Skocz do zawartości

[kasety+łańcuch] krótkie pytanie

MMMAAACCC7

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie

poszukuję kasety 7 rzędowej ale mam co do niej jedno zasadnicze kryterium nie do roziwązania [co sklep to inaczej twierdzą]

a mianowicie mam już łańcuch ug51 i z jaką kasetą będzie najlepiej współpracować, dostępne typy to

-sram pg 730

-hg30

-hg50

dodam że korba będzie truvativ

Łańcuch jest w starym systemie UniGlide. Z podanymi kasetami współdziałać będzie moim zdaniem na porównywalnym poziome. Sugeruję więc kupić kasetę tańszą/o lepszym stopniowaniu/lżejszą/ładniejszą. Kryterium wybierz sam, dla tego łańcucha to nie ma i tak znaczenia.

Po rozciągnięciu tego łańcucha (w tym jest akurat "dobry"- szybko to nastąpi) kup drugi lepszy łańcuch. Jeżeli z shimano to niech to będzie chociaż łańcuch hg50 lub hg40.

Ten łańcuch jest chyba z grupy Tourney, więc choćby z tego względu nieprzeznaczony do ostrego katowania. Nie ma jednak powodu, by nie przeżył sezonu "tourneyowej" jazdy :-)

Co do kasety - tak wygląda HG-30/7sp. po 20 tys. km.

http://img811.imageshack.us/i/kaseta.jpg

Przeżyła trzy łańcuchy (nie pamiętam typu, ale nie wyższe niż HG40), a aktualnie na czwartym (HG50), mocno używanym w drugim bicyklu, zakatowuję napęd na śmierć :-)

spróbuję jutro załatwić wymianę, a nóż widelec się uda wyumienić, zamiast tego ug wezmę hg50

choć jak ich znam to nie będą chcieli wogóle ze mna rozmawiać-nie dałem im zarobić, bo nikt by nie dał [centrowanie 2 kól za 150?!-chore...]

EDIT: w sezon trzaskam pow 15kkm

• Mod Team

Ten łańcuch jest chyba z grupy Tourney, więc choćby z tego względu nieprzeznaczony do ostrego katowania. Nie ma jednak powodu, by nie przeżył sezonu "tourneyowej" jazdy :-)

Co do kasety - tak wygląda HG-30/7sp. po 20 tys. km.

http://img811.imageshack.us/i/kaseta.jpg

Przeżyła trzy łańcuchy (nie pamiętam typu, ale nie wyższe niż HG40), a aktualnie na czwartym (HG50), mocno używanym w drugim bicyklu, zakatowuję napęd na śmierć :-)

Całkiem niezłe sie trzyma jak na 20kkm, jeżdżone po asfalcie głownie ?? Ja sobie kiedyś kupilem fajny lancuch ... 700 km naciagna sie jak gumka od kaleson izjadł mi 3 zebatyki w kasecie :wallbash: :wallbash:

Przy mojej jeździe kasety wyciągają przebiegi 5-7kkm, obecna sie już kończy ale jeźdze w trunym terenie głownie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...