przedłużenia o 3 lata. Poza Scott\em rozważam jeszcze Athor'a Revolt 29 lib instinct.
PopaY Napisano 20 Kwietnia 2011 Napisano 20 Kwietnia 2011 Generalnie ponoć Scott zakłada dla wszystkich rowerów MTB limit wagowy 110 kg więc teoretycznie sie mieszczę(mam zamiar trochę jeszcze zrzucić, niemniej przy mojej sylwetce wiecej niż 6-7 kg nie dam rady). Z drugiej strony Scott daje ponoć na ramę daje 2 letnią gwarancję z możliwością przedłużenia o 3 lata. Dla chcącego nic trudnego Małe OT dla zachęty. 21 czerwca 2010 ważyłem 102kg przy wzroście 185cm. Po miesiącu osiągnąłem o 15kg mniej dzięki biegom, lepszemu odżywianiu i powrotu do treningów. W zimie przybyło mi 5kg, ale to normalne. Teraz ważę niecałe 83kg. Jeśli chcesz zrzucić więcej niż zakładane 7kg to po prostu zacznij w to wierzyć. Jedź więcej owoców i warzyw, mniej ciężkich węglowodanów (pieczywo, ziemniaki) i smażonego mięsa, pij wodę zamiast napojów gazowanych i soków no i przede wszystkim ruch Powodzenia.
Rulez Napisano 20 Kwietnia 2011 Napisano 20 Kwietnia 2011 Poza Scott\em rozważam jeszcze Athor'a Revolt 29 lib instinct. No to możesz mieć problem, Author Revolt/Instinct 19" będzie zdecydowanie za duży (bardzo długi), natomiast w 17" nawet jeśli długość będzie OK. to może zabraknąć podsiodłówki. Jakiego roweru byś nie rozważał, przejedź się na nim przed zadaniem pytania, inaczej będzie to jałowa dyskusja.
ukaniex Napisano 20 Kwietnia 2011 Napisano 20 Kwietnia 2011 Dieta oparta na wodzie, świeżo wyciskanych sokach, owocach, warzywach, orzechach daje piorunujące efekty. Jednakże trzeba się na pewien czas wyzbyć produktów odzwierzęcych. Mini weganizm detoksykacyjny!
y4hoo12 Napisano 20 Kwietnia 2011 Autor Napisano 20 Kwietnia 2011 Dla chcącego nic trudnego Małe OT dla zachęty. 21 czerwca 2010 ważyłem 102kg przy wzroście 185cm. Po miesiącu osiągnąłem o 15kg mniej dzięki biegom, lepszemu odżywianiu i powrotu do treningów. W zimie przybyło mi 5kg, ale to normalne. Teraz ważę niecałe 83kg. Jeśli chcesz zrzucić więcej niż zakładane 7kg to po prostu zacznij w to wierzyć. Jedź więcej owoców i warzyw, mniej ciężkich węglowodanów (pieczywo, ziemniaki) i smażonego mięsa, pij wodę zamiast napojów gazowanych i soków no i przede wszystkim ruch Powodzenia. PopaY O tych 7 kg to nie piszę w aspekcie, że nie wierzę, bo nie bedzie z tym problemu (przybyło z uwagi na zmniejszoną ruchliwość ostatnimi miesiacami i kontuzję). Chodziło tylko o to,że przy mojej sylwetce i naturalnej masie mięśniowej zejście poniżej 100 kg w zasadzie oznaczałoby zbliżenie do minimalnego progu % fat'u (pomijam przypadki ekstremalnego schodzenia poniżej 8%, nie jestem kulturystą). A co do diety, to wskazanych przez Ciebie węgli czy smażonych mięs nie jadam już od dawna Pozdrawiam No to możesz mieć problem, Author Revolt/Instinct 19" będzie zdecydowanie za duży (bardzo długi), natomiast w 17" nawet jeśli długość będzie OK. to może zabraknąć podsiodłówki. Jakiego roweru byś nie rozważał, przejedź się na nim przed zadaniem pytania, inaczej będzie to jałowa dyskusja. Rulez, Problem z tym, że dostępność 29er'ów w różnych rozmiarówkach ram jest trochę ograniczona (przynajmniej Scott'ów w Posen; btw - ponoć już w ogóle nie ma na rynku i nie będzie XL'ek). Jutro chcę przetestować Authora jeżeli mają dostępne w sklepach. Pozdr
Rulez Napisano 20 Kwietnia 2011 Napisano 20 Kwietnia 2011 przynajmniej Scott'ów w Posen; btw - ponoć już w ogóle nie ma na rynku i nie będzie XL'ek Akurat Ciebie to nie dotyczy, maksymalny rozmiar jaki powinieneś mierzyć to L PS Author w rozm. L jednak wchodzi w rachubę (źle zapamiętałem, że masz 186 cm), jednak ten rower prowadzi się dosyć ociężale.
tobo Napisano 20 Kwietnia 2011 Napisano 20 Kwietnia 2011 Tak sobie gdybałem, że kolega nie jest typem otłuszczonego miśka tylko po prostu jest dużym i dobrze zbudowanym gościem, ale czekałem czy padną dietosugestie na odchudzanie, mam nadzieję chłopaki że już się wyszaleliście. Jeśli cię stać na eksperyment - zrób go. Warto byłoby jeszcze wiedzieć ile waży taki karbonowy scale 29er. Jeśli rama jest naprawdę lekka (wersje 26 ważą koło kilograma) to ja bym sobie podarował. Niejeden użytkownik mieści się w limitach podanych przez producenta a rzeczywistość pokazuje, że dany komponent daleki jest od zapewnień producenta...
y4hoo12 Napisano 20 Kwietnia 2011 Autor Napisano 20 Kwietnia 2011 Tak sobie gdybałem, że kolega nie jest typem otłuszczonego miśka tylko po prostu jest dużym i dobrze zbudowanym gościem, ale czekałem czy padną dietosugestie na odchudzanie, mam nadzieję chłopaki że już się wyszaleliście. Jeśli cię stać na eksperyment - zrób go. Warto byłoby jeszcze wiedzieć ile waży taki karbonowy scale 29er. Jeśli rama jest naprawdę lekka (wersje 26 ważą koło kilograma) to ja bym sobie podarował. Niejeden użytkownik mieści się w limitach podanych przez producenta a rzeczywistość pokazuje, że dany komponent daleki jest od zapewnień producenta... TOBO, Tak to już z reguły bywa, jak ktoś usłuszy 110 kg żywej wagi ;o) Z reguły jak ją podaję osobie stojącej naprzeciw to nie wierzy, że aż tyle ;o) Co do ramy,to ma troszę ponad kg (1050g), co ponoć stanowi efekt specyfiki technologii produkcji (poniżej mniej lub bardziej obiektywne info z testów team29era). Chyba zaryzykuję.... http://www.team29er.pl/testy/307-test-scott-scale-pro-29-zwarta-sztuka TOBO, RULEZ, dzięki za Wasze cenne uwagi...
Rulez Napisano 21 Kwietnia 2011 Napisano 21 Kwietnia 2011 W kwestii która rama jest mocniejsza carbon czy alu, taki wyjątek z instrukcji Speca (przy okazji limity wagowe) : 3 STRUCTURAL WEIGHT LIMITS FOR FRAMES:„„ Carbon and alloy road frames: 275lb / 125kg. „„ Carbon mountain frames: 275lb / 125kg. „„ Alloy mountain frames: 300lb / 136kg.
tobo Napisano 21 Kwietnia 2011 Napisano 21 Kwietnia 2011 No to wg mnie 1050 gram to przy twojej wadze 110 kilo zdecydowanie (za) mało. Chyba że tak jak napisałem, jeździsz i nie przejmujesz się. Pęknie to korzystasz z gwarancji. Inny aspekt wg mnie to jednak aspekt sztywności takiej konstrukcji. Nie chce mi się wierzyć że rama do wyścigowego xc będzie sztywna pod twoją wagą.
y4hoo12 Napisano 15 Maja 2011 Autor Napisano 15 Maja 2011 No i gdy już byłem zdecydowany..i temat uważałem za zamknięty... i tylko pozostało czekać na zamówionego scotta..okazało się (na 99%), że już nie będzie dostaw tego modelu. Na weekend miałem poniższą testówkę - Stumpjumper FSR Comp 29er zeszłoroczny model .... i mam znów mega zagwozdkę!! Po kilku godz. spędzonych na bezdrożach na powyższym bajku już chyba sobie nie wyobrażam zakupu ht i konsekwencji związanych z jego użytkowaniem dla czterech liter Jutro wizyta w sklepie...zobaczymy jak z dostępnością modeli...poza testowym oczywiście ;o)(o:
gilgamesz Napisano 15 Maja 2011 Napisano 15 Maja 2011 Co do rozmiaru ramy ,to Scott w rozmiarze L bedzie dla Ciebie jak najbardziej odpowiedni. Wiem bo przymierzałem się zarówno do L-ki jak i do M-ki. Jestem niższy więc wziąłem M-kę. Kupiłem właśnie Scotta Scale 29 Pro . Co do tego czy wytrzyma,pewnie tak. Jak nie bedziesz skakał z murków i innych podobnych przeszkód. Jednak ja bym miał jakieś obawy. Ważę sporo mniej bo 93 Kg(jak kupowałem 96),ale jakos tak cały czas czuję sie niepewnie przy zjeżdzaniu z jakiś krawężników czy różnych górek. Ta rama jest przepiękna,ale wyglada tak delikatnie. Zresztą mam tę samą zagwozdkę co Ty,tyle że ja już mam całkiem fajnego fulla. I tu jest problem, bo kto zaznał juz trochę luksusu jeżdząc rowerem z pełnym zawieszeniem, to trudno się przestawic na twardziela. No chyba,ze ma zamiar sie scigać. Tak więc po swoich doswiadczeniam radziłbym,albo zdecydować się na Scotta,ale w wersji aluminium(ramka też jest sliczna),albo jednak fullik.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.