Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] Shimano SLX + kaseta 7

RAFAL10

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam w rowerze kasetę tylną z 7-oma trybami, do tego klamkomanetkę Shimano na 7 biegów. Tylna przerzutka Acera ma już spore luzy, ale działa nieźle. Jednak myślę na jej wymianą. Czy do takiego systemu będzie pasować SLX? Myślę, że ilość obsługiwanych trybów zależy od manetki, a nie od przerzutki? Prawda? Drugie pytanie dotyczy haka. Gdyby hak nowej przerzutki nie pasował do mojej ramy, to można bez problemu zamontować przrzutkę do starego haka?

Pozdrawiam.

Dzięki za odpowiedź. Czyli to, że SLX został zaprojektowany na 8/9 trybów nie przeszkadza współpracy z kasetą siedmiu trybów. A co jeszcze odnośnie tego haka? Jakby co, to w sklepach można kupić hak pasujący do ramy? Czy odkręcając przerzutkę od haka nie spowoduje to wyskoczenia sprężyny albo czegoś niedobrego? Może pytanie jest lamerskie, ale jeszcze przy tym nie grzebałem, bo nie miałem takiej potrzeby.

• Mod Team

Niewiedząc jaka masz rame moge tylko domniemywać, ale jeżeli masz hak w ramie wymienny, zamontujesz tam każda nową czy stara przerzutkę klasy średniej niższej w góre. Problem by był z przerzutkami nie montowanymi na śrubę ale ... tego nikt normalny nie stosuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...