Skocz do zawartości

[korba]9rz na jeden sezon

flamner

Rekomendowane odpowiedzi

Zmieniam właśnie napęd z 8rz. na 9rz. Ostatnim elementem jest korba, niestety, fundusze nieco zmalały i do wydania pozostało mi max 150zł. Obecnie jeżdżę na shimano FC-M151 i bliżej nieznanym suportem. Możecie mi pomóc w zakupie odpowiedniej korby? Rozejrzałem się na allegro i znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/korba-shimano-alivio-fc-m430-44-32-22-175mm-9rzed-i1572450247.html W przyszłym roku planuje zakup korby slx, więc ta musi wytrzymać tylko jeden sezon.

• Mod Team

A poco kupować nową która będzie średnia ?? Z napędem 9 na pewno będzie współpracować ta co masz. Dozbieraj sobie kasy i kup to co chcesz a teraz jeździj na tym co masz. Co by cie podnieść na duchu, mam korbe z okresu gdzie o 9 rzędach jeszcze nikt nie słyszał a działa jak złoto :icon_cool:

Wszystko pięknie, tylko ta aukcja Alivio dotyczy samej korby bez suportu... W sumie to jeśli korba i suport jest ok, to może coś takiego będzie alternatywą http://allegro.pl/komplet-nowych-zebatek-truvativ-five-d-i1564486420.html

Jestem tego samego zdania jak Puklus, nie ma sensu kupować korby której zaraz się pozbędziesz. Jeśli już wymieniasz cały napęd to kup same koronki, żeby łańcuch nie przeskakiwał. Suport póki się kręci też niech zostanie.

Póki co suport i korba jest ok, ale zębatki są w kiepskim stanie(brakuje kilku zębów, i w jednym miejscu jest pęknięcie). Zakupie środkową zębatkę która jest najbardziej zniszczona. Mogę liczyć na jakieś propozycje, czy wszystko jedno którą wybiorę?

Póki co suport i korba jest ok, ale zębatki są w kiepskim stanie(brakuje kilku zębów, i w jednym miejscu jest pęknięcie). Zakupie środkową zębatkę która jest najbardziej zniszczona. Mogę liczyć na jakieś propozycje, czy wszystko jedno którą wybiorę?

Z tego co wiem to FC-M151 nie jest korbą rozbieralną.

Oferta ze sklepu Synkros moim zdaniem warta rozważenia, również jako rozwiązanie finalne, nie przejściowe.

Jeżeli nie masz awersji do używanych komponentów to sugeruję zakręcić się za czymś pokroju alivio-deore fc-m410 octalink bądź fc-m442 octalink, nawet w niższej cenie. Po roku możesz ponownie odsprzedać z relatywnie niewielką stratą.

Właśnie natrafiłem na ten temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/60080-korbysuporty-htll-wasze-opinie/page__st__40

Jedni mówią ze Hollowtech II spisuje się znakomicie, a inni powracają do Octalinka. Generalnie jeżdżę amatorsko, chcę tylko aby mój sprzęt działał dobrze i bezawaryjnie, a z tego co się dowiedziałem HT2 do takich nie należy. Postanowiłem więc że dozbieram kasę i jeszcze w tym sezonie zakupie korbę na octalink. Teraz pozostaje pytanie, polować na używaną FC-M752 czy kupić nową FC-M590?

Do amatorskiej jazdy Octalink w zupełności wystarczy. Weź jeszcze pod uwagę to, że przed założeniem korby HT2 warto splanować mufę suportu. Właśnie z powodu nierównej mufy biorą się głowne problemy z tym systemem, więc padanie łożysk. A to kolejne wydatki. Octalink nie jest tak wrażliwy na nierówności.

Jeżeli nie będziesz taplać się w błocie to moim zdaniem h2/zintegrowane ramię nie musi być wcale mniej trwałe niż budżetowy suport octalink, pod warunkiem jednak poprawnego montażu.

Zakupienie starego xt montowanego na octalink (fc-m751 i fc-m752) w dobrym stanie i przyzwoitych pieniądzach to niełatwe zadanie. Grupę niżej są jeszcze lxy (fc-m571 i fc-m572). Te ostatnie jakieś pół roku temu były jeszcze nowe do kupienia w cenie ok 250zł. Półka niżej to właśnie to alivio ze sklepu Synkros.

Gwoli ścisłości: fc-m590 to nie jest octalink, a system pokroju hollowtech 2 ze zintegrowanym prawym ramieniem i zewnętrznymi łożyskami.

Nie wiem dlaczego, niektórzy mają obiekcje odnośnie HT2 :icon_question:

System nie jest taki zły, ja obecnie mam trzecią kolejną ramę i jak kupiłem korbę w 2008 roku to 3 razy był przekładany ten sam suport - luzów nie ma.

Fakt - raz udało mi się załatwić łożyska HT2, ale brat kupił nowego Unibike'a i chciałem go "przetestować" - po niecałych 100km trzeba było wymienić łożysko, ale to była raczej wada produkcyjna.

Co do frezowania mufy suportu pomysł jest niezły, ale w dwóch poprzednich ramach tego nie robiłem, a w zeszłe wakacje profilaktycznie skorzystałem z tej usługi. Mój suport od 2008 roku do tej pory jeździ i ma około ~ 7 tyś km .

Ps. Zawsze można kupić rower Canona z BB30 - podobno najlepszy system na świecie.

Kurcze sam już nie wiem... Mam duże wątpliwości co do fc-m590, jedni mówią że to ht2, a inni temu zaprzeczają, jak to w końcu jest?? Co mam zakupić w budżecie 200-250zł?

Hollowtech - ramię korby "puste" w środku

Hollowtech II - ramię korby "puste" w środku + zintegrowana oś suportu

Ot cała filozofia ...

Jak masz wątpliwości co do HT2, to masz tu przykładowe aukcje z HT

http://allegro.pl/korba-shimano-fcm-521-deore-bikestudio-krakow-i1567492980.html

lub ta sama korba co w Synkrosie, ale z ramieniem 175 mm (warto zapytać się sprzedawcy o dokładne zdjęcia)...

http://allegro.pl/shimano-deore-fc-m470-octalink-hollowtech-nowa-i1557883303.html

1. Octalink nadaje się nie tylko do amatorskiej jazdy. Jeszcze nie tak dawno był w każdej grupie shimano. Ta firma wylansowala nowy standard, czy lepszy to trudno powiedzieć. Trudno bo teraz octalink jest w grupach tańszych (pewnie niejednokrotnie części z niższych grup shimano praktycznie nie różnią się od wcześniejszych z wyższych, po prostu miewaja trochę inny kolor czy napisy i są często po prostu "przygarnięte" przez niższe grupy) i przez to jako technologia i konstrukcja nie jest rozwijany. Sam suport ht2 wykazuje iluzoryczne różnice, czy jest to ht2 deore czy xtr. Co do sztywności korb systemu ht2 też opinie bywają skrajne nawet wobec jednego modelu

2. Wkład octalink będzie dostępny w cenie niższej niż tanie suporty ht2

3. Jako standard mocowania na wielowypust chyba ma mniejszą przyszłość niż podobna konstrukcja konkurencji czyli isis, bo isis był i jest jednak w ofercie korb różnych producentów, octalink raczej tylko w shimano.

Ciastek81 - korba deore ze zintegrowaną osią korzysta z suportu ht2 ale nie ma pusych ramion.

Hollowtech - ramię korby "puste" w środku

Hollowtech II - ramię korby "puste" w środku + zintegrowana oś suportu

no i trzeci typ: zintegrowana oś, zewnętrzne łożyska, bez "pustych" ramion; samo shimano nazywa to "konstrukcja z 2 elementów z systemem łożysk przyczepnych".

W praktyce w sklepach internetowych, w serwisie aukcyjnym, nawet na tym forum nie każdy rozróżnia typ 2 i typ 3, nazywając to po prostu h2.

To są jednak dwa osobne, aczkolwiek bardzo podobne systemy- dla porządku należy jednak o tym wspomnieć.

Przykłady:

ad 1. fc-m752, fc-m572, fc-m470

ad 2. fc-m770, fc-m660, fc-m582

ad 3. fc-3450, fc-m590, fc-m532

No to przyznaje się bez bicia, że tej trzeciej opcji nie byłem świadom (chyba częściej zacznę czytać literaturę fachową).

Choć dla mnie to niezrozumiały "patent". No i jak jest ze sztywnością takiego układu :icon_question:

Tak przy okazji znalazłem jeszcze taką ofertę:

http://www.bikestacja.pl/korby-shimano-m521-443222-175mm-p-2866.html?cPath=681_30_54_113

Warto więc zapytać się nawet w najbliższym sklepie czy mogą sprawdzić dostępność korb HT na Octalink w Shimano Polska.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...