BikeBob Napisano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Witam, z braku wiedzy teoretycznej i praktycznej w tym temacie zwracam się do Was o pomoc w porównaniu korb Shimano ALIVIO model FC M410 i FC M411. Z tego co już zdołałem się dowiedzieć z netu widzę, że: - występują z mocowaniami na octalink i na kwadrat (nasuwa mi się, nie wiem czy słusznie że mocowanie na octalink byłoby trwalsze choćby patrząc na mocowanie w samochodach półosi do przegubów też na wielowpust ale może się mylę i w rowerach działa to jakoś inaczej)stąd też pytanie do Was jak to jest z tym mocowanie co lepsze? - występują tarcze 48/38/28 i takie mnie interesują (tu wiem z czym się to je jak to się mówi), - występują długości ramion 170mm i 175mm - pytanie czy rzeczywiście ten 1cm różnicy na średnicy ma rzeczywiście znaczenie i przekłada się jakoś na samą jazdę czy to np po mieście czy też w terenie typu beskidy?? To chyba tyle w temacie korb. Nie chciałbym nawalać zbędnej ilości tematów więc przy okazji korb spytam o suporty do tych korb. Jakie polecilibyście, z suportów na maszynowych łożyskach z miskami nie plastikowymi?? tutaj dodatkowo zapytam serwisantów rowerowych o kwestię materiału misek do suportów jakie lepsze alu czy stalowe (czy np alu nie zakleszczają się pod dokręcenia w aluminiowej ramie??) ?? ,o wagę tutaj nie pytam bo wiadomo jak jest. Na chwilę obecną to tyle moich wątpliwości. aha może to na wstępie powinno być ale wpiszę już tutaj chodzi mi o zmontowanie nowego napędu na bazie Alivio do roweru do jazdy na codzień tzw wszędzie oraz na co miesięczne wypady na Jurę czy Beskidy - myślę że Alivio spokojnie do tego mi wystarczy. Chyba że macie jakieś propozycję porównywalnego osprzętu np ze SRAMa (na tym się nie znam kompletnie). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 FC-M410 to korby do MTB, 411 do rowerów trekingowych (48 zębów w największej zębatce). Trzeba wybrać suport dedykowany do wybranej korby, najlepiej też Shimano. Do codziennej jazdy wystarczy, chociaż system Octalink (korba + suport) mają łożyska małej średnicy i mogą się szybko zużyć. System ten zapewnia jednak większą sztywność korby, czyli duży nacisk na pedały i korbę nie powoduje ugięć na suporcie i strat energii. Lepszym rozwiązaniem są korby systemu Shimano HollowTech II, gdzie łożyska są wyprowadzone na zewnątrz (mają dużą średnicę, dobrą wytrzymałość i są szerzej rozstawione), a korby pozostają sztywne dzięki mocowaniu na wielowpust i stałemu połączeniu prawej korby z osią. Najtańsza korba tego systemu (Deore) razem z suportem kosztuje ok. 210 zł. Dłuższe ramiona korb są dla osób o długich nogach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 20 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Wielkość blatów zalezy od cebie chcesz 48 proszę bardzo, długość korb od twojego wzrostu. Rodzaj mocowanie hmmm na pewno octa jest sztywniejszy ale tracona tu energia jest nie porównywalnie mniejsza niz np. na samym amorze. Kwadrat natomiast jest dużo tańszy. Co do wytrzymałości mocowań kwadratu i octa to moim zdnaniem sa porównywalne. jak sie nie umiejętnie uzywa to wszystko złapie luz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikeBob Napisano 20 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Bardzo Wam dziękuję za odpowiedź w tym temacie. Dzięki temu wiem że jednak szukam korby wytrzymalszej na HollowTech II na octalink. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Mylisz pojęcia. Albo hollowtech II (zewnętrzne łożyska, zintegrowana oś i puste ramiona) albo octalink (czyli łożyska suportu schowane w mufie, ramiona odseparowane). Jest jeszcze rozwiązanie bardzo zbliżone do h2, ale ściśle rzecz biorąc h2 nie będące (np deore fc-m590) z racji na zwykłe (nie puste) ramiona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikeBob Napisano 21 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Zauważyłem dziś dopiero ten błąd słowny. Różnicę widzę między hollow tech a octalink. Poprostu wdarły się oba słowa w jedno zdanie. Oczywiście chodziło mi tylko o słowa hollow tech 2. To rozwiązanie jest dla mnie satysfakcjonujące w 100%. Temat myślę że może zostać zamknięty przez admina. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 21 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Jeżlei masz stara rame wypada zrobić plan mufy bo w ht2 łożyska sa raczej wrażliwe na wszelkie nierówności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.