Skocz do zawartości

[rower XC] Jaki zakupić do 2500 zł ?

Lvcas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

chciałbym zakupić rower XC do 2,5 tys. zł. Więcej nie chciałbym dawać za rower.

Jeżdżę w lekkim terenie i po ubitych drogach, czasami po mieście.

Chciałbym także mieć tam hydraulikę, oraz chciałbym poznać opinie o hamulcach hydraulicznych i różnicach pomiędzy zwykłymi tarczówkami.

Czekam na odpowiedzi

Napisano

W cenie do 2,5K brałbym Cube Attention z Dartem3. Jest trochę droższy ale płacąc kartą w Ski Teamie masz -10% i jesteś w cenie.

Godny uwagi również Unibike Flite i wspomniany wyżej A4

Jeździłem jakieś 10 lat na V-kach, od lat 5 na dyskach.

I choć na co dzień w 100% nie wykorzystuję zalet tarcz to i tak warto dla samej kultury pracy. Natomiast w terenie sprawdzają się znakomicie, większa kontrola i pewność hamowania, no i działają jak się obręcz w błocie zapaćka, V-ki wtedy kuleją.

Napisano

A dlaczego akurat A4 skoro za podobne pieniądze kupi się A6 z rocznika 2010 na Deore z amorkiem Rock Shox Dart 2?

Scotta bym sobie darowałm, to tu dopłaca się też do nazwy, a osprzęt gorszy.

Attention też jest fajnym (i ładnym) rowerkiem, szkoda, że mu dali Alivio z przodu, a nie Deore ;) Ja stawiam na pierwszym miejscu A6 z 2010, później Cube i na końcu Scotta, choć tego to w sumie wcale nie stawiam :P Oczywiście pod względem osprzętu.

Napisano

Dzisiaj polecono mi rower specjalized za 3 000 zł. Nie pamiętam dokładnie modelu.

Co ogólnie o nich sądzicie?

Napisano

Bardzo dobre rowery, niestety Specialized się ceni, więc rowery są nieco gorzej wyposażone niż konkurencja w tej samej cenie.

Napisano

Specialized to świetna firma, robią super ramy. Ale w tej cenie moim zdaniem nie warto się pakować w tę firmę, ponieważ płacisz grubą kasę za nalepkę, a dostajesz średnią ramę i słaby osprzęt. A w Krossie masz średnią ramę oraz dobry osprzęt.

Napisano
Specialized to świetna firma, robią super ramy. Ale w tej cenie moim zdaniem nie warto się pakować w tę firmę, ponieważ płacisz grubą kasę za nalepkę

Jak widzę, nie każdy rozumie, co to jest porządny rower, ale tak też bywa ...

Napisano

Trochę szkoda mi dać te 3000 zł na rower...

Gość jak mu powiedziałem, że krossa level a6 mam zamiar kupić, to mówił, że przy tym specialized kross się chowa. specialized bije go na głowę.

Napisano

przy tym specialized kross się chowa. specialized bije go na głowę.

Żeby to stwierdzić musielibyśmy znać model tego speca.

Napisano

Trochę szkoda mi dać te 3000 zł na rower...

Gość jak mu powiedziałem, że krossa level a6 mam zamiar kupić, to mówił, że przy tym specialized kross się chowa. specialized bije go na głowę.

Pamiętaj, że taki tekst mówi KAŻDY sprzedawca by zareklamować produkt, który chce sprzedać ;) Nie umniejszając jakości Specialized, ale to też jest chwyt marketingowy ze strony sprzedawcy ;)

Napisano

Jeśli porównać Speca Hardrock Pro Disc do Krossa A6 2011 , to nie widzę jakieś szczególnej przewagi osprzętu Krossa, różnica w cenie też raczej niewielka.

Praktyczna różnica to manetki/przerzutka Alivio 9 speed / Deore z Krosa - różnica w pracy będzie raczej niezauważalna, innych różnic nie ma ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...