Skocz do zawartości

[opony] Schwalbe Rocket Ron - wtf...

Zarax

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Od kilka dni posiadam Kellys Scarpe 2011 w których są oponki Schwalbe Rocket Ron. O takie: http://img05.allegroimg.pl/photos/oryginal/15/47/36/60/1547366012

Cena tych opon to około 80-150zł (róznie jest na allegro, z reszta juz nie pamietam, ale to niewazne..)

Jeżdzilem glownie na asfalcie. Ogólnie jakieś 105km asfalt, 20km teren. Slyszalem ze opony spisuja sie znakomicie w terenie. Moge rowniez szczerze to powiedziec o asfalcie. No ale... przejechałem te 120km z czego wiekszosc to asfalty, chodniki... i ku moim zdziwieniu środek bierznika miejscami już całkowicie zjechany, a miejscami jakies 3mm około (MAX). Reszta bierznika, boki itd. w jak najlepszym porządku. No ale czy to normalne? 100km asfalt i juz bieznika na srodku prawie nie ma? W innym temacie czytałem ze wytrzymują dużo więcej na asfalcie.

ps. jakieś opony polecicie do 50zł typowo asfalt i troszkę teren (naprawdę nie dużo)

Napisano

Rzeczywiscie to bardzo dziwne zeby po tak krótkim czasie bieznik został "zjechany".

Osobiscie mam tansze Smart Sam i przejechałem juz na nich ok 400km po asfalcie ,ale bieznik jest jeszcze w miarę do jazdy. Jeśli są na gwarancji próbuj negocjować choc wątpię ,że to uznają (tzn. będą szukali twojej winy zdarcia tych opon)

Napisano

Za niskie, za wysokie cisnienie i zbyt duza waga.

Moj RR 2.1 na tyle po 4.7k km wyglada dobrze, ale waze 58-62kg. Jakies 800km przejechane asfaltem. No tubes w dodatku wiec jezdzilem bez gumek.

Napisano

RR=Racing Ralph? To zupełnie inna bajka, Rocket Ron z tyłu znika w oczach. Ja po 800 czy tam 1000km, zniknięciu 1/4 bieżnika (nie było widać zagłębień na tych dużych klockach) i 3 kapciach dałem sobie spokój z RoRo z tyłu. Opona fajna ale na z przodu, jako napędowa ma za miękką mieszankę i za wysoki bieżnik.

Wytrzymała i tania, IRC Mythos Slick, poszukaj na allegro. Na asfalt i nie wymagające ścieżki powinna być idealna, ew. Conti Race King w drucie.

Napisano

dziwne ze przod i tył tak samo sie zjechał poleciłbym ci kenede karme ale znika mi w oczach chodz wszyscy piszą ze dużo wytrzyma.

Napisano

RR=Racing Ralph? To zupełnie inna bajka, Rocket Ron z tyłu znika w oczach. Ja po 800 czy tam 1000km, zniknięciu 1/4 bieżnika (nie było widać zagłębień na tych dużych klockach) i 3 kapciach dałem sobie spokój z RoRo z tyłu. Opona fajna ale na z przodu, jako napędowa ma za miękką mieszankę i za wysoki bieżnik.

Wytrzymała i tania, IRC Mythos Slick, poszukaj na allegro. Na asfalt i nie wymagające ścieżki powinna być idealna, ew. Conti Race King w drucie.

Dawno nie bylem, RoRo ;) Moj blad. Wrzucilbym fotki, ale bike daleko.

Napisano

Z Rocket Ronem na przodzie przejeździłem całą zimę i kawałek letniego sezonu. W zimie od grudnia do marca wypadło jakieś 1600 km. W większości był to asfalt i choć widać ubytek mieszanki to nie jest tragicznie. Nie ma mowy aby w ciągu 100 km zjechać środkowe klocki.

Moja waga to około 100 z kawałkiem ale wiadomo że na tyle opona inaczej się zachowuje. Z tyłu wybrałem Racing Ralph i też jakoś się trzyma.

Napisano

Tak wiem, ale mialem je od razu z zakupem roweru. Dorzucę dziś zdjęcie tych opon. Jestem po prostu załamany tym, że już są zjechane na środku (boki są w 100% dobrym stanie)

Napisano

ja mam RoRo 1,85 evo i ma już prawie 1,5kkm z czego jakieś 60% asfalt i myślę że 95% bieżnika mam ale wszystko zależy od stylu jazdy kiedyś miałem RaRa i znikły mi po około 200km ale nie szanowałem ich tak jak teraz inne i tak cały tamten sezon (około 12kkm) przejechałem na NN2,25 evo łącznie z treningami szosowymi ale wyznaje zasadę że kto hamuje ten przegrywa i użycie hamulca uważam za krok ostateczny

Napisano

oj, kolego ostro hamujesz, za ostro... jesli masz w swoim kellys dwustopniowe hamulce, to korzystaj z drugiej opcji a w szczegolnych wypadkach wlaczaj ostre hamowanie... sam tak jezdzilem na poczatku, jak wariat, popisowo hamujac, w ostatniej chwili... a jesli nie mozesz za bardzo sam nad tym panowac, to polej sobie tarcze plynem finish linem czerwonym i bedziesz hamowal mniej skutecznie :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...