Maklejek Napisano 19 Kwietnia 2011 Napisano 19 Kwietnia 2011 Witam Chciałbym prosić o pomoc w doborze roweru męskiego, chyba MTB, który będzie solidny i wygodny. Cena max to 1200 zł, (ew. mam rezerwę 50 zł, ale już nic więcej), Moje wymiary to 176 cm wzrostu i 75 kg wagi. Chciałbym na tym rowerze jeździć głównie po Warszawie, czyli ścieżki rowerowe + asfalt, ale nie wykluczam, że czasem mógłbym się wybrać gdzieś w jazdę po terenach leśnych. Z tego co oglądałem w tej kategorii cenowej, widziałem jakieś Hexagony V4 KROSSA, ale jestem zupełnie zielony więc raczej czekam na propozycje. Pozdrawiam Merida MATTS 20V Zobaczyłem go w GO SPORCIE, obawiam się gdyż jest to rower supermarketowy, ale w okazyjnej cenie 999.99 zł Osprzęt tego z Go Sportu to Amortyzator: Suntour XCT V2 - skok 100 mm z blokadą skoku Napęd 21 przełożeń Przerzutka tył: Shimano Acera To wszystko co przeczytałem z gazetki, chyba jest to taki sam jak ten z allegro. http://allegro.pl/merida-matts-20-v-2010-od-merluk-i1572408153.html Proszę o opinię o tym rowerze, bo wygląda interesująco, w razie czego jutro zadzwonię lub pojadę do Go Sportu o dokładniejszą specyfikację, firma MERIDA jest chyba dość znaną Marką ?
PopaY Napisano 19 Kwietnia 2011 Napisano 19 Kwietnia 2011 Matts 20V złym wyborem nie będzie, ale proponuję Ci ten http://allegro.pl/schwinn-mesa-model-2010-r-wyprzedaz-lublin-i1561366509.html - nieco lepszy od wybranego przez Ciebie
Maklejek Napisano 19 Kwietnia 2011 Autor Napisano 19 Kwietnia 2011 Matts 20V złym wyborem nie będzie, ale proponuję Ci ten http://allegro.pl/schwinn-mesa-model-2010-r-wyprzedaz-lublin-i1561366509.html - nieco lepszy od wybranego przez Ciebie No rozumiem, ale różnica cenowa między tym Mattsem 20V, a Schwinnem wskazanym przez Ciebie to 300 zł, czy ten drugi jest tylko "nieco" lepszy, czy też rzeczywiście warto dołożyć bo ma lepszy osprzęt ? Bo z tego co porównuję to amor jest ten sam, za to różnią się np. przerzutki. I czy 19" będzie dla mnie odpowiednie ? Przypomnę, że mam tylko 176 cm wzrostu
PopaY Napisano 19 Kwietnia 2011 Napisano 19 Kwietnia 2011 Np. napęd lub opony lepsze ma Mesa. Geometria ramy również jest bardziej uniwersalna niż Meridy. A gdzie Ty widzisz 300zł??? Ja widzę różnicę 170zł... Jeśli chcesz Meridę, bo jest "Meridą" to przecież nikt Ci nie zabroni. Staram się tylko doradzić Ci, że w niewiele większych pieniądzach możesz mieć lepszy rower. Dla Ciebie najlepszą ramą była by rama 18", ale najlepiej byś zrobił gdybyś się przymierzył.
Maklejek Napisano 19 Kwietnia 2011 Autor Napisano 19 Kwietnia 2011 Oczywiście, już tłumaczę, bo być może się myle, w GO SPORCIE cena to 999 zł, będę tam jutro (już dzisiaj czyli w środę) i potwierdzę, czy jest to ta sama specyfikacja techniczna, co tego z allegro. I dziękuję za rady, piszę tak tylko dlatego, że nie chcę mi się w bawełnę pakować słów, a szukam konkretnych rad, jestem w 100 % wdzięczny!
PopaY Napisano 20 Kwietnia 2011 Napisano 20 Kwietnia 2011 Za 999zł to będzie prawdopodobnie rocznik 2009, bo to jest bardzo niska cena jak za ten model roweru. Stawiam albo rocznik 2009, albo jakieś uszkodzenie
goncian Napisano 20 Kwietnia 2011 Napisano 20 Kwietnia 2011 Chciałbym prosić o pomoc w doborze roweru męskiego, chyba MTB, który będzie solidny i wygodny.Chciałbym na tym rowerze jeździć głównie po Warszawie, czyli ścieżki rowerowe + asfalt, ale nie wykluczam, że czasem mógłbym się wybrać gdzieś w jazdę po terenach leśnych. Dla dygresji, chciałbym zapytać, dlaczego koniecznie chcesz jeździć głównie po ścieżkach i asfalcie rowerem MTB? Czy te niewykluczone tereny leśne (drogi czy dróżki) są decydujące? Z samego założenia, rowery te nie są najlepsze do planowanego przez Ciebie przeznaczenia. Na utwardzonych nawierzchniach można oczywiście na siłę jeździć wszystkim, ale bezapelacyjnie wygodniej i z mniejszym nakładem sił, będzie Ci się jeździć rowerami na kołach 28” np. typu cross lub city/trekking. Postawiłem Ci to pytanie nieprzypadkowo, bo już wielokrotnie na tym forum, pojawiały się tematy, w których namiętnie rozpatrywano wybory rowerów absolutnie nieprzystających do deklarowanych założeń w zakresie przeznaczenia. Podłożem tego, dość często była niewiedza, ale czasami względy estetyczne i swoiście pojęta chęć kreowania swojego wizerunku.
Maklejek Napisano 20 Kwietnia 2011 Autor Napisano 20 Kwietnia 2011 No trochę za mało ścisło podałem sposób używania roweru, myślę że będzie to 70 miasto/30 las, przynajmniej tak podejrzewam, chodzi o to, że mieszkam w Wawrze i mam tu dużo terenu do jeżdzenia rekreacyjnego, z drugiej strony coś trekkingowego, co sprawdziłoby się jakoś na ścieżkach leśnych, (nie stromych zjazdach i hardcorze po konarach) też byłoby fajne. Co do Meridy Mattsa 20V, dzwoniłem pytałem się, jest to model z tego roku czyli 2011, z osprzętu który mi podał przez telefon też tak wynika, powiadają, że to taka przecena w M1 i akcja promocyjna, jeśli wszystko się zgadza to 1000 zł za ten rower to chyba rzeczywiście niezła okazja ? Pozdrawiam
karo5 Napisano 20 Kwietnia 2011 Napisano 20 Kwietnia 2011 Jako, że jest to mój pierwszy post na forum chciałbym się przywitać i jednocześnie przeprosić, że wcinam się w wątek, ale mam podobny problem co kolega powyżej. Również jestem zainteresowany tym rowerem i nie wiem czy jest on dla mnie dobry. Jeżdżę tak około 60% po drogach nieutwardzonych i 40% po asfalcie. Mam do wydania około 1000 zł. Z innych rowerów wpadł mi w oko jeszcze B'twin 5.2. W tej chwilii jeżdżę rowerem Magnum Andros, ale myślę, że nie jest on już dla mnie odpowiedni. Mam 174 cm i ważę 70kg.
Maklejek Napisano 21 Kwietnia 2011 Autor Napisano 21 Kwietnia 2011 Przeszukując allegro, wpadłem jeszcze na taką ofertę, używanego ale chyba w dobrym stanie http://allegro.pl/kellys-magic-deore-alivio-warto-i1558924599.html czy rzeczywiście "warto" ?
lukeero Napisano 21 Kwietnia 2011 Napisano 21 Kwietnia 2011 Jak dla mnie nie wart +100zł i masz Kross Level A2, o wiele lepszy od poprzedników.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.