Skocz do zawartości

[Rower] Dobór przy wymianie sprzętu!

92nasti

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

może zacznę od tego jak aktualnie rower wygląda.

WfYy3.jpg

Ostatnio zainteresowałem się Downhillem oraz Freeraidem, dlatego też postanowiłem trochę zmienić swój rower. Na początek planuję zmianę hamulców na tarczowe oraz zmianę przednich amortyzatorów. Dlatego też prosiłbym o poradę odnośnie doboru hamulców oraz skoku na przodzie, te amortyzatory są sprężynowe, a ja wolałbym coś hydraulicznego. Sprzęt używany z Allegro.

Budżet myślę w granicach 500 zł na początek. Czekam na opinie, opony już wymieniłem na szersze.

Napisano

Ta rama nie będzie odpowiednia? Najpierw chciałbym zacząć od hamulców i przedniego amortyzatora, następnie dokupować kolejne części.

• Mod Team
Napisano

Głowk ramy pod 1"?

Przeciez to wszystko przy ostrej jeździe sie rozpadnie, jak nie 5-kilogramowa rama to koła, albo amor.

Polecam: sprzedać ten rower, uzbierać trochę kasy i od razu kupić coś sensownego.

Napisano

Sensownie ile mogę wołać za ten rower tak naocznie?

W sumie to sprzedaż odpada głównie dlatego że jak nie pojeżdżę na rowerze po lesie to jestem chory. Chciałem go składać powoli.

• Mod Team
Napisano

Głowk ramy pod 1"?

Przeciez to wszystko przy ostrej jeździe sie rozpadnie, jak nie 5-kilogramowa rama to koła, albo amor.

Polecam: sprzedać ten rower, uzbierać trochę kasy i od razu kupić coś sensownego.

Dokładnie tak. Ten rower nie jest wart żadnych inwestycji, bo wszystko w nim nadaje się do wymiany. Może wiele pieniędzy za niego nie dostaniesz (choć nigdy nie wiadomo), ale po dołożeniu jakichś oszczędności i pieniędzy, które miałbyś przeznaczyć na modernizację tego roweru, będziesz mógł kupić fajny, duuużo lżejszy od tego i wytrzymały rower.

Napisano

Niestety rower, który posiadasz nie nadaje się do sensownej rozbudowy a tym bardziej do uprawiania na nim jakichkolwiek sportów wyczynowych. Rozleci się po paru dniach przy okazji psując Ci zdrowie.

Ale żeby dodatkowo Cie przekonać. rama ma główkę 1" - nie kupisz pod nią żadnego działającego amortyzatora. Na pewno nie do zastosowań grawitacyjnych. Koła nie są przystosowane pod hamulce tarczowe, kupując hamulce musisz kupić koła. 500 wystarczy na jedna z tych rzeczy.

Proponowałbym raczej zakup jakiejś używanej dualówki. Cudów nie będzie, ale przynajmniej geometria będzie ok i możliwe, że wytrzyma dłużej niż Twój zapał do jazdy;) Przeszukaj allegro. Tak na szybko znalazłem coś takiego :

http://allegro.pl/super-dual-dirt-street-i1562513900.html

Napisano

A masz tylny amortyzator w swoim rowerze? To jest jedynie element ruchomy, który przy szybszej jeździe katapultuje Cie z roweru. Przypuszczam, że w Twojej okolicy nie ma (lub jeszcze nie widziałeś) prawdziwych tras FR/DH. Gdyby takie były na pewno nie zjechałbyś na nich tym rowerem i wiedziałbyś o czym mówię.

Aktualnie ważniejsza dla Ciebie będzie w miarę sensowna geometria. Rama z tylnym zawieszeniem, nadająca się do wyczynowej jazdy to koszt minimum 1000zł. Sama rama...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...