cayus Napisano 31 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Jest dokładnie rok i miesiąc od zakupu na razie ramy jeszcze nie wysłałem - ekspertyzę dostałem na podstawie zdjęć ramy od jednego z ludziów z transrower ramę odeślę do nich w przyszłym tygodniu ale na wymianę nie mam co liczyć zresztą już wymienuona na coś innego - zapodam jutro fotkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tonto Napisano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Witajcie, chciałbym prosić was o radę. Mam możliwośc kupna roweru Kands Energy 1300 od znajomego, konkretnie model ze zdjęcia. Cena: 550 zł Z wyposażenia pamiętam tyle: SHIMANO Alivio tył i Acera przód amortyzator SR SUNTOUR hamulce ALHONGA obręcze KANDS MAXXX dwukomorowe-wzmacniane Rama 21", co przy moim wzroście 187 cm wydaje się odpowiednim rozmiarem. Rower będzie mi służył do dojeżdżania do pracy, dziennie ok 20 km i czasami jakaś przejażdżka weekendowa. Głównie będzie jeździł po asfalcie i troszke po utwardzonych drogach polnych. Nie bede na nim jeździł w trudnym terenie, skakał, itp. nie moja bajka. Chciałbym rower za niewielkie pieniądze, do spokojnej, rekreacyjnej jazdy, ale też żeby się nie rozpadł po kilku przejazdach. Jako że jestem laikiem w tych sprawach, na rowerze nie jeżdżę od kilku lat, to proszę was o opinie. Dzięki z góry! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Rozpaść się tak od razu nie rozpadnie - choć sporo zależy od stanu wyjściowego :) Minusy: (w odniesieniu do dojazdów asfaltem do pracy) koła 26" a nie 28" , opony na oko też bardziej terenowe póki co, mniej zębów w tarczach korby w porównaniu do crossa czy trekkinga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tonto Napisano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Dzięki za odpowiedź! Stan wyjściowy roweru jest bdb. Rower ma dwa lata i nie był mocno eksploatowany, a wszystkie przeglądy robione na bieżąco.Nie ukrywam, że jak złapię bakcyla, to prawdopodobnie będę chciał kupić w przyszłym roku jakiś lepszy rower i nowy, a ten chciałbym mieć tak na dotarcie się i przekonanie czy tego bakcyla rzeczywiście złapię. Choć myślę, że się od jazdy na rowerze uzależnię, bo ostatnio mialem okazje troche pojeździć w weekend i nie chciało mi się z roweru schodzić. A teraz ogranicza mnie też trochę budżet, dlatego szukam czegoś w miarę taniego, do kwoty 600 zł. Ewentualnie jakie inne modele są godne polecenia w tej cenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Jak masz za takie pieniądze pewniaka to się nie zastanawiaj zbyt długo, żeby się kumpel nie rozmyślił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jock3r Napisano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Kupujesz chyba od pewnego człowieka, więc raczej nic przed tobą nie zataił. Jeśli jest wszystko ok, to możesz go kupić za takie pieniądze, pojeździć i na następny sezon z większym budżetem kupić jakiegoś krossa np. Kands Maestro czy Lazaro v3. Ja na zimę kupiłem energy 1300 2013 na tarczach za 400 zł. W sumie śmieszne pieniądze jak za taki rower, aczkolwiek rama na mnie za duża troszkę.. Ale w sumie po za wymianą 2 linek, pedałów (1 pękł z mojej winy.. ) i niedługo sztycy, która się luzuje i skrzypi to jestem zadowolony z roweru. Jak jest okazja na miejscu to warto brać, bo na odległość to różnie może być a kolega byle g.. nie powinien Ci wcisnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KryMar1983 Napisano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 U mnie po raz kolejny mufa się "wysypała" klej CX80 puścił i suport wychodzi, to już koniec Kandsa bo tylko rama z niego została...[emoji26] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tonto Napisano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Dzięki za porady, rower zakupiony Oby służył dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayus Napisano 8 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 (edytowane) zresztą już wymieniona na coś innego - zapodam jutro fotkę może nie w terminie ale wrzucam Edytowane 8 Sierpnia 2015 przez cayus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 8 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 za mala rama? wnosze po extremalnie wysunietej sztycy... pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayus Napisano 8 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 ani rama mała ani sztyca ekstremalna rama L - wzrost 180 - sztyca 400 - kiera raczej pójdzie podkładkę wyżej bo po ugięciu amorka dosyć nisko wisi jak dla mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 bo po ugięciu amorka dosyć nisko wisi jak dla mnie Teraz wisi jak najbardziej OK ... to w Kandsie waliła w kosmos i siedziałeś na nim jak na stołku przy barze Z drugiej strony przesiadłeś się z roweru typu ATB na bardziej wyspecjalizowany AM/Enduro. W związku z tym pytanie ... jaki skok ma amortyzator ? Primal z tego co pamiętam był konstruowany na skok 120-160 mm tak właściwie najbardziej mu leżą okolice 140 mm Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayus Napisano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 (edytowane) epicon przestawiony na 140mm a co do kierownicy - przez dłuższy czas jeździłem z amorem 80mm i mostkiem ustawionym na -7' bez podkładek potem był amorek 100mm i mostek w górę + podkładka a teraz przy dużo krótszej główce ramy wydaje mi się ciut nisko Edytowane 13 Sierpnia 2015 przez cayus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
januszkolarstwa Napisano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 Chciałbym wymieć amor w Kandsie 1300 na sztywny widelec. Mam ramę 21'. Czy taki będzie dobry? http://ctbike.pl/force-mtb-widelec-rowerowy-sztywny-v-b-disc.html Nie mam pojęcia jaką długość powinien mieć sztywny widelec, aby zachować geometrię roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafaells Napisano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 siema, @cayus widzę, że podjąłeś fajną decyzję, ja też mierzę w podobny sprzęt tj. hornet. mogę spytać ile finalnie cię to kosztowało zł? sam składałeś czy gotowca kupiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 @@januszkolarstwa, Zmierz wysokość amortyzatora od osi koła do szczytu korony ... Widelec sztywny ze względu na SAG ( wstępne ugięcie) amortyzatora może być w tym wymiarze o jakieś 15 - 20 mm krótszy. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 januszkolarstwa, jesli pod tarcze to rowaz ten widel: http://allegro.pl/sztywny-widelec-saso-29-alu-lekki-nowy-i5609521291.html. jak pod falki to mosso M3 bedie ok, kolega z tego forum ma je dostepne: http://allegro.pl/mosso-m3-widelec-sztywny-26-27-5-28-29er-gratis-i5601925565.html . pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafaells Napisano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 witam, czy orientuje się ktoś z was jakiej średnicy są piwoty w tylnym hamulcu kands energy 1300 - zgubiłem gdzieś jeden i jeżdżę bez hammulca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayus Napisano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 najłatwiej jakbyś sam zmierzył nie uważasz? przesiadka na primala z kandsa wymagała: nowa sztyca + zacisk, pancerze i linki, stery no i przestawienie epicona na 140mm koszt wyszedł jak sądzę w okolicach 900pln Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafaells Napisano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 @ cayus...plus rama zmierzę, zaraz to zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayus Napisano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 rama - to rozumie się samo przez się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarQ522 Napisano 8 Września 2015 Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Hej! Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad kupnem roweru, trafiłem na ten temat i przeczytałem chyba wszystkie 72 posty xD Po przeczytaniu tony waszych postów stwierdziłem że jestem zdecydowany i tutaj zgłaszam się do Was z kilkoma pytaniami. http://allegro.pl/rower-gorski-energy-1300-alivio-ostatnie-sztuki-i5653745481.html - Co myślicie o takim osprzęcie? Pytam, bo zauważyłem że w różnych wersjach tego roweru jest troszkę inny osprzęt. 1100zł to najtaniej jak udało mi się znaleźć, a z kasą u mnie średnio, bo nie zarabiam kokosów :c Do tego myślałem, aby wymienić opony na Continentale Race King 2.0 bądź 2.2, ale to dopiero w kolejnym miesiącu. Koszt takich oponek z tego co pamietam to koło stówki za komplet. Do tego oczywiście chce wymienic pedała, bo z tego co pamiętam oryginalne są nieciekawe... myślałem zwykłych tanich aluminiowych aby starczyły mi na kilka miesięcy, myślicie że zwykłe aluminiowe pedała za 3 dychy wystarczą na jakiś czas? Poza tym jeśli z gripami będzie tak źle jak słyszałem to myślałem o Boplightach w wersji Race - http://allegro.pl/chwyty-kierownicy-boplight-race-100mm-3-kolory-15g-i4847411076.html Oczywiscie zarówno pedała jak i gripy będę wymieniał na wiosnę albo na zimę jeśli kasa dopiszę No i do tego takie oto rękawice - http://allegro.pl/super-meskie-rekawice-rowerowe-pelne-palce-kolory-i5598208381.html Za całość wyjdzie mi jakieś 1300zł w tym będę miał Kandsa energy 1300 z częściowym osprzętem alivio, dobrymi oponami i aluminiowymi, choć średniej jakości pedałami. Będe wdzięczny za jakieś opinie czy sugestie, bo jak tylko wypłata wpłynie na konto to zamawiam, jeśli nic się nie zmieni 3majcie się! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
calmate Napisano 8 Września 2015 Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Ja mam swojego na sprzedaż jeśli Cię interesuje używka, rama 21. Jeśli chodzi o całość: (pogrubione jest to co nie było seryjnie) ; d Specyfikacja: RAMA: KANDS aluminiowa HYDROFORMING TUBE AL6061 ROZMIAR RAMY: 21" KOLOR: czarno-zielony, białe golenie dolne amoztyzatora WIDELEC: SR SUNTOUR XCM SF-13 regulowany - 100 mm skoku z całkowitą blokadą skoku PRZEŁOŻENIA: 24 PRZERZUTKA PRZÓD: Shimano ALIVIO FD-412 PRZERZUTKA TYŁ: Shimano ALIVIO RD-M430 MANETKA PRZÓD: SLX SL-M670-I 2/3 rz. I-SPEC MANETKA TYŁ: Shimano Acera ST-M360 8rz. KORBY: Shimano FCM 311 z ramionami o długości 175mm 42-32-22 KASETA: Shimano ALIVIO CS-HG41 8-rzędowa PIASTA PRZÓD: Shimano HB-M475 Alivio/Deore 36 otworów (szprych), Central Lock, szybko-zamykacze PIASTA TYŁ: Shimano FH-M435 36 otworów (szprych), Central Lock, szybko-zamykacze OBRĘCZE: Aluminiowe dwukomorowe-wzmacniane KANDS MAXX OPONA PRZÓD: Kenda Kwest K193 26x 1,5 OPONA TYŁ: Kenda Kwest K193 26x 1,5 HAMULEC PRZÓD: Shimano Deore BR-M615 hydrauliczny HAMULEC TYŁ: Shimano BR-M416 mechaniczny KIEROWNICA: ZOOM aluminiowa, profilowana 600mm ŁAŃCUCH: SRAM PC-850 MOSTEK: ZOOM aluminiowy SZTYCA: ZOOM aluminiowa SIODŁO: VADER z otworem Wyposażenie dodatkowe: liczik SIGMA 1200, stopka boczna aluminiowa (regulowana), lampka tył MERIDA (LED), lampka przód MERIDA ALIEN (LED), dzwonek KROSS, sawka na ramę MERIDA F-BAG 0,8L osłona ramy pod łańcuch, sakwa pod siodło KELLYS, uchwyt na latarkę, błotniki przód/tył SIMPLA RAPTOR SET, uchwyt na bidon + bidon, opony 2x CST 26" x 1,95 szosowo-terenowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarQ522 Napisano 9 Września 2015 Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Sprawa wygląda tak, że mam 180cm wzrostu, jeżdże 50% asfalt 50% las i wydaje mi się, że rama 19" odpowiadałaby mi bardziej Poza tym Twój bike to bardziej szosowa wersja Kandsa niz potrzebuje, więc oponki tak czy inaczej bym musiał wymieniać A tak z ciekawości spytam - ile byś za niego chciał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
calmate Napisano 9 Września 2015 Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Rozumiem, oponki daje dwa komplety, te co były seryjnie 1.95" oraz właśnie bardziej pod szosę 1.5". Cena jaka mnie interesuje to coś koło 1300zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi