lmichal Napisano 18 Kwietnia 2011 Napisano 18 Kwietnia 2011 Witam, Mam następujący problem Zamówiłem koła składane z następujących komponentów: Piasty Novatec Szprychy Spaim CX-Ray Obręcze Notubes Alpine Nyple Spaim aluminiowe Otrzymałem złożone już koła, wszystko wydawało się w porządku, elegancko wycentrowane. Jednak po przejechaniu ok 60 km (20 treningu i 40 na zawodach) tylne koło kompletnie się rozcentrowało podczas jazdy. Bardzo mocno wykręciła się niemalże połowa szprych w tylnym kole ( i to najprawdopodobniej w krótkim okresie czasu - od momentu jak poczułem że coś jest nie tak do zatrzymania się minął z 1km). Teren był dość 'trzęsący', no ale takie coś po 60 km? Czy takie coś miało w ogóle prawo się zdarzyć?
Crazyk Napisano 18 Kwietnia 2011 Napisano 18 Kwietnia 2011 A nie przywaliłeś gdzieś mocniej? Nowe koła po przetoczeniu się iluś tam kilometrów powinno się dociągnąć, jednak mimo wszystko dość szybko i mocno Ci się poluzowały Wydaje mi się, że były za słabo naciągnięte. Zanieś koła do porządnego naciągnięcia i więcej to się nie powinno powtórzyć
accentinferno Napisano 18 Kwietnia 2011 Napisano 18 Kwietnia 2011 Niektóre nyple posiadają trochę kleju na swoich gwintach, wiec jeżeli nacentrujesz i sytuacja się powtórzy tto polecam klej do gwintów, tylko niebieski a nie czerwony bo nie odkręcisz:P
miskov17 Napisano 18 Kwietnia 2011 Napisano 18 Kwietnia 2011 Jeśli koła, a dokładniej szprychy są równomiernie naciągnięte ani po 100km ani po 1000km nic nie powinno się dziać. W tym przypadku wg mnie to ewidentna wina zaplatacza, oddaj je w ramach reklamacji, gwarancja obejmuje nie tylko części ale także usługę zaplotu koła.
1415chris Napisano 18 Kwietnia 2011 Napisano 18 Kwietnia 2011 Nowe koła po przetoczeniu się iluś tam kilometrów powinno się dociągnąć Tylko takie, ktore sa nieumiejetnie zaplecione. Dobry zaplot, to taki ktorego sie nie poprawia.
morcin2 Napisano 19 Kwietnia 2011 Napisano 19 Kwietnia 2011 jak poszperasz na forum to zobaczysz że nowe kolo trzeba dotrzec a nie zaraz ostro ja na moich nyplach aluminiowych zaraz dociągałem po paru dziesiat kilometrach a teraz po 200km mam spokój.
Crazyk Napisano 19 Kwietnia 2011 Napisano 19 Kwietnia 2011 @1415chris,Masz racje, ale nie zmienia to faktu, że bardzo mało serwisów tak super składa koła
Mod Team Puklus Napisano 19 Kwietnia 2011 Mod Team Napisano 19 Kwietnia 2011 Tylko takie, ktore sa nieumiejetnie zaplecione. Dobry zaplot, to taki ktorego sie nie poprawia. Popieram ja po sobie nie poprawiam, dlatego nikt inny poza mną nie będzie mi kół składał.
1415chris Napisano 19 Kwietnia 2011 Napisano 19 Kwietnia 2011 jak poszperasz na forum to zobaczysz że nowe kolo trzeba dotrzec a nie zaraz ostro ja na moich nyplach aluminiowych zaraz dociągałem po paru dziesiat kilometrach a teraz po 200km mam spokój. Bzdura! Tlumaczy to tylko fakt, ze ktos nieumiejetnie sklada kola. Jak juz odwolujesz sie do for, to czytaj rowniez te tematy gdzie jest mowa o porzadnym zaplocie, jak rowniez wypowiedzi ludzi, ktorzy sie na tym znaja. Uzytkuje juz prawie dwa lata kola skladane przez Tune na ich piastach, ztr i cx-rayach... i zgadnij, zadnego dociagania.
morcin2 Napisano 19 Kwietnia 2011 Napisano 19 Kwietnia 2011 no dobra dobra przecież nie po to pisze żeby ktoś sie na mnie gniewał jestem tu nowy zawsze można skasowac mój post ja sobie sam składałem koło nie mam takiej praktyki Przepraszam
Mod Team Puklus Napisano 19 Kwietnia 2011 Mod Team Napisano 19 Kwietnia 2011 no dobra dobra przecież nie po to pisze żeby ktoś sie na mnie gniewał jestem tu nowy zawsze można skasować mój post ja sobie sam składałem koło nie mam takiej praktyki Przepraszam Jesteś nowy wiec czytać czytać i czytać Co do kół. Nie nazwałbym siebie jakimś specem od kół, sam zaczynałem z "potrzeby" bo musiałem wymienić piastę a nie stać mnie było zeby to ktoś zrobił za mnie. Wtedy nie wiedziałem za bardzo ze rozne koła maja rozne szprychy jakie sa nyple itd. byłem zielony ale człowiek sie uczy z każdym ruchem. Dziś złożyłem sobie kolejne koło i o dziwo wycentrowanie koła zajęło mi ... ja wiem z 10min. az sie sam zdziwiłem, choć centrownica to u mnie wyrażenie abstrakcyjne Ale koło za kołem człowiek nabiera doświadczenia Możesz sobie ćwiczyć składanie choć to jednak kosztuje . Rożne koła potrzebują różnych szprych, o takiej samej długości czy o różnej. Z czasem sam do wszystkiego dojdziesz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.