vcore Napisano 19 Kwietnia 2011 Napisano 19 Kwietnia 2011 Kolejna rzecz która mnie nieco niepokoi, po rozkręceniu tylnego koła (napędzeniu), podczas gdy jest ono uniesione to z okolic tylnej piasty dochodzi dziwny dźwięk, nie jest to metaliczne ocieranie, bardziej przypomina to przytłumiony odgłos tarcia gumy o śliską powierzchnie. Dźwięk ten wydobywa się tylko w momencie gdy korba jest „w spoczynku” czyli kręci się same koło a tylna zębatka stoi w miejscu. Sytuacja występuje co jakiś czas, nie za każdym razem. Nie są wyczuwalne żadne wibracje, wykluczyłem hamulec jako przyczynę, została więc tylna zębatka i piasta… Problem nie występuje podczas jazdy, a jedynie podczas kręcenia kołem w trybie „serwisowym”. Poczytałem trochę i możliwe że uszczelka w piaście wymaga nasmarowania… Możliwe? A może w ogóle się tym nie przejmować? Dodam też że dźwięk nie jest ciągły, tzn. Występuje tylko raz podczas każdego obrotu Pozdrawiam
Mod Team Puklus Napisano 19 Kwietnia 2011 Mod Team Napisano 19 Kwietnia 2011 A cóżże za piaste tak skrywa twoje rowerowe rusztowanie ?? domniemam ze jest uszczelnienie któro w tanich piastach tak sobie lubi rozmawiać z bikerem Moje badziewne koło tak ma
vcore Napisano 19 Kwietnia 2011 Autor Napisano 19 Kwietnia 2011 Piasta to Abyss Disc Qr, z tego co wygooglowałem to raczej mało popularna…
Mod Team Puklus Napisano 19 Kwietnia 2011 Mod Team Napisano 19 Kwietnia 2011 A zapodaj jaką słitfocie tego cuda ...
bestia256 Napisano 20 Kwietnia 2011 Napisano 20 Kwietnia 2011 Jeśli dobrze zrozumiałem temat to spróbuj w kasecie biegów pogrzebać.. A ten dźwięk ci jakoś szczegulnie przeszkadza.? czy tylko irytuje.? heh.xd Myśle ze to nie powinno jakimś znaczym stopniu zaszkodzić rowerowi
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.