gufno93 Napisano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Witam, Mam problem z nowo zakupionym rowerem, kupiłem go jako używany i zauważyłem, że klocek ruchowy cały czas ociera o tarcze i to dosyć mocno. Czuć w czasie jazdy, a do prowadzenia roweru trzeba użyć wyczuwalnej siły(nie jakiejś dużej, ale czuć hamowanie). Hamulce są tarczowe z klockiem nieruchomym od strony koła. Pomyślałem, że można cały zacisk odsunąć od koła, ale skończyła się regulacja i dalej się nie da. Mógłbym sfrezować trochę obudowę(a raczej taki uchwyt/mocowanie na zacisk) w taki sposób, żeby się odsunęła od koła. Jak myślicie, to dobry pomysł? Nie wpłynie to jakoś na wytrzymałość tego elementu jeśli sfrezuje tego tak z 0,5mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czajnik Napisano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 podaj jaki to model hamulca, w wielu modelach klocek nieruchomy można odsunąć poprzez wykręcenie specjalnej śruby w zacisku hamulca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 18 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Jak chcesz odsunąć zacisk na zewnątrz daj jakieś podkładki między mocowanie na widelcu a adapter. Frezować lepiej nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gufno93 Napisano 18 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Zapomniałem dodać, że tarcza ociera też o samą obudowę, więc regulacja klocka nic nie da. W czasie jazdy, gdy nie pedałuje wyraźnie słyszę taki metaliczny dźwięk. Tarcza była trochę krzywa, ale naprostowałem ją i dalej ociera. Ew. mogę dać jakąś podkładkę między tarczę a widelec, ale nie wiem, czy to dobry pomysł. Tego uchwytu na klocek jeszcze dużo jest, nie tak, że jakiś 1-2mm od punktu mocowania. A i mocowany on jest tak, że żadnymi podkładkami nie da się go odsunąć :/, co najwyżej mogę go przysunąć do koła, ale chodzi mi o odwrotny efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czajnik Napisano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 jak możesz to zrób zdjęcia, po oględzinach coś poradzimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gufno93 Napisano 18 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Zrobiłem zdjęcia. Przepraszam za jakość ale robiłem komórką, bo w aparacie baterie padły :/. Mam nadzieję, że coś tam zobaczycie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 z tego co widzę, to kupiłeś makrokesza a nie rower. Hamulec jest nieustawialny i nigdy nie będzie działać prawidłowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czajnik Napisano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 tak też myślałem, ale wolałem poczekać na opinie eksperta, który rozwiał wszelkie wątpliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gufno93 Napisano 18 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Dobra, spróbuje to sfrezować i coś porobić. Wiem, że jest to złom. W końcu za 370zł to nic innego się nie można spodziewać, ale jakoś przejeżdże na tym ze 2 lata jeśli się nie rozwali do tej pory(a chyba nie, bo raczej będę używał głównie starego, pomimo, że to juniorka). Najchętniej bym go sprzedał, ale cóż. Przepraszam za fatygę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fw66 Napisano 24 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Lepiej znajdź sobie na allegro jakiś firmowy zacisk hamulca z "normalną regulacją" Takie machaniczne Deore kosztują grosze, a będą działać o niebo lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.