Skocz do zawartości

[Tylne koło] Dziwny dźwięk podczas kręcenia kołem „na sucho”

vcore

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kolejna rzecz która mnie nieco niepokoi, po rozkręceniu tylnego koła (napędzeniu), podczas gdy jest ono uniesione to z okolic tylnej piasty dochodzi dziwny dźwięk, nie jest to metaliczne ocieranie, bardziej przypomina to przytłumiony odgłos tarcia gumy o śliską powierzchnie. Dźwięk ten wydobywa się tylko w momencie gdy korba jest „w spoczynku” czyli kręci się same koło a tylna zębatka stoi w miejscu. Sytuacja występuje co jakiś czas, nie za każdym razem. Nie są wyczuwalne żadne wibracje, wykluczyłem hamulec jako przyczynę, została więc tylna zębatka i piasta… Problem nie występuje podczas jazdy, a jedynie podczas kręcenia kołem w trybie „serwisowym”. Poczytałem trochę i możliwe że uszczelka w piaście wymaga nasmarowania… Możliwe? A może w ogóle się tym nie przejmować?

Dodam też że dźwięk nie jest ciągły, tzn. Występuje tylko raz podczas każdego obrotu

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

A cóżże za piaste tak skrywa twoje rowerowe rusztowanie ?? domniemam ze jest uszczelnienie któro w tanich piastach tak sobie lubi rozmawiać z bikerem ;) Moje badziewne koło tak ma :D

Napisano

Jeśli dobrze zrozumiałem temat to spróbuj w kasecie biegów pogrzebać..

A ten dźwięk ci jakoś szczegulnie przeszkadza.? czy tylko irytuje.?

heh.xd

Myśle ze to nie powinno jakimś znaczym stopniu zaszkodzić rowerowi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...