Skocz do zawartości

[piasta tylna] problem po zdjęciu koła

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Wczoraj chciałem się zabrać za łatanie uszkodzonej po przejażdżce dętki. Zdejmując zacisk zauważyłem że także oś piasty wraz z konusem i kontrą "zeszła" wraz z nim, tak że teraz nie mogę już zamocować osi piasty. Po stronie wolnobiegu luźna jest cześć na której jest konus i kontra. Teraz nie wiem co jest tego przyczyną, bo wcześniej wszystko było ok, żadnych luzów. Czy przyczyną może być za mała ilość smaru na kulkach? Co teraz muszę z tym zrobić?

• Mod Team
Napisano

Przepraszam za jakość zdjęć, właśnie dlatego nie chciałem od razu zamieszczać zdjęć.

http://img576.imageshack.us/g/dsc00220h.jpg/

Na ostatnim zdjęciu widać tę luźną część od strony wolnobiegu.

No co ty chcesz no trawka wyszła bardzo ładnie ostro i w ogole ... :P

Tez mam wrażenie ze oś jest nie tyle pęknięta co złamana.

Napisano

Rzeczywiście jest złamana. To teraz wystarczy wymienić tylko oś czy konieczna będzie wymiana całej piasty?

Czy złamanie osi piasty w ogóle mogło wyniknąć z mojej winy czy raczej powodem złamania jest jej kiepska jakość (piasta fabryczna w Hexagonie V4)?

• Mod Team
Napisano

Polecam kupić oś pełną i zakręcić na nakrętki. O drążona jest dużo sztywniejsza dlatego sie łamie. Pełna sie wygnie. Niestety wolnobieg to takie zuo gdzie nie symetrycznie są obciążone łożyska i oś więc sa problemy z tymi częściami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...