Skocz do zawartości

[łańcuch]zakuwanie łańcucha z rozkręcanym pinem

andstopa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

mam kłopot z wymianą łańcucha (rower singlespeed więc powinno być łatwo).

Zakupiłem łańcuch SUN RACE CNX-46. Na pewno muszę go skrócić ale z tym sobie poradzę.

Problem jest z jego zakuciu. Do łańcucha dołączony jest fikuśny pin z nacięciem, rozkręcany na połowie długości (robią się wtedy 2 małe pinki).

Zakuwał ktoś coś takiego? Domyślam się, że to jakiś magiczny patent umożliwiający wielokrotne rozkuwanie-zakuwanie ale na razie chciałbym zakuć...

A może normalnie wcisnąć go zakuwarką/imadłem? Po co ten ficzer z rozkręcaniem?

Wolałbym nie kupować specjalnie spinki skoro dali ten pin.

Za wszelką pomoc wielkie dzięki,

Pozdrawiam.

To jest swożeń do zakucia łańcucha składa się z części węższej potem jest nacięcie i właściwy swożeń. Wsuwasz tą częścią weższa która luźno wejdzie w oczko łańcucha potem zakuwasz skuwaczem i odłamujesz tą cześć która wystaje, po to ma to nacięcie żeby równo odłamać.

Jak kolega w drugim poście wyjaśnił, z tą różnicą, że Ty pozostałości nie odłamujesz, a wykręcasz.

Masz dwa ogniwa (wąskie i szerokie) i masz sworzeń. Łączysz ogniwa, wsuwasz sworzeń w połączone ogniwa (najpierw wchodzi ta dłuższa część z zewnętrznym gwintem, nazwijmy ją - prowadnicą), następnie wciskasz część zwaną sworzniem właściwym skuwaczem, a na koniec wykręcasz tę część z gwintem zewnętrznym. No i jedziesz.

Po to jest ta część wykręcana, a nie odłamywana, byś mógł w przyszłości sobie pomóc gdyby przypadkiem sworzeń wysunął się za daleko i wypadł z ogniwa podczas rozkuwania.

Sworzeń, jak sworzeń :icon_wink:

Ok. To ma sens. Cześć przednia (niech będzie 'prowadnica') jest węższa i łatwo przechodzi przez oczko łączące ogniwa, część tylna już nie chce przejść (ręcznie) więc powinno być jak trzeba.

Jutro/pojutrze dostanę koło więc będę mógł skrócić i zakuć łańcuch.

Obu wam dziękuję i pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...